Klaar voor de start? Suiker Pauze begint overmorgen!

Suiker Pauze begint overmorgen!

We zijn weer thuis! Twee weken doorgebracht bij mijn schoonfam en dat was knoertgezellig, maar na twee weken niet heel erg streng zijn voor mezelf, ben ik er nu ook aan toe om de bezem er door te halen. Figuurlijk gesproken dan. En nee, dat is geen goed voornemen. Ik hoop dat niemand er in getrapt is om goede voornemens te maken die niet haalbaar zijn, want er is niets ergers dan halverwege januari (als het echt nog pikkedonker is) te falen in datgene dat je jezelf tot doel gesteld had. Voer voor een winterdip!

Wat je wel kan doen, is meedoen met de Suiker-Pauze! Geef jezelf minstens drie dagen een break van alle suikers en voel hoe het kan zijn om zonder suikerverslaving te leven. Drie dagen is het allerminst, omdat ik denk dat de meesten in die periode net aan verschil ten goede zullen merken. Beter is het om een week vol te houden. Na drie dagen zul je je namelijk al aanmerkelijk beter voelen, maar dit wordt alleen maar beter naarmate je het langer volhoudt! Hou er wel rekening mee dat je voor de tijd afkickverschijnselen zult hebben! Maar hou vol! Geen paracetamol of koffie. Drink veel water, eet veel groenten en neem je levertraan. Voor je het weet is die fase voorbij.

Hoe doe je mee?
Lees mijn vorige artikel nog even door over het hoe en waarom van een suiker-pauze. Als je mee wilt doen is het een goed idee om eerst je koelkast en voorraadkast op te ruimen. Zorg dat je geen producten in huis hebt (tijdelijk desnoods) waar suiker in welke vorm dan ook in zit. Alleen stevia is toegestaan omdat dat geen effect heeft op verslaving of bloedsuiker.

Ga vervolgens naar de supermarkt en zorg voor voldoende gezonde snacks in huis. Denk groenten, vis, noten, vlees, kaas, boter, volkoren of rijst crackers (zonder suiker of glucose-fructosestroop!), zuurdesembrood als je granen eet, eieren en fruit. Zorg dat je het lijstje van ‘verboden’ suikers bij je hebt zodat je niet met iets thuiskomt waar je eigenlijk niks mee kan. Zorg ook voor lekkere (kruiden-)thee en koffie, maar houd er rekening mee dat je deze zonder zoet zult drinken. Lukt dit niet, drink dan liever melk of water.

Ruim alles in en zorg dat het goed voor handen is. Een volle fruitschaal en een kom noten met notenkraker erbij zullen eerder uitnodigen om niet af te wijken dan wanneer je ten tijden van een zoet-aanval nog eens het wiel moet gaan uitvinden voor wat betreft snacks!

Three square meals
Om zoet-aanvallen goed aan te kunnen, is het van belang dat je hoofdmaaltijden zo uitgebalanceerd zijn dat ze je bloedsuikerspiegel met rust laten. Denk dus laag GI, low-carb, paleo of high fat. Net waar je het meest wat mee hebt. Om kort te gaan: proteine, goeie vetten, groenten. Dus een lekker stuk vlees in boter gebakken met flink veel groene groenten in een botersausje. Of: in boter gebakken vis met broccoli en spinazie in een botersausje. Of: zelfgemaakte kipsate in kokosolie gebakken met een flinke salade en (zelfgemaakte) mayonaise.

Ik denk dat je ‘m wel snapt.

Zoete trek?
Zit hier dan misschien iets tussen dat je eigenlijk ook best wel lekker of fijn vindt?

  • Walnoten of pecans of amandelen in de oven geroosterd met kokosolie en kaneel
  • Stukjes kaas en komkommer (welke kaas dan ook)
  • Gevulde eitjes
  • Paprika, wortel en komkommer met een hummus dip
  • Zuurdesembrood met dikke boter
  • Rijstwafel met dikke boter of kokosolie
  • Komkommer met een tapenade van zongedroogde tomaten, pijnboompitten en knoflook
  • Fruit, wellicht als salade met slagroom zonder zoet (lekker!)
  • Smoothie van kokosmelk, yoghurt, gebroken lijnzaad, ananas en banaan
  • Een wandeling in de frisse buitenlucht. Lekker diep ademhalen!
  • Mooie muziek luisteren of even gekdoen met je kinderen.
  • Mij mailen ;-).

Recepten die je van te voren kan klaarmaken

Hummus
Deze dip is erg lekker met rauwe groenten, op geroosterd zuurdesem brood of gewoon zo. Voeg chilipoeder toe voor een extra kick!

  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el tahin (sesampasta, te verkrijgen bij de Turk of natuurwinkel)
  • Olijfolie
  • Keltisch zeezout naar smaak
  • Staafmixer of keukenmachine met messen

Doe alle ingrediënten behalve het zout in de mengkom en maal tot alles fijn is. Voeg extra olijfolie toe als het wat droog is. Proeven en eventueel zout toevoegen. Bewaar in een glazen pot in de koelkast.

Tapenade
Dit recept staat ook in mijn tweede kookboekje ‘Lekker gluten- en suikervrij’.

  • 1 pot zongedroogde tomaten, olie weggegooid
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zakje pijnboompitten
  • Olijfolie
  • Staafmixer

Doe alles in de kom van de staafmixer en maal het tot alles zeer fijn is. Je kunt de olie waar de tomaten inzaten beter weggooien omdat het hoogstwaarschijnlijk ranzig is geworden (vaak is het zonnebloemolie en dit is erg gevoelige olie). Gebruik in plaats daarvan olijfolie naar behoefte. Extra zout is niet nodig. Bewaar in een glazen pot in de koelkast.

En nog even dit…
Hoe meer zielen hoe meer vreugd, dus ik vind het leuk als je een bericht achterlaat als je mee doet. Ik zal de komende weken regelmatig een update plaatsen over mijn voortgang, tips en recepten en ik zal dan steeds iedereen vragen om dan ook zijn/ haar ervaringen, tips of recepten te delen. Ook als het niet gaat of erg tegenvalt is het waardevol om te reageren. Wellicht dat iemand anders tegen een zelfde soort problemen aanloopt!

Ik begin op 6 januari. Op die dag beginnen de scholen bij ons weer en ik wil dan graag fris en uitgerust het nieuwe jaar inluiden! Dit lijkt mij een heel gezond en haalbaar voornemen!

Wie doet er nog meer mee? Wat zijn jullie aan het doen om je voor te bereiden?

 

29 reacties

  1. ohhhh, het is altijd zo fijn te lezen dat je niet alleen bent!!! Het is voor iedereen altijd weer even lastig, maar goed, als we het daarna weer oppakken! Daar gaat het om! Ik was het ook van plan dus doe lekker mee. Enige obstakel is alleen dat wij vrijdag al weer vriendenweekend hebben. Moet nog even uitzoeken hoe ik dat doe en of het dan slim is…oh dat is natuurlijk een excuus, maar ga morgen meedoen! En als het vrijdag even misgaat, pak ik het zondag wel weer op
    Succes allemaal!

  2. Anonymous schreef:

    De feestdagen zijn funest voor je eetgewoontes. Onwijs lekker eten, maar wel veel te veel koolhydraten en suikers. Ik houd erg van zoetigheid, dus voor mij is het altijd erg moeilijk om weer terug te gaan naar mijn oude eetgewoontes. Maar ook ik ga er weer voor, vanaf vandaag. Groetjes Marloes

  3. Hoi
    Ik ben al een tijdje bezig. Geen volledige suikerpauze, maar wel geen chocolade meer… sinds de sint was geweest, had ik beetje te veel geschranst. En daarom heb ik de zuivere chocolade geschrapt sinds 18 december. nu toch al 2.5 weken. ik weet dat chocolade wel gezond is, maar ik at er te veel van en door die te schrappen kan ik me ook voor de rest in de hand houden: ik zeg tegen mezelf NEEN (Nooit meer chocola, Eerst water drinken, Eigenlijk eet ik dit niet zo graag en ik weet hoe het smaakt, Nu iets anders doen)… Dat werkt echt. En van zodra ik het gevoel heb dat ik er terug op een ‘normale’ manier mee kan omgaan, mag ik van mezelf weer een stukje als ik echt zin in heb… tot zo lang is het NIET.. Ik heb er dus alle belang bij om het ‘rustig’ aan te doen…

  4. Anonymous schreef:

    Ja, ik ga ook dit jaar weer mee doen. Ik eet plusminus 3 jaar koolhydraatarm. Hierdoor veel gezondheidswinst!
    Met de kerstperiode weer wat afgezwakt en meer koolhydraten gegeten 🙁
    Nu weer een nieuwe start! Leuk om dit met z’n allen hier te doen. Stimuleert enorm.
    Succes allemaal.
    Corieke

  5. Anonymous schreef:

    Ik doe mee, en ik ga proberen om het samen met mijn gezin te doen.
    Dus ik ben naarstig op zoek naar broodbeleg zonder suiker, want zonder hagelslag brood eten gaat voor velen hier nog steeds een stap te ver. Dus als ik na deze week dit al de deur uit heb, ben ik al blij. Voor mezelf gaat de bezem erdoor. Weer even de puntjes op de i. Dus ik lees mee en ben benieuwd naar tips en trics.
    Ingrid

    1. Anonymous schreef:

      Ik gebruik nu voor de kinderen en soms voor mezelf intens puur hagelslag van de ruyter, minder suiker, Mirjam

  6. Ik doe ook mee, eigenlijk ga ik ermee door maar dan wat serieuzer dus zonder in de valkuilen te trappen als ik ergens anders ben. Ga nog vaker ervoor zorgen dat ik mijn eigen versnaperingen bij heb. Vind de reguliere versnaperingen niet eens lekker meer dus dat moet wel lukken. Ga alvast maar eens wat walnoten kraken voor de ovengebakken variant met kaneel, lekker! Eet ze meestal rauw dus dit wordt een feestje op de zondagmiddag 😉

  7. Hallo Heleen en anderen,
    Omdat ik je al een aantal maanden volg, nu tijd voor een berichtje.
    Sinds begin nov. begonnen met Paleo en dan wat minder vlees.
    Eigenlijk niet eens zo heel moeilijk om vol te houden, maar wel om te bedenken wat te gaan eten.
    ’s morgens begin ik met oilpulling, dus een stuk kokosolie, waar ik een kwartiertje op kauw, om bacteriën te verwijderen. Dus wel uitspugen!
    Daarna een glas water met een tl sole. ( keltisch zeezout opgelost in water)
    Ook heb ik al heel wat geprofiteerd van je blogs en recepten, dank je wel.( en tips over inkoop van de markt in Emmeloord)
    Ik ben zeker van plan om door te gaan, fijn om dat met een heel aantal te gaan doen.
    Succes allemaal!

  8. Anonymous schreef:

    Hallo, ik ga er ook voor. Mag je wel aardappels en speltbrood of liever niet? Fijne dag, grtjs, Renée

  9. Anja Hoekstra schreef:

    En ik doe ook mee hoor. Ook ik was minder streng voor mezelf de afgelopen 2 weken en dat moet snel weer op orde komen. Dus weer op naar de paleo met een klein uitstapje voor wat zuivel.

  10. Anonymous schreef:

    Ik doe ook mee!
    Fijn om dit zo met elkaar te doen. In de kerstvakantie had ik al plannen gemaakt om weer eens op te schonen, jouw berichten en de reacties erop geven een goeie boost.
    Het moeilijkst vind ik om het stemmetje te negeren dat toch echt zegt dat bv. die pot pecannotenijs met caramelsaus op moet of dat ik daar zo’n trek in heb. Dat is natuurlijk helemaal niet zo, maar wanneer die gedachte eenmaal voorbij gekomen is vind ik het heel lastig om daar niet op te reageren. Vooral ook omdat ons huis ivm met man en kinders niet suikervrij te maken is.
    Zijn er mensen die dit herkennen en hoe gaan jullie daar mee om? Hartelijke groet en succes iedereen! Nora

  11. Herkenbaar! Man en meisjes doen niet mee. Ik eet nu ruim een jaar koolhydraatarmen heb net voor de kerst een nieuwe mega vrieskast en koelkast aangeschaft en deze zijn nu al gevuld met voorraad. Ook ik moet weer eventjes de teugels aanhalen na de feestdagen dus doe ook mee. De tapenade die er hier heel goed ingaat: zak walnoten en pot zongedroogde tomaten (lidle) en die in de machine… Klaar!
    Gezond 2014 allemaal!

  12. Anonymous schreef:

    Jouw eenvoudige appelmoes met banaan uit je laatste kookboek is ook heel geschikt voor de zoete trek en je wordt er lekker warm van 🙂

    Groetjes, VeggieMo

  13. Ik doe mee !!! Het is eens nodig, want als ik begin met zoet, dan kan ik meestal niet meer stoppen !
    Groetjes Julie

  14. Maandag begin ik met het 5.2 vastendieet = 2 dagen in de week 500 kcal, de rest normaal ongeveer paleo. Geheel suikervrij zal het niet worden want ik kies ervoor op normale dagen een stukje donkere chocolade bij de koffie te nemen
    Koek, cake oid .maak ik niet meer want ik vind het vaak niet echt mijn smaak of ik vind het juist erg lekker en dan eet ik daar weer teveel van :).

