Kokosmeel Scones – Graanvrij

Deze scones zijn bijzonder eenvoudig om te maken en smaken echt heerlijk. Ik serveer ze als ontbijt of bij een kop thee aan mijn vriendinnen. Want deze scones zijn bijzonder dieet vriendelijk! Plus ze bevatten gezonde vetten en lenen zich voor zowel hartige als zoete smaakmakers. Dit is een leuke variant op de Amandelmeel Scones. Sommige lezers gaven aan amandelmeel toch echt te prijzig te vinden en hoewel kokosmeel per kilo ongeveer hetzelfde kost, heb je er minder van nodig, zodat het per saldo goedkoper is.

Wel vind ik baksels van kokosmeel altijd iets droog aanvoelen in de mond. Hoewel ik weet dat ze niet droog zijn vanwege de vele eieren en de lekkere kokosolie! Ik denk dat dit te maken heeft met de textuur van de kokosmeel. Maar ook voor mensen met een notenallergie, is kokosmeel een goed alternatief (kokosnoot is geen noot!). Zo kun je toch heerlijke graanvrije baksels maken!

Kokosmeel Scones
Ongeveer 8 scones afhankelijk van de grootte van je lepel

4 eieren
50 ml gesmolten kokosolie
1 el appelcider azijn
1 el honing (optioneel, laat achterwege als je hartig beleg wil gebruiken)
1 tl vanille poeder (wederom optioneel)
50 gram kokosmeel
1/4 tl Keltisch zeezout
1/4 tl bicarbonaat

  1. Neem een ruime kom en meng hierin de natte ingrediënten samen met een mixer of garde.
  2. Pak een zeef en zeef de kokosmeel met het zout en bicarbonaat in de natte ingrediënten. Zo voorkom je klonten.
  3. Mix nog even grondig door elkaar. Kokosmeel klontert snel, dus neem hier even de tijd voor.
  4. Zet de kom vervolgens even apart en doe nu de oven aan. 
  5. Door het beslag even te laten staan, wordt het wat steviger en beter hanteerbaar.
  6. Verwarm deze voor op 200 graden.
  7. Als de oven warm is, neem je een bakplaat met bakpapier.
  8. Ik gebruik een ijslepel, maar je kan ook twee eetlepels nemen en maak hiermee mooie hoopjes.
  9. Bak in 18 minuten gaar en/ of goudbruin. Ik laat het altijd nog even in de oven staan nadat ik deze heb uitgezet. Zo gaart het wat na zonder te bakken. 
  10. Serveer met lekkere jam, oude kaas, vers fruit of roomkaas!
Bewaar deze scones, of welke kokosmeel en amandelmeel baksels dan ook, in een doos met deksel in de koelkast. Je kan ze dan wel een week bewaren. 

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

34 reacties

  1. miranda schreef:

    ik heb deze dus gisteren gemaakt, met geroosterd amandelmeel, ik had geen kokosmeel meer. Ze zijn heerlijk. Als muffins met chocolatechips erin, of stukjes noot, of rozijntjes. Heerlijk!! Deze blijven in mijn stapeltje van vaste recepten. Nou moet ik alleen nog een keer met kokosmeel proberen, kijken wat lekkerder is.

  2. miranda schreef:

    hoi,ik heb deze gisteren gemaakt als broodjes voor nu bij het ontbijt (eigenlijk lunch) Van deze hoeveelheid beslag heb ik vier broodjes gemaakt. Vanmiddag een tweede poging met wat tweakjes en zaden/pitten voor erop. Lijkt het wat meer op een broodje en ik vind broodjes met zaden/pitten heel lekker. Dus bedankt voor dit recept.

