Indiase kitchari is een een soort van linzencurry die er op gericht is om je spijsvertering te ontlasten. Het is zeg maar de Indiase variant op de Joodse kippensoep. Het wordt ook wel ingezet bij een detox, maar vaste lezers weten hoe ik over detoxen denk 🙂
Kitchari is vooral een heerlijk, verwarmend gerecht dat inderdaad erg prettig is om te eten wanneer je in de lappenmand zit. Er zitten geen ui of chili’s in en ik geef het daarom ook al aan Catherine. De kurkuma en gember maken het wel verwarmend zonder dat het pittig is. Met zijn heldergele kleur is kitchari een echte opkikker!
Mungbonen, linzen of spliterwten
Traditioneel gezien gebruik je mungbonen, maar je kunt ook linzen of spliterwten gebruiken. Mungbonen hebben van zichzelf al een mooie gele kleur en je kunt ze prima online bestellen, ze zijn niet duur. Tip: sla een voorraad verschillende soorten gedroogde peulvruchten in. Lees hier welke erg gezond zijn en klik hier om te lezen hoe je ze kunt verwerken zodat je altijd kant-en-klare peulvruchten in huis hebt.
Ik week gedroogde mungbonen een nacht in ruim water met een lepel appelcider azijn of melkkefir. Dit helpt bij het verteren, zodat het nog minder belastend is voor je spijsverteringsstelsel. Week de mungbonen minstens 4 uur, maar langer kan ook. Spoel ze daarna goed af tot het water weer helder wordt. Je mungbonen zijn nu klaar voor gebruik.
Kitchari Tips
Kitchari is een veganistisch gerecht en je kunt er lekker wat groenten aan toevoegen. Ik had nog een bos wortels liggen en de tomaten die ik gekocht had, waren nog veel te hard (ja stom, want het is nog helemaal niet in seizoen…). Die sneed ik in stukken en deed ik er bij. Maar je kunt ook denken aan doperwten, courgette, spinazie of zoete aardappel. Allemaal erg lekker en zeer voedzaam. Koolsoorten en kruisbloemigen zouden in theorie kunnen, maar wanneer je kitchari klaarmaakt omdat je herstellende bent, zou ik dat soort groenten achterwege laten omdat die iets ‘moeizamer’ te verteren zijn. Maak je dit omdat het gewoon erg lekker is, dan kun je elk soort groente toevoegen waar je zin in hebt!
Ik voeg ook een blikje kokosmelk toe voor een romige smaak en textuur. Hoewel je dit kunt vervangen met water, raad ik het je toch van harte aan omdat het de smaak en textuur echt ten goede komt!
Specerijen in Kitchari
Qua specerijen kun je ook niet heel veel fout doen. De venkelzaadjes en kurkuma raad ik je sowieso aan en koop ook een zakje garam masala. TRS is mijn favoriete Indiase merk, ontdekt in Engeland en nu bestel ik het online. Met garam masala heb je heel gemakkelijk die typische Indiase smaak te pakken. Ga niet zelf wat bij elkaar zoeken om je eigen masala te maken, gewoon zo’n zakje in huis hebben. Veel makkelijker 🙂
Nigellazaadjes, ook wel zwarte komijn genoemd, hebben een muskaatachtige smaak die het best tot zijn recht komt als je ze eerst roostert. Ik voeg ze toe aan curry’s, hartig brood en chutney’s. Klik hier om nigellazaad te kopen.
Kitchari – Mungbonen en Basmatirijst Curry
Ingrediënten
- 200 gram mungbonen geweekt
- 200 gram basmatirijst
- kokosolie om in te bakken
- 5 cm verse gember
- 1 tl venkelzaad
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl nigellazaadjes
- 2 kaneelpijpjes
- 5 kruidnagels
- 10 kardemompeulen kapotgeslagen
- 400 ml kokosmelk
- 1 l water
- 400 gram groente naar keuze
- 1 laurierblad
- 1 el kurkuma
- 1 el garam masala
- zout naar behoefte
Instructies
- Week de mungbonen eerst volgens de instructies hierboven.
- Schil en rasp de gember.
- Neem een ruime pan en verhit hier wat kokosolie in. Voeg de gember, komijnzaad, venkelzaad, nigellazaadjes, kaneelpijpjes, kruidnagels en kardemompeulen toe en doe de mungbonen er bij. Roerbak even kort.
- Voeg het rijst, laurierblad en eventuele wortels en zoete aardappel toe en schenk er een liter water en de kokosmelk bij.
- Breng aan de kook, draai laag en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
- Voeg nu de zachte groenten toe als je die hebt uitgekozen. Roer even goed door en strooi de kurkuma en garam masala door de kitchari.
- Laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen en proef of het goed van smaak is. Voeg eventueel zout toe als je dit wilt gebruiken. Blijf af en toe omroeren om aanbranden te voorkomen.
- De kitchari is klaar zodra de mungbonen en rijst gaar zijn.
- Serveer eventueel met wat citroensap of koriander.
- Eet smakelijk!