Knoflook is een heel bijzonder kruid. Het smaakt lekker, als je er veel van eet houdt het steekmuggen op een afstand (en iedereen in je directe omgeving, dus lekker rustig!) 😀 en het is algemeen bekend dat het positief werkt op de bloeddruk. Maar wist je dat dit kruid nog zoveel meer is..?
Geschiedenis van Knoflook
Knoflook is al eeuwenlang bekend als een geneesmiddel. Het wordt in de Talmoed, Bijbel én in de Koran vermeld als etenswaar en ter versterking. In de Middeleeuwen werd het ingezet als geneesmiddel tegen de pest en monniken schreven over knoflook vanwege een keur aan geneeskrachtige werkingen. In de Romeinse tijd aten gladiatoren het omdat ze dachten dat ze er sterker door werden! Grappig weetje: In een onderzoek bleek knoflook het testosterongehalte in ratten te verhogen…! (1)
Knoflook en Gezondheid
Knoflook kan ingezet worden als onderdeel van een gezond voedingspatroon om bepaalde kwalen mogelijk te voorkomen of de genezing ervan te stimuleren.
Hartaandoeningen
Er zijn aanwijzingen dat het nemen van knoflook op verschillende manieren (rauw, gekookt, poeder, olie, etc.) kan helpen bij het tegengaan van verschillende aandoeningen aangaande het hart. Denk hierbij aan verharding van de aderen (atherosclerosis), bloeddruk en cholesterol. Hoewel er veel onderzoek naar de link tussen knoflook en hartgezondheid is gedaan en de uitkomsten van die onderzoeken allemaal positief zijn, is vooralsnog onbekend waaróm het zo goed werkt. Polyfenolen lijken een rol te spelen, maar wellicht zijn de anti-bacteriële eigenschappen ook een reden. (2)
Bloeddruk
Bloeddruk werd net al even genoemd, maar knoflook kan zeker helpen bij het verlagen van een te hoge bloeddruk. (3) Lees hier meer over hoe je bloeddruk ook op andere manieren kan verlagen.
Haarverlies
Ja ja, knoflook kan ook helpen bij haarverlies! Bij haarverlies raad ik sowieso collageen aan, maar ook knoflook lijkt haargroei te stimuleren. Het gaat dan om knoflookolie dat je in de hoofdhuid masseert. De geur lijkt me… interessant… en zeker effectief tegen steekmuggen! Maar mocht dit een terugkerend probleem zijn, of merk je sowieso dat je hoofdhuid klachten geeft, dan kan het zeker het proberen waard zijn! (4)
Verkoudheden en Griep
Kippensoep wordt niet voor niets Joodse penicilline genoemd. Er gaat flink wat knoflook en ui in en de gelatine van de kippenbotten helpen allemaal om je weerstand een flinke boost te geven! Een heerlijke knoflooksoep zal wonderen doen als je in de lappenmand zit. Tip: Maak deze soep op een rustig moment en vries in porties in. Zo heb je altijd wat achter de hand als je je niet lekker voelt en echt niet in de keuken wilt staan. Je partner, kids of vriendin wil vast wel zo’n bakje soep voor je opwarmen 😉
Schimmelvoeten
Last van schimmel tussen de tenen? Een voetenbadje met gekneusde knoflook kan uitkomst bieden! Lekker een kwartiertje in warm water met je voeten zal verlichting brengen. Het kruid staat bekend om zijn anti-schimmel eigenschappen, wat waarschijnlijk de verklaring is waarom dit kan helpen.
Tegen Steekmuggen
Waarom steekmuggen knoflook zo vies vinden, weten we niet. Wel weten we dat een smeerseltje van bijenwas, kokosolie en knoflookolie dat op de huid gesmeerd wordt, die vervelende beestjes op afstand houdt. Bijkomend voordeel: je ruikt heerlijk naar knoflookboter 😉
Kanker
Maar even serieus nu (hoewel ik me voor kan stellen dat het op afstand houden van steekmuggen voor sommigen van jullie al serieuze business is!), knoflook en ui, beiden uit de allium familie, krijgen ook in de bestrijding van kanker meer en meer aandacht. Niet alle kankers lijken te reageren op knoflook inname, rauw of gekookt, maar sommigen wel. (5) (6)
Ontstekingsremmend
Knoflook kan ook ingezet worden wanneer je last hebt van ontstekingen of ontstekingsgerelateerde gezondheidsaandoeningen. De allium familie staat bekend om hun organische zwavelproductie wat interessante biologische en farmacologische eigenschappen heeft. Dit stofje komt vrij wanneer de knoflook verwerkt wordt. Kneuzen, in olie zetten, of het poeder ervan hebben allemaal een verschillende concentratie van dit stofje. Zwavel gaat ontstekingen tegen en is daarom goed om te gebruiken in zulke omstandigheden. (7)
Hoe gebruik je Knoflook?
Nou, gewoon lekker in je eten. Hoewel het in sommige therapeutische gevallen kan helpen om suppletie te nemen, zitten de gezondheidsvoordelen van knoflook met name in een regelmatige consumptie, zowel rauw als gekookt. Wees dus niet terughoudend, maar gebruik het regelmatig en geniet er van. Omdat ui en knoflook uit dezelfde familie zijn, geldt dat ook voor ui. De basis voor een soep zou daarom altijd een gebakken uitje en knoflook moeten zijn. Ga je groenten roerbakken? Ui en knoflook erbij. En maak eens een heerlijke dressing voor over een groentesalade:
Knoflookdressing
Ingrediënten
- 1 uitje gesnipperd
- 1 teen knoflook uitgeperst
- 1 el olijfolie extra vièrge
- ¼ tl kurkuma
- Zwarte peper
- 2 el koudgeperste walnootolie natuurwinkel
- 1 el suikervrije tomatenpuree
- Scheutje suikervrije wortelsap natuurwinkel
- Scheutje citroensap
- 1 cm Gemberwortel geraspt
Instructies
- Fruit de fijngehakte of geperste knoflook en de middelgrote ui aan in wat extra vièrge olijfolie met ¼ theelepel kurkuma en een snuifje zwarte peper.
- Voeg er 1 grote eetlepel tomatenpuree aan toe. Laat ongeveer 5 minuten met een klein beetje water sudderen.
- Haal van het vuur en laat wat afkoelen.
- Zodra je je vinger in het mengsel kan dopen zonder je te branden, roer je de overige ingrediënten er doorheen. Doe dit direct in een slakom.
- Zodra de dressing klaar is, voeg je lekker wat groenten toe en eet je het direct op.
En jullie? Wie van jullie neemt knoflook om therapeutische redenen?
[…] eerder schreef ik over de ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma. Maar ook gember en knoflook bevatten stoffen die gunstig zijn bij ontstekingen. De combinatie van deze drie is de perfecte […]