Klaar voor de start? Suiker-pauze begint overmorgen!

Allereerst natuurlijk iedereen veel heil en zegen in het nieuwe jaar! Ik hoop dat niemand er in getrapt is om goede voornemens te maken die niet haalbaar zijn, want er is niets ergers dan halverwege januari (als het echt nog pikkedonker is) te falen in datgene dat je jezelf tot doel gesteld had. Voer voor een winterdip!

Wat je wel kan doen, is meedoen met de Suiker-Pauze! Geef jezelf minstens drie dagen een break van alle suikers en voel hoe het kan zijn om zonder suikerverslaving te leven. Drie dagen is het allerminst, omdat ik denk dat de meesten in die periode net aan verschil ten goede zullen merken. Beter is het om een week vol te houden. Na drie dagen zul je je namelijk al aanmerkelijk beter voelen, maar dit wordt alleen maar beter naarmate je het langer volhoudt! Hou er wel rekening mee dat je voor de tijd afkickverschijnselen zult hebben! Maar hou vol! Geen paracetamol of koffie. Drink veel water, eet veel groenten en neem je levertraan. Voor je het weet is die fase voorbij.

Hoe doe je mee?
Lees mijn laatste artikel nog even door over het hoe en waarom van een suiker-pauze. Als je mee wilt doen is het een goed idee om eerst je koelkast en voorraadkast op te ruimen. Zorg dat je geen producten in huis hebt (tijdelijk desnoods) waar suiker in welke vorm dan ook in zit. Alleen stevia is toegestaan omdat dat geen effect heeft op verslaving of bloedsuiker.

Ga vervolgens naar de supermarkt en zorg voor voldoende gezonde snacks in huis. Denk groenten, vis, noten, vlees, kaas, boter, volkoren crackers (zonder suiker of glucose-fructosestroop!), zuurdesembrood, eieren en fruit. Zorg dat je het lijstje van ‘verboden’ suikers bij je hebt zodat je niet met iets thuiskomt waar je eigenlijk niks mee kan. Zorg ook voor lekkere (kruiden-)thee en koffie, maar hou er rekening mee dat je deze zonder zoet zult drinken. Lukt dit niet, drink dan liever melk of water.

Ruim alles in en zorg dat het goed voor handen is. Een volle fruitschaal en een kom noten met notenkraker erbij zullen eerder uitnodigen om niet af te wijken dan wanneer je ten tijden van een zoet-aanval nog eens het wiel moet gaan uitvinden voor wat betreft snacks!

Three square meals
Om zoet-aanvallen goed aan te kunnen, is het van belang dat je hoofdmaaltijden zo uitgebalanceerd zijn dat ze je bloedsuikerspiegel met rust laten. Denk dus laag GI, low-carb, paleo of high fat. Net waar je het meest wat mee hebt. Om kort te gaan: proteine, goeie vetten, groenten. Dus een lekker stuk vlees in boter gebakken met flink veel groene groenten in een botersausje. Of: in boter gebakken vis met broccoli en spinazie in een botersausje. Of: zelfgemaakte kipsate in kokosolie gebakken met een flinke salade en (zelfgemaakte) mayonaise.

Ik denk dat je ‘m wel snapt.

Zoete trek?
Zit hier dan misschien iets tussen dat je eigenlijk ook best wel lekker of fijn vindt?

  • Walnoten of pecans of amandelen in de oven geroosterd met kokosolie en kaneel
  • Stukjes kaas en komkommer (welke kaas dan ook)
  • Gevulde eitjes
  • Paprika, wortel en komkommer met een hummus dip
  • Zuurdesembrood met dikke boter
  • Volkorencracker met dikke boter
  • Komkommer met een tapenade van zongedroogde tomaten, pijnboompitten en knoflook
  • Fruit, wellicht als salade met slagroom zonder zoet (lekker!)
  • Smoothie van kokosmelk, yoghurt, gebroken lijnzaad, ananas en banaan
  • Een wandeling in de frisse buitenlucht. Lekker diep ademhalen!
  • Mooie muziek luisteren of even gekdoen met je kinderen.
  • Mij mailen.

Recepten die je van te voren kan klaarmaken
Hummus
Deze dip is erg lekker met rauwe groenten, op geroosterd zuurdesem brood of gewoon zo. Voeg chilipoeder toe voor een extra kick!

  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el tahin (sesampasta, te verkrijgen bij de Turk of natuurwinkel)
  • Olijfolie
  • Keltisch zeezout naar smaak
  • Staafmixer of keukenmachine met messen

Doe alle ingrediënten behalve het zout in de mengkom en maal tot alles fijn is. Voeg extra olijfolie toe als het wat droog is. Proeven en eventueel zout toevoegen. Bewaar in een glazen pot in de koelkast.

Tapenade
Dit recept staat ook in mijn tweede kookboekje ‘Lekker gluten- en suikervrij’.

  • 1 pot zongedroogde tomaten, olie weggegooid
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zakje pijnboompitten
  • Olijfolie
  • Staafmixer

Doe alles in de kom van de staafmixer en maal het tot alles zeer fijn is. Je kunt de olie waar de tomaten inzaten beter weggooien omdat het hoogstwaarschijnlijk ranzig is geworden (vaak is het zonnebloemolie en dit is erg gevoelige olie). Gebruik in plaats daarvan olijfolie naar behoefte. Extra zout is niet nodig. Bewaar in een glazen pot in de koelkast.

En nog even dit…
Hoe meer zielen hoe meer vreugd, dus ik vind het leuk als je een bericht achterlaat als je mee doet. Ik zal de komende weken regelmatig een update plaatsen over mijn voortgang, tips en recepten en ik zal dan steeds iedereen vragen om dan ook zijn/ haar ervaringen, tips of recepten te delen. Ook als het niet gaat of erg tegenvalt is het waardevol om te reageren. Wellicht dat iemand anders tegen een zelfde soort problemen aanloopt!

Ik begin op 3 januari aangezien we morgen nog een etentje met vrienden in het verschiet hebben. Op 9 januari beginnen de scholen bij ons weer en ik wil dan graag fris en uitgerust het nieuwe jaar inluiden! Dit lijkt mij een heel gezond en haalbaar voornemen!

Wie doet er nog meer mee? Wat zijn jullie aan het doen om je voor te bereiden?

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Balsamico azijn
Give-Away & Reviews

Alles over balsamico: gezond, smaakvol en veelzijdig

Balsamicoazijn is al lang niet meer weg te denken uit de keuken. Van saladedressings tot glazuur over gegrilde groenten: deze donkere, stroperige azijn geeft gerechten een complexe, zoetzure smaak. Maar wat is balsamico precies? Hoe wordt het gemaakt? En is het eigenlijk gezond? In dit artikel ontdek je alles wat

Lees verder »
een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »