Goed Vlees = Puur Vlees
Wanneer je bewust bezig bent met voeding en onnodige toevoegingen wil vermijden, zal je ook proberen om vlees met marinades zoveel mogelijk te ontlopen. E-nummers, suiker en andere vage toevoegingen die eenzelfde, generieke smaak geven lijkt misschien handig in de keuken, maar kan op lange termijn vervelende gevolgen voor je gezondheid hebben.
Immers, waaróm moet het vlees voorgemarineerd zijn (wordt er slechte kwaliteit vlees verborgen?) en door jezelf regelmatig bloot te stellen aan stoffen die belastend zijn voor je lichaam en dus vitaminen en mineralen ‘roven’, loop je grote kans op problemen door tekorten. En dat wil je niet. Simpel. Wat je wel wilt, is goed vlees van gezonde dieren. Want dat smaakt niet alleen veel beter, het is ook nog een stukken gezonder! Dat het beter smaakt, vind ik onbetwist. Een beetje zout en peper en bakken in roomboter en ik ben blij.
Marinades voor dat beetje extra…
Maar van tijd tot tijd is het lekker en ook goed om de zaken een beetje op te leuken. Door middel van marinades is dat heel goed te doen. Je voegt extra smaak toe en geeft zo de hele maaltijd extra cachet.
Maar hoe marineer je vlees? Kun je lukraak elk stukje vlees dezelfde tijd in dezelfde marinade laten zitten en verwachten dat het er iedere keer evengoed uitkomt? Nee, helaas niet. Daarom is het een goed idee om een aantal lekkere marinades in huis te hebben, of de benodigdheden daarvoor, om van elk stukje vlees of kip iets bijzonders te maken. Verandering van spijs doet eten en wie weet eten die onwillige huisgenoten van je zo wel smakelijk mee! 😉
Waarom Marineren?
Het idee achter marineren is onder andere dat het vlees er malser door wordt. Ik heb dit inderdaad verschillende keren ondervonden. Een basis marinade bestaat daarom meestal uit een vet (olie meestal), een zuur (azijn, citruszuur of wijn) en smaakmakers (kruiden, specerijen, knoflook). Er zijn ook andere manieren om vlees te marineren. Dit kan door middel van zure melkproducten of enzymrijke vruchten als papaja, kiwi en ananas. Elke manier van marineren heeft zo zijn voor- en nadelen.
Soorten Marinades
Marineren met zuur zorgt dat het zuur de vezels van het vlees afbreekt waardoor het vlees malser en sappiger wordt. Dit proces heet denatureren. En vezels die gedenatureerd zijn, vormen een soort gaas dat water vasthoudt. Dit geeft dat sappige aan vlees.
Marinades op basis van enzymen werken op een zelfde manier als marinades op basis van een zuur. De enzymen maken de vezels van het vlees malser. Maak gebruik van bijvoorbeeld verse gember, kiwi, papaja of ananas om dit te bewerkstelligen.
Marineren met zure melkproducten geeft, als je het de tijd gunt, het beste resultaat. Het vlees en gevogelte wordt heerlijk mals en heeft een romige smaak. Je kan het beste gebruik maken van Griekse yoghurt of karnemelk. Een bekend voorbeeld is Tandoori uit India of de Griekse keuken waarbij zure melkproducten ingezet worden om anders taai vlees, heerlijk mals te maken. Ik weet niet waarom dit zo goed werkt, maar het werkt 😉 Uiteraard is dit geen optie voor diegenen die lactose willen of moeten vermijden.
Eenvoud is Best
De beste marinades zijn vaak de meest eenvoudige. Begin daarom met een goeie basis marinade en bouw je repertoire van daaruit op. Schaf je favoriete kruiden en specerijen aan, heb altijd olijfolie, een zuur in de vorm van wijn of azijn en verse knoflook in huis. Dan kun je haast niet mislukken!
Balsamicomarinade
Deze marinade is lekker op elk soort vlees of gevogelte. Balsamico is een zwak azijn. Het kan daarom geen kwaad om dit even te laten staan. Maar met genoeg tijd zal ook deze marinade het vlees eerst mals en daarna stug maken.
- Een aantal scheutjes Balsamico azijn
- 2 teentje knoflook, uitgeperst
- Zout en peper om alle kanten van het vlees mee te bestrooien
- Verse of gedroogde tijm
- Wrijf het vlees in met de ingrediënten en laat voor gebruik een half uur in de koelkast rusten.
Tandoorimarinade
Als je melkproducten mag hebben, is dit een geweldige marinade. Geef het de tijd, dus maak dit een dag van te voren.
Genoeg voor 1 kilo vlees
- 250 ml Griekse yoghurt
- 4 teentjes knoflook, uitgeperst
- 2 cm verse gember, geschild en fijn geraspt
- 2 pepertjes, fijn gesneden
- Sap van 1 limoen
- 1 el gemalen koriander
- 1 el kurkuma
- 1 el gemalen komijnzaad
- 1 tl kaneel
- 2 tl paprikapoeder
- Keltisch zeezout en peper
- Meng alle ingrediënten in een kom en voeg het vlees toe. Dek de kom af met plastic folie en laat 4 uur tot 24 uur marineren in de koelkast.
Mosterd-dragon-honing marinade
Deze marinade is favoriet bij ons voor op de barbecue. En volgens mij is dit het enige recept waarvoor ik gedroogde dragon in huis haal. Erg lekker op gevogelte of vis.
- 2 el Zaanse mosterd
- 2 el honing
- 2 el olijfolie
- 2 tl gedroogde dragon
- 1 el witte wijnazijn
- Neem een kom en meng hier de ingrediënten in.
- Voeg vis of kip toe en laat 30 minuten tot maximaal 2 uur marineren.
Kerriemarinade met mango en kokos
Heerlijke, zoete, exotische smaak. Uitstekend op kalkoen, kip of varkensvlees.
- 1 dl verse mango puree
- 200 ml kokosmelk
- 2 eetlepels limoensap
- 2 a 3 theelepels kerriepoeder
- 2 laurierblaadjes, gekneusd
- 1 rode peper, met of zonder zaadjes en fijngehakt
- Neem een kom en meng hier de ingredienten in.
- Voeg het vlees of kip toe en laat 30 minuten tot maximaal 2 uur marineren.
Rode wijn marinade voor rood vlees of wild
Krachtig vlees kan een krachtige marinade aan. En het resultaat is ongehoord: Mals, sappig vlees en een diepe, rijke smaak. Heerlijk in de winter of in het wildseizoen. Als je graag wild wil proberen maar niet weet hoe je het aan moet pakken, raad ik je deze marinade aan.
Genoeg voor 500 gram vlees
- 1 dl rode wijn
- 2 eetlepels rode port
- 1 eetlepel rode-wijnazijn
- 1 theelepel suiker
- 1 laurierblaadje, verkruimeld
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 2 teentjes knoflook, grof gehakt
- Breng alle ingrediënten in een pannetje aan de kook en laat vijf minuten doorkoken.
- Schenk de marinade in een lage schaal en als het afgekoeld is, voeg je het vlees toe.
- Dek de schaal af en laat het minimaal 12 uur en maximaal 24 uur marineren.
Bonustip
Klik hier voor bijzondere producten om je marinade nog lekkerder te maken zoals zoutvlokken, aparte soorten olie, azijn en mosterd en lekkere kruidencombi’s.