Kokosmakronen en Marshmallow – Suikervrij

Simon is helemaal weg van kokosmakronen. Vraag me eerlijk gezegd niet waarom, want hoewel ik ze heerlijk zoet vind, houd daarmee de liefde aan mijn kant op! Maar dat wil niet zeggen dat ik ze daarom ook nooit zal maken. Dat liever dan dat hij op zaterdagochtend naar de Jumbo loopt om ‘lege flessen weg te gooien’ en thuiskomt met zo’n pak van die vreselijk misselijk-makende, kleverige, overmatig zoete zetmeelbommen. Daar komt bij dat ik de afgelopen week twee keer veel eiwit over had. Ik bewaar ze altijd in een afsluitbaar bakje in de koelkast, voor zo’n geval als deze!

Iets dat ik zelf wel heel erg lekker vind, is marshmallow. En dan eigenlijk de fluff, niet de spekkie soort. Heerlijk op chocoladekoekjes of om fudge van te maken! En zo eenvoudig om te maken! Dus dit weekend heb ik maar omgedoopt tot eiwit-weekend. Helaas geen hartige recepten deze keer, die komen volgende week wel weer. Want kom op, het is toch weekend? 😉

Kokosmakronen

2 eiwitten
60 ml honing, agave of ahornsiroop
Snuf Keltisch zeezout
150 gram kokosrasp

  1. Neem een ruime, vetvrije kom (even omspoelen met heet water en goed drogen) en kluts hierin de eiwitten met het zoet tot het begint te schuimen.
  2. Voeg het zout toe en kluts nog even langer.
  3. Voeg nu de kokosrasp toe en roer het even om.
  4. Zet het beslag een half uur in de koelkast om op te laten stijven.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  6. Neem twee eetlepels of een ijsschep en maak mooie bolletjes van het beslag en leg die op de bakplaat.
  7. Bak de makronen in ongeveer 18 minuten gaar. Ze moeten net goudbruin zijn.
  8. Laat de makronen een uur afkoelen voordat je ze serveert.

Marshmallow Fluff

2 eiwitten
60 ml honing, ahornsiroop of agave

  1. Neem een steelpan en verwarm hier het zoet in tot het begint te bubbelen.
  2. Kluts ondertussen in een keukenmachine de eiwitten tot deze stijve pieken vormen.
  3. Zodra het zoet kokend heet is en donkerder van kleur wordt, neem je het van het vuur.
  4. Terwijl de keukenmachine draait, laat je het hete zoet er in lopen.
  5. Als alles goed ingemengd is, ben je klaar!
  6. De hitte van het zoet zorgt ervoor dat de eiwitten ‘koken’. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over rauwe eiwitten (hoewel je dat zelfs alleen maar hoeft te doen bij kooi-kip eieren, maar dat is een ander verhaal).
  7. Bewaar de fluff in een glazen pot met deksel in de koelkast. Het blijft tot wel twee maanden goed. 
  8. Gebruik dit bijvoorbeeld op Carrot Cake of Chocoladecake!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

37 reacties

  1. Nou , morgen ga ik ze maken de kokosmakronen . Ik doe er alleen rode peper en gember door ! Dat heb ik eens op de Libellebeurs gegeten ! Goddelijk was dat ! Wordt vervolgd ! Groet anja

  2. leonie schreef:

    Hoi hoi zo vanmorgen de kokosmakronen gemaakt heb 30 ml honing gebruikt en de makronen waren lekker zoet!
    volgende keer 1 eiwit meer erbij want ze zijn wel heel erg droog!!
    Maar heel erg lekker nu ff pijnzen over die twee eidooiers.
    fujne dag

  3. Charlie schreef:

    Ze zijn makkelijk te maken en ook nog eens heerlijk! Ietsepietsje aan de droge kant… Heeft er iemand door ervaring de houden tip zodat ze de volgende keer wat minder droog zijn?

  4. Anonymous schreef:

    Hoe weet je wat 60 ml honing is? Kan je aangeven hoeveel eetlepels dat zijn? Bedankt!!

