Dit recept voor Worteltjestaart is oorspronkelijk op 6 april 2012 gepubliceerd. Inmiddels heb ik dit recept met veel plezier zeer vaak gemaakt en daarom het artikel een update gegeven. Veel plezier!
Een heerlijke voorjaarstaart, zeker met Pasen, is een worteltjestaart. Gezoet met banaan en rozijnen in plaats van suiker, geen twijfelachtige zonnebloemolie en uiteraard, zonder gluten! Dit is een vrij groot recept, maar je kan hier bijvoorbeeld een flinke hoeveelheid cupcakes van maken. De taart blijft heerlijk smeuïg en zacht, tot wel een week na het maken.
Zoek je een vervanger voor een ingrediënt in de lijst hieronder? Lees de opmerkingen hieronder of check dit artikel waarin ik een aantal vervangers heb opgeschreven voor veel voorkomende producten in de keuken.
Worteltjestaart zonder gluten
450 gram amandelmeel
2 tl Keltisch zeezout
1/2 tl Baking soda
1 el kaneel
1 tl gemalen nootmuskaat
60 ml druivenpitolie of gesmolten kokosolie
2 rijpe bananen, geprakt
60 ml appeldiksap of 50 ml dadelstroop
5 grote eieren
300 gram wortels, geraspt
100 gram rozijnen
100 gram walnoten, gehakt
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Neem een ruime kom en meng hierin het amandelmeel, zout, baking soda en specerijen.
- Kluts in een maatbeker de eieren los met de olie en appeldiksap en schenk dit bij het amandelmeel.
- Als het beslag redelijk goed gemengd is, roer je de geraspte wortels, geprakte bananen, rozijnen en walnoten door.
- Neem een vierkant bakblik van 24 cm en bekleed dit met een velletje bakpapier.
- Zet het in de oven en bak in 40 minuten gaar of tot er een tandenstoker of mes schoon uit komt.
- Laat een uur afkoelen en smeer er een frosting over.
- Bewaar het in een luchtdichte doos in de koelkast.
Cream Cheese Frosting
Als je melk mag:
200 gram roomkaas op kamertemperatuur
6 honing
6 el room
- Meng met een handmixer of in de keukenmachine met de garde (o.i.d.) de roomkaas met de honing en de room tot er een mooie, gladde frosting ontstaat.
- Smeer met een mes op de taart of op je cupcakes.
- Bestrooi de frosting met gehakte walnoten om het geheel af te maken.
Marshmallow Frosting
Als je geen melk mag:
100 ml honing
2 eiwitten
- Neem een steelpan en verwarm hierin de honing tot het bubbelt.
- Draai het vuur laag en laat het ongeveer 5 minuten zachtjes koken tot de kleur verandert van licht-goud tot karamel kleur.
- Neem een ruime kom en klop hierin de eiwitten stijf met een mixer.
- Laat nu, terwijl de mixer op langzaam draait, de hete honing voorzichtig in de kom lopen totdat het goed gemengd is.
- Bewaar in de koelkast maximaal 24 uur.
- Bestrooi de frosting met gehakte walnoten om het geheel af te maken.
Nelleke zegt
Ik maak deze taart al zeker 7 jaar meermaals per jaar. Ben echt groot fan van dit recept! Dankjewel!
Livia zegt
Het is niet geworden wat ik er van verwacht had. Ik volgde elke stap en toch is het oneetbaar geworden. Zo droog!
Jammer!
Kan iemand mij vertellen waar het aan kan liggen?
Heleen Quantrill zegt
Oo wat jammer! Het kan aan verschillende dingen liggen, bijvoorbeeld de temperatuur van de oven of de hoeveelheid vocht. Kun je hier wat meer details over geven? Dankjewel!
Livia zegt
Oven was 160C en ik had het 40min in de oven. Hoeveelheid vocht? Ik begrijp niet wat ik zou meer vertellen hier…want ik volgde het recept precies. Helaas….het lijkt met wel dat er veel droge ingredienten er in zitten…ik vond het ook jammer.
Erika zegt
Ik heb de carrotcake voor de tweede keer gemaakt, maar deze keer met boekweitmeel ipv amandelmail. Hij is deze keer droger dan de vorige keer. Kan dat aan het meel liggen?
En: was het recept voorheen niet met honing?
Heleen Quantrill zegt
Hey Erika,
Ja klopt, boekweitmeel is idd droger na het bakken. En ik bak eigenlijk niet met honing, omdat het door het bakken minder zoet wordt. Dus nee, dit was voorheen niet met honing 🙂
Groetjes!
Anita zegt
Kan t ook zonder banaan want daar zitten te veel koolhydraten in het als in diksap
Heleen Quantrill zegt
De banaan geeft de zoete smaak, evenals de diksap. Als je streng op koolhydraten let, lijkt me dit sowieso niet een heel handig recept vanwege de wortels, rozijnen en dus het fruit dat je gebruikt om het vrij te houden van geraffineerde suikers. Hier op de blog vind je nog meer andere recepten voor cake met amandelmeel, bijvoorbeeld met kokos. Wellicht dat die een betere match zijn? 🙂
Groetjes!
Hanneke zegt
Hoi, ik wil hem graag gaan proberen te maken voor mijn neefje, maar mijn neefje heeft naast soja, koemelk ook nog ei allergie… Heb je voor de ei toevallig ook nog een vervanger in gedachten? 😉
Heleen Quantrill zegt
Jazeker. Als je lijnzaad of chiazaad hebt, kun je 1 ei vervangen door 1 el chiazaad of lijnzaad te weken in 3 el water. Dat water verslijmd dan en dat kun je gebruiken ter vervanging van het ei. Succes!
Margriet zegt
Helena,
Volgende keer Baking soda gebruiken, werkt bij mij uitstekend!
Helena zegt
Heb vandaag voor het eerst carrotcake gemaakt, is helaas niet ,gerezen maar dat gebeurt wel vaker heb ik gezien.
Mijn schoondochter en kleinzoon zijn allergisch voor lactose dus wil ik een topping maken van marchellows maar,’,’, hoe moet ik dat doen ?
Helena
Margriet zegt
Margriet,
Oh ja ook nog 40 gram kokosrasp 🙂
Conny zegt
Ik zou dit recept graag uitproberen, maar ben allergisch voor pinda’s en noten. Heb je een alternatief voor amandelmeel en walnoten?
Margriet zegt
Vandaag dit recept gebruikt voor cupcakes, wat een heerlijk recept!!
Heb 50% speltmeel 50% amandelmeel gebruikt.
Met nog een aantal toevoegingen van oa 2 theelepels speculaaskruiden, rasp van een sinaasappel en als zoetstof dikke eetlepel appelstroop met twee eetlepels ahornstroop. 2 theelepels bakingsoda.
Eieren gesplits eidooier bij wortel sinaasrasp mengels. en eiwit eerst luchtig geklopt.
Mn cupcakes rezen de pan uit. Zijn echt mega bites geworden. (volgende keer maar ietsje minder per cupcake 🙂
Maar ze zijn echt Heerlijk!!!
Heleen Quantrill zegt
Dankjewel voor je compliment en de tips! Het klinkt er goed, zeker de toevoeging van appelstroop en speculaaskruiden hmmmmm 😉
Margriet zegt
Kan ik ook appelstroop gebruiken ipv diksap?
Heleen Quantrill zegt
Ik zie dat je het al uit hebt geprobeerd, maar ja, dat kan 🙂
Vivienne zegt
Ik wil dit recept graag maken echter is de minimale temperatuur van mijn over 180 graden.
Moet ik de cake er dan korter in laten bakken? Ongeveer 30 minuten i.p.v. 40?
Heleen Quantrill zegt
Ja, dat kun je zo oplossen. Check de cake dan even om te zien of hij gaar is. Als hij bijna gaar is maar nog niet helemaal, kun je hem in een dichte oven die uit is, laten afkoelen. De warmte die blijft hangen, gaart de cake nog even na zonder echt te bakken.
Succes!
Heleen
Margareth zegt
Ik heb deze taart begin dit jaar gemaakt en in een woord..verrukkelijk!! Echt genoten… zo erg zelfs dat nadat ik er allergisch voor bleek te zijn(iets met kruisallergie 😉 ) er heel eigenwijs de volgende dag nog een stukje van heb gegeten in de hoop dat het niet aan de taart lag
Iedereen heeft er van genoten en de taart in helemaal op gegaan!
Ik ga ‘m zeker nog een keer maken, met voor mijzelf dan maar iets anders lekkers 😉
Willeke zegt
Ik heb de amandelmeel vervangen voor kokosmeel… dat was geen succes. Hele taart te kliko in… 🙁 Erg droog doordat er zo weinig ‘natte’ingrediënten bij zitten…
Alice zegt
Kan ik de cupcakes ook mbv de airfryer maken en hoe lang moeten ze er dan in?
manon zegt
Kan deze taart ook met kokosbloesemsuiker ipv diksap?
Marieke zegt
Helaas is de cake niet gerezen.
Heel jammer. Weet niet waar het aan ligt.
chantal voesenek zegt
Moet de taart bij het gebruik van de eiwitfrosting ook binnen 24 uur worden geconsumeerd? Het is nogal een flinke hoeveelheid taart geworden dus dan weet ik of ik morgen de buren en collega’s in de watten moet gaan leggen
Heleen Quantrill zegt
Niet per se, omdat je het eiwit opklopt met hete honing, koken de eiwitten waardoor ze langer houdbaar zijn.
Evenzo denk ik dat je buren en collegae niet heel erg teleurgesteld zullen zijn als je ze verwend met deze taart 😉 Maar dat is dan weer een heel andere afweging!
Groetjes!
Heleen
Marjolein zegt
Ik wil hier cupcakes van maken. Hoe lang op hoeveel graden is dan handig?
Iris Maier zegt
Ik ken het recept niet, want het is van Heleen die hier niet meer schrijft, maar ik denk dat je de temperatuur hetzelfde kunt houden en de tijd korter. Ik schat iets van 25 minuten.
Marita zegt
Het recept is heeeerlijk! Ik heb het nu al een paar keer gemaakt en de smaak is fantastisch. Het enige nadeel is dat de cupcakes (die maak ik er namelijk van) niet echt rijzen. Net even opgezocht wat het verschil is tussen baking soda en bakpoeder (zie: http://www.debakparade.nl/2011/03/verschil-baking-soda-en-bakpoeder.html) en volgens mij kun je de baking soda beter vervangen door bakpoeder. Baking soda rijst namelijk alleen als er een zuur bij komt en dat is hier niet het geval.
Mischa zegt
Ik zelf doe eerst de droge dingen bij elkaar en dan de natte dingen erbij maarrrr de eieren doe ik eerst luchtig kloppen en dan door de amandel wortel massa scheppen. Rustig omscheppen en op het laatst rozijn en noot erdoor heen . Hierdoor maak je het luchtig en gaat het beter rijzen. Gewoon dit recept aanhouden want het is een super recept. Succes. Groeten Mischa
suzanne loman zegt
hoi, ik ben niet zo’n baktalent maar wil het graag gaan proberen, kan je deze ook invriezen? gr, suzanne
Heleen Quantrill zegt
Wat je zou kunnen doen is hier cupcakes van maken en die invriezen. Ik denk dat een hele taart invriezen geen lekker resultaat oplevert na ontdooien. Cupcakes vries ik regelmatig in en die komen er altijd mooi uit.
Groet
Heleen
Yvette zegt
klinkt heerlijk! Ik heb alleen geen appeldiksap in huis. is er iets waar ik dat mee kan vervangen?
Yvette zegt
Ik heb geen appeldiksap in huis, is er iets wat ik in plaats daarvan kan gebruiken?
Heleen Quantrill zegt
Jazeker, je kan elk soort vloeibaar zoet (behalve stevia vanwege de verhoudingen) hiervoor gebruiken.
Jet zegt
o dat is wel fijn, want ik wil em maken voor mijn zoons verjaardag. En vrienden van ons komen zeer waarschijnlijk ook. mijn vriendin mag geen lactose, haar ene zoon geen gluten en haar andere zoon is allergisch voor appel. heb je misschien een voorbeeld van een zoete vloeistof?
Bien zegt
wat een heerlijk recept! Ik wil ook speltmeel of boekweitmeel gaan gebruiken ipv amandelmeel, vanwege allergie. Wil iemand delen of dat lukt en hoeveel bakpoeder je moet toevoegen? Wat kan ik het best gebruiken ipv walnoten?
Kan haast niet wachten tot ik aan de slag kan, komt een fijn lang weekeinde aan!
Anonymous zegt
Door kardamonpoeder en wat sinaasappelrasp aan het beslag toe te voegen kun je een heerlijk subtiele smaakvariatie maken!
Anonymous zegt
Vandaag zijn ze lekker en smeuïg. Ik heb deze keer geen topping gebruikt. Vind ze wel vrij machtig, maar dat vult goed toch? Voor herhaling vatbaar! groetjes, Marjan
Anonymous zegt
Laat je nog even weten hoe het geworden is Marjan?
Ik wilde net als jou speltmeel en bakpoeder gebruiken dus ik ben erg benieuwd!
Groetjes Jose
Anonymous zegt
Ze zijn lekker! Muffins zijn niet echt gerezen, maar de smaak is goed. Als ik de reacties zo lees, is het morgen nog lekkerder, afwachten dus maar.
groetjes,
Marjan
Anonymous zegt
Heb het recept vanmorgen voor t eerst gemaakt. Heb speltmeel gebruikt ipv amandelmeel en bakpoeder ipv baking powder. Het beslag was wel heel stevig. Het ruikt erg lekker, kan niet wachten tot ze afgekoeld zijn! Heb 12 muffins gemaakt en een lage bakvorm gevuld. De muffins zijn niet erg gerezen.
groetjes, Marjan
Christine zegt
Super recept!
Ingrid zegt
heerlijk!!
Anonymous zegt
Hoi Allemaal,
Kan ik het amandelmeel ook vervangen voor tarwebloem?
Vriendelijke Groet,
Eva
Anonymous zegt
Heerlijk! Dank je wel!
Anonymous zegt
Hi Heleen, werkt het ‘zuiveringszout/de baking soda’ nog wel als je het appeldiksap vervangt voor bijvoorbeeld ahornsiroop?
Bedankt voor het recept!
Irene zegt
Ohhh wat is deze lekker!!!
Ik heb ,de helft van, dit recept gisteravond gemaakt en er kwam een prachtige taart uit.
Deze vandaag meegenomen naar het werk om uit te delen, mijn collega’s even laten proeven dat clean food echt niet saai hoeft te zijn.
Inmiddels wordt er om de taart gevochten 😉
Dankjewel voor het recept, ik deel hem volop 😀
Greta en Leo zegt
Deze taart dit weekend gebakken. Was een groot succes, met de monchou. Op de dag van het bakken een stukje geproefd, leek toen wat stroef in de mond. De volgende dag was de taart echter perfect smeuïg.
Rose de Jonk zegt
Moet de taart dan ook binnen 24 uur op als je de marshmallow frosting gebruikt?
Petra Briene zegt
Dat zou ik ook graag willen weten. Super recept trouwens! Erg lekker.
Anonymous zegt
Lekker! Laag taartje en 12 muffins heb ik gebakken van ’t beslag. Beetje gerommeld met de ingrediënten, oa vijfkruidenpoeder gebruikt, en een deel boekweitmeel. Dit recept wordt een blijvertje.
Groeten claudy
Anonymous zegt
hoi,
ziet er lekker uit! helaas ben ik allergisch voor banaan, heb je daar een alternatief voor? bedankt!
groetjes,
susan
Heleen Quantrill zegt
Hoi Susan,
vervang de hoeveelheid bananen door appelmoes. Ik schat zo’n 50 gram.
Groetjes
Heleen
juf Meghan zegt
Vanmiddag de taart/cake gemaakt en O, wat is dít lekker! Zonder topping ook al heel goed te doen, morgen doe ik het er wel op, dan hebben we wat te vieren (onze trouwdag!). Bedankt weer voor dit recept, ik ben een schrift aan het aanleggen met welk recept lekker is. Nou, allemaal dus!!
Rymke Zijlstra zegt
De muffins staan nu af te koelen, ze zijn erg lekker geworden, alleen ziet het er ook bij mij wel wat anders uit dan op de foto, en zijn ze minder goed gerezen dan ik had gehoopt. Ik heb zelf amandelmeel gemaakt van bruine amandelen, maakt dat nog uit misschien? En heeft het nut om er wat meer baksoda door te doen? De frosting heb ik gemaakt van agavesiroop en 2 eiwitten.. hier heb ik nog mijn twijfels over, het was nog erg vloeibaar toen ik het op de muffins smeerde; ze staan nu in de koelkast, hopelijk wordt het nog wat stijver! Is een mogelijk om door deze frosting wat gesmolten kokosolie te doen, zodat het eenmaal afgekoeld een stijvere structuur heeft?
Heleen Quantrill zegt
Hoi Rymke,
Baksels van amandelmeel zullen nooit heel erg rijzen, door de afwezigheid van gluten zakt het na het bakken altijd weer wat in. Meer bicarbonaat zal daar geen verandering in brengen. Qua smaak en uiterlijk maakt het zeker uit of je bruine amandelen gebruikt of niet. Amandelmeel is redelijk fijn en blank van structuur. Ik heb verschillende soorten amandelmeel geprobeerd en ook zelf proberen te maken, maar de beste ervaringen heb ik met geblancheerd amandelmeel. Dit koop ik bij Gekruid of De Tuinen en bevalt erg goed.
De eiwitten moeten echt heel stijf geslagen worden, zozeer dat je ze op de kop kan houden. Als het nog vloeibaar is, heb je waarschijnlijk niet lang genoeg geklopt. De agave moet ook heet zijn en al licht verkleurd, maar nog niet verbrand zijn. Zo kook je de eiwitten als het ware en blijven ze mooi stijf. Of kokosolie toevoegen de structuur ten goede verandert, weet ik niet. Ik denk dat je de kokosolie blijft zien en voelen en dat het niet heel goed mengt met de eiwitten.
Als je geen frosting van de eiwitten kan maken, kun je ze gebruiken om er pannenkoekjes van te maken zodat ze niet verloren gaan.
Succes!
Heleen
Karolien Hermans zegt
wat zijn de alternatieven voor appeldiksap?
mag maple syrop of honing ook?
Heleen Quantrill zegt
Dan zou ik ahorn aanbevelen omdat dit de smaak behoudt tijdens het bakken. Je kan dan ook iets minder aanhouden, 40 – 50 ml omdat het zoeter dan diksap is.
Succes!
Anonymous zegt
De taart was nog lekkerder toen ik hem een nachtje had laten staan. Van te voren bakken is hier dus een goed idee! Helemaal omdat Heleen schrijft dat hij zo lang goed en zacht blijft.
Anonymous zegt
Gisteren deze taart gemaakt, hij was heerlijk!! De bananen proefde ik niet maar de taart was wel heerlijk zoet. Ik had overigens dadelstroop gebruikt in plaats van diksap want dat had ik niet, en dat ging goed. Een superrecept!
Janneke zegt
Wat een geweldig recept! Dol op carotcake en wil ik dus direct gaan uitproberen, maar ik lust geen bananen! Wat zou een goede vervanger zijn voor de bananen? Dankjewel alvast! 🙂
Monique zegt
Hallo, ik zou ook graag willen weten hoe het met ander meel smaakt. Heeft er iemand tips? Die met amandelmeel was lekker maar leek niet echt op de foto. Toch alles volgens het recept gedaan.
Anonymous zegt
Ik heb het gemaakt met gewone tarwebloem. Maar… luchtig was de taart/cake niet echt!
Anonymous zegt
Da’s grappig. Ik was donderdag jarig en krijg vandaag en morgen verjaarvisite. De chocoladecake heb ik gisteren gebakken als brownie.
De worteltaart ga ik nu maken. Startte jouw site op voor het recept.
Van harte proficiat met je verjaardag
moppie zegt
hallo je noemt alle voordelen van amandelmeel maar wow super duur….kun je ook speltmeel gerbuiken en wat zijn daar de voordelen van?
Anonymous zegt
Ik ben gek op Carrot Cake en wil deze zeker gaan maken maar zou ik de Baking Soda ook kunnen vervangen met iets anders? Sowieso wil ik geen gist gebruiken.
Heleen Quantrill zegt
Je kan bakpoeder gebruiken, 1 op 1 overnemen. Baking Soda is in feite zuiveringszout en dit kan je gewoon bij een drogist krijgen, als dat het probleem zou zijn.
Groet
Heleen
Anonymous zegt
Bedankt voor je antwoord Heleen… maar dan ga ik toch Baking Soda kopen. Heb jij trouwens ervaring met wjnsteenzuurbakpoeder of is Baking Soda dan beter? Is het denk jij ook mogelijk om alles te halveren en er dan cupcakes van te maken?
Saïda zegt
Heeeeeeeel veel cupcakes: stuk of 20. Staat in de oven en ’t ruikt heerlijk!
RealFoodieArnhem zegt
Ohh…. We hadden nog wat lekkers nodig voor vandaag. Gisteravond hebben we hem meteen gemaakt, met zonnebloempittenmeel (gemalen in de koffiemolen) ipv amandelmeel. Ook een beetje vanille toegevoegd.
Het beslag was echt heel lekker! Ik heb er een yoghurt-kaas/honing frosting bij gemaakt (we doen GAPS).
Wat moeilijk om te wachten tot vanmiddag! De taart ziet er echt heeeeerlijk uit. Bedankt voor het recept!
Spaarmoeder! zegt
Ja carrotcake! Heeeerlijk!