Gegrilde Lamszadel – Stap voor Stap Recept

Een lekker stuk vlees waar het bot nog in zit, kan wat intimiderend zijn om klaar te maken. In de supermarkt zie je alleen maar kant en klaar lapjes en gehakt. Maar een groter stuk vlees is vaak goedkoper per kilo én veel smakelijker. Het is dus de moeite waard om te leren hoe je dit klaar kunt maken. Klik hier voor een goeie kwaliteit lamszadel.

Vandaag zal ik laten zien hoe je een gegrilde lamszadel klaarmaakt. Lamszadel is de bovenkant van het lam waar nog een stuk ruggengraat in zit. De truc is om het vlees zodanig open te snijden dat je goed op smaak kunt brengen met zout en kruiden.

Lamszadel Bereiden

Begin met het openleggen van het stuk vlees. Gebruik een zaag om langs de ruggengraat te snijden om zo het vlees plat te kunnen leggen.

Lamszadel onbewerkt

Je wil het vlees los hebben van de ruggengraat, zaag dus niet te ver in het vlees. Zodra je het vlees goed plat kunt leggen, check je even of er geen splinters zijn en dan kun je beginnen met smaak toevoegen.

Lamszadel met kruiden

Lekkere kruiden in combinatie met lamsvlees zijn tijm, rozemarijn, knoflook en verse peper.

Neem wat slagerstouw en leg een aantal strengen onder het vlees. Bindt het vlees weer samen en bestrooi de buitenkant met zout en peper.

Lamszadel samenbinden

Zorg dat het redelijk stevig vastgebonden zit zodat je het straks goed kunt omdraaien op de grill.

Lamszadel grillen

De volgende stap is grillen. Je kunt dit op de barbecue doen als je een vleesthermometer hebt om de temperatuur in de gaten te houden. In de oven kan ook. Je verwarmt de oven dan voor op 180 graden terwijl je het vlees eerst rondom bruin bakt. Plaats het vervolgens in de oven en braad de lamszadel in 1 uur gaar of tot je een kerntemperatuur hebt van 50 – 55 graden. Dit laatste geldt ook voor de barbecue.

Lamszadel op de barbecue

Neem het lamszadel van de grill of uit de oven, verpak het in aluminiumfolie en laat nog zo’n 15 minuten rusten. Snijd het vervolgens los van het touw en verwijder het bot zodat je er mooie porties van kunt snijden. Lekker met sla en (zelfgemaakte) patat!

Lamszadel met salade en patat

 

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

wijn dat in een glas word geschonken
Review

3 manieren om wijn binnen no-time koud te krijgen

Komt er visite en ben je vergeten wijn te kopen? Haast je dan naar de supermarkt of slijterij om nog snel even wat in huis te halen. Rode wijn kun je vaak prima drinken op kamertemperatuur, maar dit geldt niet voor witte wijn, mousserende wijn en rosé. Laatstgenoemde wijnen serveer

Lees verder »
kimchi in een pan
Gezond eten

Is kimchi gezond?

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten, meestal Chinese kool en radijs, gemengd met specerijen zoals knoflook, gember, chilipeper en vissaus. Het fermentatieproces zorgt niet alleen voor een pittige, unieke smaak, maar ook voor een hoop gezondheidsvoordelen. Maar is kimchi echt zo gezond? En hoeveel kun

Lees verder »
onverzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Onverzadigd vet vs verzadigd vet: het verschil uitgelegd

Onverzadigde vetten staan bekend als de ‘gezonde vetten’. Ze ondersteunen je hart, je hersenen en je hormoonbalans. Maar wat zijn het precies? En hoe zorg je ervoor dat je er genoeg van binnenkrijgt, zonder te overdrijven? In dit artikel leg ik je alles uit over onverzadigde vetten, zodat je weet

Lees verder »