  3. Anonymous schreef:

    Heleen, je schrijft dat dit een bijzonder ‘dieetvriendelijk’ recept is. en dat je van de beschreven hoeveelheid 8 scones kunt maken? Alls ik de kcal. van de ingrediënten opzoek en optel kom ik op een totaal van 906 kcal. – 113 kcal. per stuk zonder ‘beleg’ of topping. Ik dacht ik vermeld het maar even voor de liefhebbers… niet alles achter elkaar opeten dus! Ze zijn heerlijk overigens. 😉

    1. Ik refereer aan een glutenvrij dieet en dat ze gezonde vetten bevatten 😉 Calorieën let ik niet op in de zin van ‘dieet’ want ik geloof daar niet in. Het gaat allereerst om kwaliteit, niet om kwantiteit!

  4. Milena Moves schreef:

    Klinkt superlekker! Ik ga het ook eens proberen.

  5. Anonymous schreef:

    Recept ziet er heerlijk uit! Ik heb alleen een flinke intolerantie voor o.a. eieren van kip, gans en kwartel. Zijn hier misschien alternatieven voor?

    Christa

  6. Charissa Koops schreef:

    En ze zijn goed!!! 🙂 Ik denk dat ik de rest invries voor op m’n werk (tenzij ik zo lief ben om ze te delen… maar ze willen hier ‘afvallen’ dus ze willen mijn lekkers meestal niet!) Volgende week tijdens de lunch… kijk er nu al naar uit.

    Natuurlijk alvast 1 geproefd bij de koffie (met roomboter en suikervrije jam) en echt super lekker!

  7. Sunny van Zijst schreef:

    Wat een geweldig recept! Heerlijk zijn ze. Mijn zoon is er dol op, en hij heeft geen honger meer overdag. Ik heb ze de laatste keer gemaakt met ee lepeltje kardemom erdoor zoals in veel skandinavisch gebak wordt gedaan en dat is erg lekker geworden.

  8. Marloes Leijzer schreef:

    Jummie, lijken me heerlijk! Net even gepind en toen kwam ik erachter dat de vertaalknop geen Engels heeft. Iets om nog even naar te kijken?

    -sorry, ik zat even te klungelen met mijn profiel-

  9. Marloes Leijzer schreef:

    This comment has been removed by the author.

  10. Marloes Leijzer schreef:

    This comment has been removed by the author.

  11. Anonymous schreef:

    Ok bedankt. Ik dacht dat ik bij jou (of misschien toch ergens anders) had gelezen dat je dat ook eens had gedaan met die geraspte kokos, vandaar. Anders maak ik er wel pannekoekjes van voor morgen bij het ontbijt ofzo.

    1. Dat klopt ook en dat mislukte volledig! (schaamrood) Toen kwam ik er dus achter dat geraspte kokos toch echt wat anders is dan kokosmeel. Zodoende.

  12. Anonymous schreef:

    Ik kon geen kokosmeel vinden hier in de buurt en heb nu geraspte kokos fijn gemalen in de keukenmachine. Ik heb nu i.p.v. 50 gram, 75 gram gebruikt omdat het nog erg dun was, maar dat is het nog steeds. Heb je hiervoor een ander gewicht nodig dan wanneer je kant en klare kokosmeel gebruikt? Of moet ik het gewoon nog een poos laten staan?

    1. Helaas is fijngemalen kokosrasp echt iets anders dan kokosmeel omdat kokosmeel geen vet meer bevat waardoor het anders reageert. Je kan het online bestellen bij www.dieetwebshop.nl

      Je kan proberen het een poos te laten staan, maar het zal minder vocht opnemen dan kokosmeel. Je kan het eventueel dun laten, een ei toevoegen en pannenkoekjes maken. Bakken op laag vuur en voorzichtig omdraaien. Aan de smaak zal het niet liggen 😉

    1. Ze zijn heerlijk! Heb biologische slagroom opgeklopt, suikervrije aardbeienjam; kan geen suikerrijk gebak tegenop 🙂

      Bij mij waren ze alleen wel wat droog. Misschien moet ik volgende keer wat meer kokosolie toevoegen..