  15. hanneke schreef:

    Ja, ik doe ook mee vanaf 6 januari!! hoog tijd weer even zonder suikers.
    Iedereen veel succes, maar bovenal genieten hoe fit je bent zonder suiker.

  16. Stephanie schreef:

    Hallo Heleen,
    Ik ben 1 januari al begonnen. Ik doe de ‘Whole30’. Een soort Paleo maar dan nog strenger.
    Wel eet ik af en toe fruit maar dan wel in combinatie met iets anders of als onderdeel van de maaltijd.
    Succes allemaal!

  17. Ik ben heel gemotiveerd. Ga dit weekend carrotcake muffins maken zonder extra zoet, kokosmeel/vanille scones met een een beetje stevia. Fruit inslaan en veel vis en groenten eten. Veel brandnetelthee drinken. enz enz enz Wat ik het moeilijkste vind is de pasta, spaghetti met garnalen of kokkeltjes. Daarom mag ik 1x in de week van mezelf speltspaghetti met vis, als ik dit niet toe sta ga ik het niet redden 🙂 Heb mezelf wel beter leren kennen de afgelopen 2 jaar. Verder iedereen succes ermee!

  18. Xanaphia schreef:

    Ik ben 2 januari ermee begonnen. Ik volg Paleo sinds juni afgelopen jaar maar met de kerst en oud en nieuw helaas beetje de klad erin. Dit heb ik geweten ook, zware moeheid, niet lekker in me vel etc. Dus 2 januari met goede moed verder gegaan met Paleo en als extraatje het afzweren van frisdrank (dat was nog mijn enige zonde). Heb 2 dagen zware hoofdpijn gehad maar vanmorgen opgestaan zonder hoofdpijn dus het ergste heb ik weer gehad:D

  19. Bianca - MamaWijs schreef:

    Ik ga ook weer beginnen op 6 januari. De dagen dat ik thuis ben zullen het moeilijkst zijn, omdat ook hier de suikers niet opgeruimd kunnen worden ivm man en kinderen. De dagen dat ik aan het werk ben, neem ik alleen gezonde dingen mee. Dat komt wel goed 😉 Ik ben wel van plan het langer dan 3 dagen vol te houden, trouwens!

  20. Carolien schreef:

    Ik ga ook meedoen. Alles opruimen uit (koel)kast lukt niet, dan krijg ik ruzie met man en kinderen, hoewel ik hun er ook wel bij wil betrekken door gezonde dingen voor hen te maken.
    Maandagmorgen als ik de kinderen naar school heb gebracht, ga ik meteen boodschappen doen.

  21. Anonymous schreef:

    Heleen, even een paar vraagjes over de Hummus….Valt een blik kikkererwten niet onder bewerkt voedsel?? Is het niet beter om kikkererwten zelf te koken?? En hoe lang is het houdbaar in de koelkast??(heb geen idee hoe snel het op zal gaan hier,dus is het handig om te weten ??
    Ik heb ook al veel van je recepten gemaakt,en elke keer weer is het genieten!!
    Ga zo door!
    Groetjes Kirsten Veldhuizen

    1. Kijk op de ingredienten van een blik op pot kikkererwten. Als het alleen bestaat uit kikkererwten, water en zout is het in mijn ogen niet meer bewerkt dan wanneer je het thuis zelf zou klaarmaken.

    2. Anonymous schreef:

      Hoi, Heleen bedankt voor je snelle reactie! Ik ga op het etiket letten!
      groetjes kirsten

    3. Hummus kan je ook goed invriezen. In de koelkast staat het bij mij meestal 4-5 dagen dan is het op, ik weet dus niet hoelang het verder kan.

  22. Ik doe ook mee vanaf maandag 6 januari 🙂
    Het wordt wel een extra uitdaging omdat ik veel allergieën (de meeste noten, fruit, rijst en eigenlijk ook tarwe) heb en meestal vegetarisch eet. (Wel af en toe vis en biologisch vlees).
    Maar toch heb ik er wel zin in. En etiketten lezen was Ik dus al gewend.

    Succes aan de mensen die mee doen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

ananas gesneden op een bord
Gezond eten

Is ananas gezond? Ontdek 7 verrassende voordelen

Ananas is een tropische vrucht die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook boordevol voedingsstoffen zit. Zoals je misschien weet, is ananas rijk aan vitamine C en vezels. Maar wist je dat deze exotische vrucht nog veel meer voordelen biedt? Laten we samen ontdekken of ananas gezond is. Waar is ananas

Lees verder »
file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »