Het is vrijdag! En dat betekent ‘Vrijdag Visdag’! Met Zalm van Urk als mijn nieuwste adverteerder hier op de blog, leek het mij een leuk idee om met zekere regelmaat op vrijdag een heerlijk visgerecht of vis-weetje te publiceren. Zalm van Urk verkoopt voornamelijk… ja, zalm dus… Maar je kunt er ook goed terecht voor andere gerookte vissoorten. Bekijk hun webshop maar eens, dan zul je ’t zien. Hoe dan ook, in mijn eerste bestelling zat ook een pakje heerlijke, ambachtelijk koud gerookte zalm.
Wat is Koud Gerookte Zalm?
Het klinkt een beetje tegenstrijdig: ‘koud’ en ‘gerookt’ dus wat is koud gerookte zalm nu eigenlijk? Voordat zalm gerookt wordt, worden de zalmfilets eerst met zout bestrooid. Dit marineert de filets op een langzame manier en het zout zorgt er ook voor dat pathogenen geen kans krijgen. Zout, naast suiker, azijn en roken, is een uitstekende manier om eten langer houdbaar te maken en tegen bederf te beschermen. Het roken van vis is dus een hele traditionele manier van bewaren.
Nadat de filets lang genoeg hebben kunnen marineren, worden ze gespoeld om eventuele zoutresten te verwijderen. Daarna worden ze een paar uur gedroogd en kunnen ze gerookt worden. Bij Zalm van Urk wordt de vis in een rookton gerookt. Daarin roken ze de zalm op een mix van verschillende houtsoorten en natuurlijke kruiden. Het roken gebeurt met een temperatuur lager dan 24º. Dit is dus het koude van koud gerookt. Ter vergelijking: warm gerookte zalm wordt gerookt op een temperatuur van ongeveer 70º. Hoe lang de zalm gerookt wordt, hangt af van het gewicht, de maat en het vetgehalte van de zalm. Gemiddeld duurt het tussen de 8 tot 16 uur.
Gerookte Zalm Bewaren
Wanneer je een pakje koud gerookte zalm gekocht hebt en het is goed gevacuümeerd, dan is het in de koelkast vrij lang houdbaar. Zodra je de verpakking openmaakt, kun je hem het beste binnen twee dagen opeten. Ook kun je de zalm invriezen. Zorg wederom dat de verpakking goed luchtdicht is. Dan kan hij ongeveer drie maanden in de vriezer bewaard worden. Mijn ervaring is dat de smaak goed blijft, maar dat de textuur wat slapper wordt. Gebruik ontdooide, koud gerookte zalm dan bijvoorbeeld in een quiche of in roerei in plaats van op een toastje.
Lekkere Combinaties met Koud gerookte Zalm
Zelf vind ik gerookte zalm erg lekker met een eitje. Een zachtgekookt eitje en een plakje koud gerookte zalm is echt een verwenontbijt! Ik noemde ook al roerei, maar ook in een salade is het erg lekker. Combineer de zalm met roomkaas en verse kruiden voor een feestelijk voorgerecht of een onderdeel van de paasbrunch. Vind je de smaak van gerookte zalm of andere gerookte vis iets te overheersend? Druppel er dan wat vers citroensap overheen en serveer er een gesnipperd uitje of verse kruiden als bieslook en peterselie bij. Dit neutraliseert die smaak ietwat en is ook gewoon een lekkere combi.
Voor dit snelle recept combineerde ik een geroosterd glutenvrij focaccia broodje van Schär met geprakte avocado, citroensap, een dun gesneden sjalotje en wat verse dille. Het knapperige van het brood met het scherpe van de ui en romige van de avocado combineert geweldig lekker met de zalm. Plus, het vulde goed dus het was ideaal als snelle lunch!
12-Uurtje van Koud Gerookte Zalm op geroosterd Focacciabrood
Ingrediënten
- 75 gram koud gerookte zalm
- ½ avocado
- 1 citroen uitgeperst
- 1 focacciabroodje glutenvrij of anders, naar voorkeur
- ½ sjalot
- verse dille naar smaak
- zwarte peper vers gemalen
Instructies
- Doe een focacciabroodje in het broodrooster en zet aan.
- Prak de halve avocado fijn en druppel er citroensap op en breng op smaak met zwarte peper.
- Snipper de halve sjalot en besprenkel met wat citroensap. Gebruik een vorm om de ui een beetje te prakken. Zo is de ui-smaak minder scherp.
- Smeer de avocado op het broodje en leg er de zalm op. Maak af met het uitje en verse dille. Eventueel druppel je nog wat meer citroensap er op.
- Eet smakelijk! Lekker met een kopje groene thee voor die bittere smaak.