Ken jij Koreaanse Kimchi al? Het is een heerlijk fris-zuur Koreaans bijgerecht op basis van gefermenteerde groenten en pittige kruiden. Waarom het zo gezond is en hoe je het zelf kunt maken, lezen jullie hier!
Koreaanse Kimchi
Als de mensheid fermentatie niet zou hebben uitgevonden zou de wereld er heel anders uitzien. Brood, bier, wijn maar ook gezonde zaken als yoghurt en tofu zouden niet hebben bestaan. En kimchi hoort ook in dit rijtje. Zie het als een Aziatische variant op zuurkool. De groenten – witte kool en/ of rettich – worden eerst ingelegd in zout dat het ontwikkelen van schadelijke micro-organismen tegengaat. Daarna worden er kruiden en specerijen aan toegevoegd wat het die typerende smaak geeft.
Eigenlijk standaard zit er knoflook en rode peper in. Maar ook gember, wortel, lente-uitjes, prei, radijsjes en zeewier kunnen worden toegevoegd. Er bestaan ook kimchi varianten waar bijvoorbeeld oesters en garnalen zijn toegevoegd. Het schijnt dan ook zo te zijn dat er meer dan 100 variaties Kimchi bestaan!
Kimchi Gezond
Kimchi is één van de gezondste gerechten in de wereld. Naast vitamines A, B en C zit het boordevol gezonde bacteriën die je spijsvertering helpen en vezels om die darmbacteriën te ondersteunen. Zelfs zonder de fermentatie helpen de meeste ingrediënten, zoals gember, knoflook en chilipeper je immuunsysteem.
Koreaanse Kimchi
Ruim 2 kilo in totaal
1 Chinese kool (ongeveer 2 kilo)
50 gram grof zeezout
2 eetlepels tafelzout
1 daikon (500 gram), geschild en in dunne plakjes gesneden
5 teentjes knoflook, in plakjes
40 gram verse gemberwortel, geschild en in flinterdunne plakjes gesneden
½ rode ui, in plakjes
1 kiwi, fijngehakt
50 gram Koreaans chilipoeder (verkrijgbaar bij de toko)
150 ml Thaise vissaus (nam pla)
1 theelepel suiker
3 rode chilipepers, in plakjes.
- Snijd de nerf van de kool diep in en scheur de kool doormidden. Doe hetzelfde met de beide helften.
- Doe ze in een kom en vul deze met water en 2 eetlepels zout. Laat 2 uur staan.
- Giet de koolbladeren af en bestrooi ze met het zeezout. Ieder blad moet bedekt zijn. Laat 4 uur staan.
- Spoel de zacht geworden kool af, snijd de kool in hapklare stukjes en doe deze in een grote kom.
- Meng de rest van de ingrediënten goed en doe deze bij de kool. Zorg dat alle koolbladeren bedekt zijn.
- Doe de kimchi in een luchtdichte doos.
- Laat deze 5 uur op kamertemperatuur staan en daarna 24 uur in de koelkast.
- De kimchi is in de koelkast 3 maanden te bewaren.
Hoe eet je Kimchi?
Serveer Kimchi bij gerechten waar je anders atjar tjampoer bij zou serveren. In Korea serveren ze kimchi zelfs bij het ontbijt, maar dat gaat mij zelfs een stapje te ver 🙂 Wel is het gewoon erg lekker bij bijna elk Aziatisch gerecht, of door de salade heen. Tip: schep wat door je stamppot heen voor extra kick!
Kimchi kopen of zelf maken
Je kunt kimchi dus heel gemakkelijk zelf maken. Maar als je dit teveel werk vindt, kun je het ook in diverse winkels kopen. Ik heb verschillende geprobeerd en die van Asian Food Lovers vind ik zelf erg lekker. Knapperig en lekker pittig. Soms vind je bij grotere supermarkten ook verse kimchi. Die kan ik je ook aanraden!
Laat een reactie achter