  13. Anonymous schreef:

    mijn cake is gelukt! en inderdaad 20 gram van alles was meer dan genoeg! Niet droog en een heerlijke smaak!

  14. Anonymous schreef:

    jeetje dat ziet er lekker uit,wanneer open je je eigen bakeshop met vestigingen door heel het land,gegarandeerde hit!!!
    gr peggy

  15. Anonymous schreef:

    ik had gisteren amandelmeel gekocht bij de ekoplaza, 5,99 voor 400 gram. is dat duur? kokosmeel hadden ze niet jammer genoeg.
    gr maria

  16. Anonymous schreef:

    8 stuks zijn echt te weinig!!!! volgende keer maak ik minimaal dubbele hoeveelheid. Ze zijn heerlijk. Geen commentaar gehad over “kokossmaak” van mijn nietkokosliefhebbers. gr adrielle

  17. Anonymous schreef:

    Ik vind de baksels van kokosmeel heerlijk. Ik heb geen last van “droogte”. Als ik de vanille kokosmeel koekjes maak, krijg ik juist het lekkere kleffe zoals bij eierkoeken. Ik denk dat het komt omdat de kokosmelk welke ik gebruik wateriger is. Ik gebruik de blikjes van Nutco omdat de pakken bij de Xenos uitverkocht waren. Deze scones ga ik zeker bakken, ik denk zelfs vanavond al met lekkere rozijnen als toevoeging. Dank je wel weer Heleen. En je nieuwe boekje….??? gr. Adrielle

  18. Anonymous schreef:

    Ik wil wel eens een cake maken van amandelmeel. Ik heb een heel klein bakblikje: 11×6,5×3,5.
    Wat zouden de verhoudingen dan moeten zijn? 40 gram kokosmeel? 4 eieren, roomboter 40 gram en 40 gram kokosbloesemsuiker en dan nog wat appelazijn en bicarbonaat?

    1. Ik denk dat dat zelfs teveel is. Ik zou het eerst halveren en eventueel wat bij maken als het toch te weinig is. Maar ik haalde uit dit recept 8 scones van regulier ijslepel formaat om je even een idee te geven.

  19. Je kan eventueel ook natuurazijn gebruiken (liefst bio). Het is de reactie van het zuur met de bicarb dat een luchtig effect geeft. Appelcider azijn heeft dan weer andere goeie eigenschappen en is daarom mijn favoriet, maar er zijn alternatieven als jou dat een tripje naar de winkel bespaart 😉

  20. Carolien schreef:

    Die ga ik proberen!
    Buiten dat ik amandelmeel duur vind, kan ik het op een gegeven niet meer door mijn keel krijgen, zo wee-ig(hoe schrijf je dat?)

  21. Eveline schreef:

    Hmmmmm ziet er lekker uit!
    Heb nog een zak kokosmeel staan dus daar heb ik bij deze dan een mooie bestemming voor gevonden 🙂
    Alleen nog even de appelcider azijn halen en dan kunnen we aan de slag!

  22. Anonymous schreef:

    Grappig gister zag ik op rtl 4 dat die engelse vrouw ook scones ging maken. Ik probeer liever dit recept uit!Ik heb namelijk ook kokosmeel staan want ik mag geen noten. Ik heb wel eens wat geprobeerd met kokosmeel maar vond het inderdaad ook wat droog. Op de verpakking staat volgens mij ook dat je er dan wat water bij moet doen. Ik wil het nu wel proberen maar heb geen kokosolie in huis wel roomboter en kokosbloesemsuiker. Daar moet het vast ook wel mee lukken. Heeft u nog wel meer recepten met alleen kokosmeel?

    Vriendelijke groet,
    Petra

  23. Dit recept komt als geroepen! Ik had laatst zo’n zin in scones! Met room en jam, hmm.. ik ga meteen een zak kokosmeel halen vanmiddag! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »