Sinds jaar en dag zijn we fan van gefermenteerde dranken en snacks hier in huize Quantrill. De probiotische gezondheidsvoordelen en smaak zijn de grootste redenen om dit te blijven doen. We hebben inmiddels geëxperimenteerd met gefermenteerde groenten, yoghurt, waterkefir en zelfs kaas maken. Stuk voor stuk ontzettend leuk om te doen en vooral erg lekker om te eten!
Daarom leek het me een goed idee om deze keer kombucha onder het voetlicht te brengen. Dit is iets dat Simon op zich genomen heeft, omdat hij het voornamelijk voor zichzelf maakt. Simon kan totaal geen melkproducten verdragen, dus als hij op een natuurlijke manier aan z’n probiotica wil komen, grijpt hij dus naar de watervarianten: waterkefir en kombucha.
Kombucha heeft zijn voorkeur vanwege de smaak. Het smaakt namelijk een beetje naar bier 🙂
Maar wat is kombucha nu eigenlijk?
De oorsprong is onduidelijk. Mensen duiden het uit als iets dat uit China en/ of Rusland komt, maar echt zeker weten doet niemand het eigenlijk. Als je in de literatuur duikt, kom je ook heel veel verschillende achtergronden tegen.
Het is hoe dan ook een combinatie van zwarte thee, suiker en azijn dat tezamen fermenteert en in dat proces wordt de suiker opgegeten en omgezet in melkzuur. Het resultaat is dus een krachtig probiotisch drankje!
Aan dit drankje worden inmiddels allerlei wilde claims gehangen waar het allemaal goed voor zou zijn en het schijnt echt zo’n beetje alles te kunnen genezen als we de interwebs moeten geloven. Dat doen we dus niet, wij blijven nuchter! Wat ik weet is dat er dus een leuke hoeveelheid en diversiteit aan gunstige bacteriën en zuren in zitten die zeker niet misstaan in een gezond voedingspatroon. Hippe en ‘over the top’ gezondheidsclaims, daar hou ik me verre van.
Kombucha = Levend
Hoe dan ook, wij drinken kombucha dus gewoon omdat het ontzettend lekker is en tjokvol gezonde bacteriën zit. Niks mis mee!
Die bacteriën verzamelen zich in de SCOBY of zwam. SCOBY staat voor Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast (Symbiotische kolonie van bacteriën en gisten). Het is een verzamelplaats voor een heel breed spectrum aan gunstige bacteriën en gisten.
Zoals je inmiddels wel zal begrijpen, is kombucha dus heel probiotisch. Maar het bevat ook een aantal B-vitaminen en zelfs een aantal zuren als gluconzuur, foliumzuur en melkzuur. Dit zit er gemiddeld genomen in 250 ml kombucha:
- Bacillus coagulans GBI-30 6086: 1 miljard organismen
- S. Boulardii: 1 miljard organismen
- EGCG 100mg
- Glucuronic Acid 10mg
- L(+) Lactic Acid 25mg
- Acetic Acid 30 mg
Leuk weetje: Geen één SCOBY is hetzelfde. Jouw omgeving met daarin dus allerlei bacteriën en sporen is weer anders dan die van je buren en dat zorgt er dus voor dat jouw SCOBY uniek is, net als jij <3
Zo maak je Kombucha
De makkelijkste manier om met kombucha te beginnen is met een starterscultuur van Yoghurt. Die werkt keer op keer en geeft een prima aanzet tot het ontstaan van een zwam of SCOBY. Wanneer je een zakje besteld moet je die eerst activeren.
Dat doe je op de volgende manier:
- Breng 750 ml water aan de kook en los hier 50 gram suiker in op. Doe dit in een ruime glazen pot van minstens 1 liter inhoud.
- Voeg 2 zakjes zwarte thee toe en laat die minstens 10 minuten trekken.
- Breng de temperatuur van de thee op kamertemperatuur (tussen de 20˚ en 30˚) en voeg 120 ml witte azijn toe.
- Roer vervolgens de inhoud van het zakje starterscultuur voor Kombucha toe en dek de pot af met een koffiefilter of een stuk kaasdoek dat je nat hebt gemaakt met azijn.
- Zet het geheel weg op een donkere plek op kamertemperatuur. Ververs het koffiefilter of stuk doek dagelijks met nieuwe azijn, dit helpt schimmelvorming te voorkomen.
- Na 30 dagen is het geactiveerd en kun je kombucha maken!
Dit starter is erg zuur, maar wel lekker als dressing of marinade. Je moet 120 ml achterhouden voor je eerste batch kombucha, maar gooi de rest dus niet weg!
Zo maak je je eerste batch kombucha:
- Combineer 750 ml heet water met 50 gram suiker in de glazen pot en roer totdat de suiker is opgelost.
- Voeg 2 zakjes zwarte thee toe en laat ten minste 10 minuten trekken. Verwijder de theezakjes en laat de thee afkoelen tot 20˚ – 30˚
- Voeg de kombucha zwam toe aan de thee.
- Maak een koffiefilter of stuk kaasdoek vochtig met witte azijn en plaats dat op de pot. Zet vast met een elastiek.
- Laat het mengsel ongestoord fermenteren op een plek uit de zon op kamertemperatuur. Dit duurt ongeveer 7 – 30 dagen. Maak het koffiefilter of de stof dagelijks nat met azijn. Dit helpt schimmelvorming voorkomen.
- De kombucha is klaar wanneer hij lekker smaakt! Licht-zuur en zoetig, fris van smaak. Gebruik een rietje om even te proeven.
- Houd wat thee achter voor de volgende batch en herhaal dit proces.
Zelf kombucha maken is dus helemaal niet moeilijk en ik zie het zelf als frisdrank maken. De smaak is lekker fris zoet-zuur en prikkelt wat. Hoe langer je hem laat staan, des te zuurder de smaak wordt. Dit kun je dus naar eigen voorkeur doen. Meestal laat Simon de kombucha 14 dagen staan. De smaak is dan wat bierig, lekker gisterig en nog een klein beetje zoet. Heerlijk met een schijfje citroen!
Dus mijn tip: Gauw zelf maken! Erg leuk, lekker én gezond!
En lezers van Eet Goed Voel je Goed krijgen standaard 5% korting op het hele assortiment van Yoghurt.nl met de kortingscode ‘EGVJG5’!
[…] Dat betekent echter niet dat je nooit anders dan water kunt drinken. Drink in plaats daarvan zelfgemaakte losse thee of zelfgemaakte kombucha. […]