  5. Anonymous schreef:

    Heb vandaag de kokosmakronen gemaakt en ze waren heerlijk…..zeker voor herhaling vatbaar!

  6. Monique schreef:

    Ik heb de kokosmakronen gemaakt en met 5 eiwitten waren ze heerlijk luchtig.

  7. Anonymous schreef:

    Ik heb verse kokos gebruikt (ipv “droge” kokosrasp) en dan zijn het heerlijke (smeuïge) kokosmakronen. Bedankt voor het recept!

  8. Jackbullie schreef:

    Hoi Heleen,

    Kan je deze fluff ook in de oven zetten en merengues van maken? Of is er een andere manier om merengues zonder suiker te maken? Ik geniet dagelijks van je site!

    Grtz

  9. Marianne Hoogendoorn schreef:

    Marshmallow Fluff is bij mij uitstekend gelukt. Maar misschien een tip. roesvrij stalen Kom en garden schoonmaken met citroen sap. Nadat ik het gloei hete maple syrop erbij heb gedaan, heb ik de schaal nog even op de kookplaat gezet en blijven roer met de garden.

  10. Kirsten schreef:

    Mij lukt de fluff ook maar niet…. de ahorn scheidt zich van de eiwitten en de dag erna lijkt alles verdwenen te zijn en is het een zielig prutje. Zeker niet de mooie structuur van de foto!

  11. Zou je een filmpje kunnen maken van het maken van de marshmallow fluff? Bij mij lukt het ook niet en heb het nu drie keer geprobeerd, met meer een soort gekookt schuimig met belletje eiwit en wat niet lekker smaakt maar ook een totaal andere structuur heeft dan de foto van jouw fluff! Hoop dat je de tijd wilt nemen om een filmpje te maken waarbij ik kan zien hoe het precies moet omdat het me telkens niet lukt met alleen de aanwijzingen. Alvast bedankt!

  12. Die fluff lukt me niet taai te maken, het is nog steeds geklopt eiwit, maar dan lauwwarm. er zit honing met taaie spetters aan de mixer en de rand, dus dat zou goed genoeg moeten zijn. ik heb het nu 2x zoals je het hebt beschreven gemaakt, maar het lukt maar niet.

  13. Anonymous schreef:

    De makronen zijn supermakkelijk te maken en zien er heel mooi uit. Over de smaak kan ik nog niets zeggen, want ze komen net uit de oven!
    Heel erg bedankt voor dit toffe recept.

  14. Anonymous schreef:

    Bij mij was het deeg lokte droog. Ik heb er 2 extra eiwitten ingedaan.

  15. Anonymous schreef:

    Ja dat heb ik dus ook dat het deeg veel te droog is, las in een ander recept dat je ze een 10 minuten laten staan dat het ei er goed in trekt. Om misschien iets minder kokosrasp nemen.

  16. Anonymous schreef:

    Hoi hoi,
    Heb de macron koeken ook gemaakt, maar het ‘deeg’ viel uit elkaar, veel te droog. Ik heb het wat kleffer gemaakt met wat kokosmelk, maar heb jij een idee waar het aan kan liggen?

  17. Anonymous schreef:

    Kokosmakronen waren heerlijk! Hier totaal niet droog. Ik had de oven 5 graden warmer gezet en de baktijd iets verkort. Kindjes hebben er ook van gesmuld!

  18. Anonymous schreef:

    Het mengsel doet me denken aan negerzoenen! Zou je dat ook kunnen maken?

  19. Anonymous schreef:

    Goed recept, ik heb ze nog voor de helft in chocola gedoopt. Net als de kokosrotsjes uit de winkel

  20. Anonymous schreef:

    Van het weekend hebben we de kokosmakronen gemaakt. De smaak was goed en ze zagen er ook erg mooi uit. De viste dacht dat ze uit de winkel kwamen. Helaas waren ze wel een beetje droog. Heb je daar nog een oplossing voor? Ik heb veel aan jouw blog en haal er geregeld recepten vanaf. Dankjewel.

  21. Vandaag de makronen gemaakt op aandringen van mijn vriend. Die is er ook al zo weg van, maar sinds ik geen suikerhoudende producten meer haal (en hij daar heel goed aan mee doet) had hij ze niet meer gehad. Ze zijn echt super lekker en snel te maken, zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt voor het recept!

  22. Anonymous schreef:

    Heleen, heb jij een receptje om van fluff fudge te maken? Ik heb hier een mierzoete fluff (100gr honing gebruikt) en zo eten is wel heel erg zoet. Weggooien is natuurlijk zonde. De amandelnotenpastachocoladebonbons waren heerlijk en de kinderen vragen elke week om de powerreep! Breng momenteel heel wat uurtjes in de keuken door en met liefde! gr. adrielle

  23. Anonymous schreef:

    Hmm lekker, ga ik ook eens proberen, ik ga nu eerst de kokospudding maken, daar gaan ook drie eiwitten door!

    Groetjes, Simone

  24. Anonymous schreef:

    Oke, dank. Probeer ik het nog eens. er zit nu een plasje nat onderin de pot!!!Grt. Marie-Jose.

  25. Anonymous schreef:

    Heleen , hoe lang laat jij ongeveer de agave warm/bruin worden?
    Mijn Fluff is niet taai genoeg naar mijn zin.

  26. Yvonne schreef:

    Nou Heleen, ze waren heerlijk! Alleen een beetje droog, dus ik heb de eigelen er ook maar in gedaan. Ik denk dat ik te weinig honing gebruikt heb? Of was het beslag bij jou ook zo droog? Het viel eigenlijk uit elkaar. Maar, ze waren wel heel lekker 🙂

  27. Yvonne schreef:

    De kokosmakronen ga ik zo eens even proberen. Bedankt voor het recept 😉

  28. Eigelen zijn ook heel gezond om rauw te nemen, die kun je ook in eens moothie verwerken.

    1. Absoluut! Als je ze met fruit mengt, krijgt het een ijs textuur haast! Zorg uiteraard wel voor biologische eitjes! 😉

  29. Jeannet schreef:

    Wat dacht je van tiramisu? Daar gaan hier ook altijd 5 dooiers in. Gisteren heb ik aardbeientiramisu gemaakt. De 5 eiwitten had ik nog over en daar heb ik nu een bestemming voor:-)

    1. Jeannet schreef:

      Het is heel simpel en snel: Ik heb eerst de 5 eigelen met wat zoet naar smaak tot romige creme geklopt met de mixer. Mascarpone (500gr) erdoorheen. Slagroom (125ml) in een aparte kom stijfgeklopt en door het mascarponemengsel geroerd. Bodem van een diepe schaal of bakvorm belegd met koekjes. Ik heb gekozen voor de gewone lange vingers, maar je kunt natuurlijk ook andere koekjes nemen. Dat is dan even uitproberen. Die kun je dan evt. besprengen met witte wijn of een likeurtje. Omdat hier de kids meeaten heb ik voor de alcoholvrije versie gekozen. Door het sap van de aardbeien worden de koekjes ook zacht. Ik heb daarna 750gr aardbeien in de keukenmachine helemaal tot moes gemixt en de helft daarvan over de koekjes gedaan. Over de aardbeien heen de helft van het mascarponemengsel, weer een laagje koekjes, aardbeienmoes en mascarpone. Als laatste nog wat geraspte chocolade of cacao en je hebt een heerlijk toetje of gebakje. Het moet wel een uurtje of wat opstijven in de koelkast. Van dit recept hebben we met 2 volwassenen en 3 kinderen (de jongste is nog te klein) 2x gegeten.

  30. Saïda schreef:

    Ziet er lekker uit. Heb gisteren de carrot cake gemaakt dus de fluff komt precies op tijd 😉 Maar wat ga ik met de eigelen doen? (omgekeerde wereld)

    1. Die eigelen heb ik gebruikt om custard te maken. Dus het gaat hier eigenlijk andersom: eerst custard en vervolgens peinzen wat ik met al dat eiwit zal doen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »