Iets waar je hier in Nederland relatief weinig over hoort, is tapioca. Wij hebben griesmeel of havermout of brinta, en daar worden al tijden pap van gemaakt, dus tapioca ligt niet direct op de radar. Tapioca wordt gemaakt van cassave. Qua voedingsbron wordt tapioca redelijk goed verdragen door veel mensen. Het bevat geen gluten en hoewel het zetmeel is, laat het je bloedsuiker redelijk met rust. Maar ook juist omdat het puur zetmeel is, is het verstandig om dit met mate te nuttigen als je graag gewicht kwijt wil raken. Verder bevat het weinig voedingswaarde en zelfs de claim dat het veel ijzer en foliumzuur bevat, is heel relatief in vergelijking met groentebronnen. Maar evenzogoed is het leuk voor de variatie en zeker als je een glutenvrij of een graanvrij dieet volgt, is tapioca zeker het overwegen waard.
Voor een paar weken terug heb ik een zakje tapioca parels meegenomen bij de Hanos. Een aantal lezers op Facebook vertelden mij dat het ook te krijgen is bij de Turk of toko. De tapioca parels bevatten niks anders dan zetmeel en dienen dus als prima basis voor heerlijke desserts of als ontbijt. Uit het boek ‘Eat Like a Dinosaur‘ waar ik al eerder melding van gemaakt heb, heb ik al een tapioca pudding met bananen gemaakt. Erg zoet, erg lekker en haast puur koolhydraten ;-). Voorzichtig aan dus! Wat erg leuk was, was het feit dat het flink opstijft naarmate het afkoelt. Ik heb het daarom in kleine bakjes overgegoten om mee te geven naar school.
Afgelopen zondag zat onze oudste weer in het ELaD boek te kijken om te zien wat we zouden kunnen maken. Hij zag de tapioca pudding en wilde die graag maken. Helaas had ik geen bananen, maar wel een flinke voorraad blikjes kokosmelk. Na wat puzzelwerk is er een ontzettend lekkere tapioca Custard ontstaan. Zoet, romig en 100% lactosevrij!
Kokos Tapioca Custard
Genoeg voor 6 – 8 kleine porties
50 gram tapioca parels
1,5 blikje (600 ml) kokosmelk
250 ml water
Snuf zout
1 el Vanille extract
50 gram zoet naar keuze (ik gebruikte rauwe honing, maar palmsuiker, stevia of ahorn voldoen ook prima)
2 eidooiers
- Breng in een pan de tapioca met de kokosmelk, water, zout, vanille en het zoet aan de kook.
- Draai het vuur laag en blijf roeren om te voorkomen dat de tapioca aanbrandt.
- Na ongeveer 45 minuten zachtjes geprutteld te hebben, worden de tapioca parels glazig. Als ze helemaal glazig zijn, is de pap klaar.
- Doe de eidooiers in een beker of glazen kommetje en voeg hier iets van het hete kokosmelk aan toe.
- Roer het even door zodat de eidooiers getemperd zijn. Dit voorkomt dat ze in klontjes koken als je ze aan de pap toevoegt.
- Schenk de eidooiers nu langzaam in de pap terwijl je roert.
- Blijf roeren totdat de custard dikker wordt.
- Serveer direct of laat afkoelen en eet het koud.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Joan zegt
Ik heb het net gemaakt en ik vind het heerlijk! Ik ga het snel nog eens maken.
Anonymous zegt
zou je tapiocaparels kunnen gebruiken in plaats van gelatine? Ik zag het gisteren bij een toko en vroeg me dat af, ik heb ze niet gekocht
Krista Bakker zegt
Ik heb vandaag tapiocaparels gekocht bij de toko, gewoon omdat ik ze er zo leuk uit vond zien. Ik dacht: “Ik vind op internet wel een recept ermee”. En waar kom ik uit?? Bij jou!! Ongelooflijk 🙂
Anonymous zegt
Nog even een aanvulling: ik eet deze broodjes niet want ik verdraag ze niet, maar af en toe maak ik ze voor de mannen in mijn gezin.
Groetjes, VeggieMo
Anonymous zegt
Met tapiocameel kun je heerlijke Braziliaanse kaasbroodjes maken. Ik maak ze meestal in een lasagnevorm en dan snijd ik er 6 broodjes van.
Nodig: 200 gram tapiocameel (toko), 2 ons geraspte, oude kaas, 2 grote eieren, 65 gram water, 35 gram olijfolie, zout, peper, 2 theelepels wijnsteenbakpoeder, 1 theelepel paprikapoeder (vooral voor het kleurtje), provencaalse kruiden naar smaak, sesamzaad of maanzaad.
Doe alle ingrediënten behalve de zaadjes in een kom en mix met de kneedhaken tot het een egale pap is geworden. Giet dit in een ingevette ovenschaal. Strooi er dan de zaadjes naar keuze over.
Bak ongeveer 20 minuten op 200 graden. Warm opeten. Ze worden snel droog als ze koud worden.
Mocht je ze willen invriezen of later op willen eten verwarm ze dan in de magnetron. Maar vers uit de oven zijn ze het lekkerst.
Groetjes, VeggieMo
Anonymous zegt
Lijkt me lekker … ik mag helaas geen lactose / soya / eieren / gluten. Denk je dat ik dit ook zonder de eieren kan maken?
Heleen Quantrill zegt
De eieren geven het een romige structuur, ik denk dat je dat zou kunnen vervangen door een ander zetmeel om het wat te binden. Of laat het weg! En laat me dan even weten hoe het ging.
Groetjes!
Lot zegt
Ik heb een boekje “50 recepten om een stuk te blijven” is een leuke serie met gekke namen. Erin staat een Tapiocacakeje van 250 ml. sojamelk en 2 el sojaroom met 4 el tapiocaparels, vanillestokje of poeder – geen eieren, dus als je de soja en room door iets wat je wel mag kan vervangen gewoon proberen. Alles doorelkaar roeren en maar 7 minuten koken en laten afkoelen en geraspte verse kokos erover schaven. Ik vond het erg lekker.