Kokosmeel Vanillekoekjes

Heb jij al gehoord van de voordelen van werken met kokosmeel? Met dat de interesse – en noodzaak – voor glutenvrij eten toeneemt, neemt de interesse in kokosmeel ook toe. Kokosmeel is per saldo goedkoper dan amandelmeel en daarom een goed alternatief. Maar er zitten wat haken en ogen aan bakken met kokosmeel. Het is niet een rechttoe rechtaan manier van bakken, zoals met reguliere meel of zelfs amandelmeel, er zijn wat dingen waar je rekening mee moet houden wil je een goed eindresultaat krijgen. Dus lees dit artikel goed door en probeer het uit. Het unieke gezondheidsprofiel van kokosmeel maakt het zeker de moeite waard!

Wat is kokosmeel en hoe gebruik je het om mee te bakken?
Kokosmeel is een zacht meel geproduceerd van gedroogd kokosvlees. Het is een natuurlijk bijproduct van de kokosmelk productie. Je kan zelf kokosmeel maken, net zoals je zelf kokosmelk kan maken, maar om tijd en energie te besparen raad ik je aan om kokosmeel gewoon te kopen (klik hier voor een goed adres hiervoor).

Wanneer kokosmelk wordt onttrokken van het kokosvlees, blijven er vaste delen over en dit kokosvlees wordt vervolgens op een lage temperatuur gedroogd en vervolgens gemalen tot er een zacht, fijn poeder overblijft dat goed toepasbaar is om mee te bakken. Dit meel is bijzonder populair onder diegenen met een specifiek eetpatroon zoals Paleo, GAPS of het SC-dieet of een ander graanvrij dieet. Kokosmeel biedt een rijk alternatief voor reguliere meel.

Voordelen van bakken met kokosmeel

  • Kokosmeel is rijk in proteïne, vezel en goede vetten waardoor het erg goed vult.
  • Kokosmeel is ook een rijke bron van laurinezuur, een verzadigd vetzuur dat het immuunsysteem en schildklier ondersteund. Zoals de meeste verzadigde vetzuren, zorgt ook laurinezuur voor een mooie huid. 
  • Kokosmeel is een bijzonder goede bron van mangaan, wat er voor zorgt dat vele voedingsstoffen als choline en biotine (te vinden in eieren), vitamine C en thiamine beter worden opgenomen. Magnaan ondersteunt ook een goede botstructuur, het zenuwstelsel, schildklier functie en helpt een stabiel bloedsuikergehalte te handhaven.

Bakken met kokosmeel: wat je moet weten

  • Je kan kokosmeel niet 1 op 1 inzetten als vervanger voor reguliere meel. Ze werken niet hetzelfde.
  • Kokosmeel is bijzonder absorberend en je hebt maar weinig kokosmeel nodig om een goed recept te produceren. In gewone recepten kun je 250 gram gewone meel vervangen door een kwart of een derde daarvan. Je zal ook de hoeveelheid eieren moeten verhogen. Voor elke 200 gram kokosmeel die je gebruikt, zul je 6 geklutste eieren in je recept moeten verwerken, naast ongeveer 250 ml kokosmelk of ander vocht. Daarom is het aan te raden om geteste recepten te maken in plaats van veel (prijzige) producten te verspillen aan experimenten. 
  • Kokosmeel is wel 1 op 1 te vervangen in toepassingen met vlees. Gebruik je 2 eetlepels bloem om je gehakt te binden, dan kun je ook 2 eetlepels kokosmeel gebruiken voor hetzelfde recept.
  • Kokosmeel klontert sterk, daarom is het zaak dat je je beslag erg goed mengt, liefst met een handmixer, om een mooi egaal resultaat te krijgen. 
  • Kokosmeel vult sterk en kan ook erg droog zijn. Elk soort meel heeft zijn typische eigenschappen. Bij kokosmeel is het zo dat het erg snel vult, maar ook dat het resultaat snel droog kan zijn. Om dit te voorkomen gebruik je eieren en vocht in je recept om een smeuïg eindresultaat te garanderen.

Waar kun je kokosmeel kopen?
Je kan kokosmeel tegenwoordig bij goed gesorteerde natuurvoedingswinkels en toko’s vinden, maar je kan het ook online kopen. Aman Prana verkoopt kokosmeel, maar De Nieuwe Band verkoopt kokosmeel. Klik hier voor meer informatie.

Kokosmeel Vanille Koekjes
12 koekjes

100 gram kokosmeel
1/4 tl Keltisch zeezout
100 ml gesmolten boter of kokosolie
200 ml kokosmelk (je kan dit vervangen door een ander soort melk)
6 biologische eieren
1 el Vanille extract
60 ml honing, ahorn of ander zoet naar keuze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Neem een keukenmachine of handmixer en meng eerst de kokosmeel en het zout tot er geen klontjes zijn.
  3. Voeg nu de overige ingredienten toe en meng dit tot het beslag mooi egaal en klontvrij is. 
  4. Proef het beslag of het zoet genoeg is en pas eventueel aan. 
  5. Laat het vervolgens ongeveer 15 minuten staan, zodat de kokosmeel het vocht kan opnemen. Dit geeft een steviger beslag.
  6. Ik gebruikte een ijstang om mooie hoopjes beslag op de bakplaat met bakpapier te maken.
  7. Bak in ongeveer 20 minuten gaar en licht goudbruin. 
  8. Laat afkoelen en serveer of bewaar in een luchtdichte doos. 

Wie weet er nog meer een lekker recept met kokosmeel? Deel het in de opmerkingen!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Nummer 5 met allemaal eten erin
Gezond eten

Wat is de Schijf van 5? Ontdek het hier

De Schijf van 5 is een wetenschappelijk onderbouwd voedingsmodel dat door het Voedingscentrum is ontwikkeld om gezond eten eenvoudiger te maken. Het biedt duidelijke richtlijnen die zijn gebaseerd op onderzoek naar voeding en gezondheid. Zoals je misschien weet, helpt het je om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik vind

Lees verder »
ananas gesneden op een bord
Gezond eten

Is ananas gezond? Ontdek 7 verrassende voordelen

Ananas is een tropische vrucht die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook boordevol voedingsstoffen zit. Zoals je misschien weet, is ananas rijk aan vitamine C en vezels. Maar wist je dat deze exotische vrucht nog veel meer voordelen biedt? Laten we samen ontdekken of ananas gezond is. Waar is ananas

Lees verder »
file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »