Echt lekkere gehaktballen zijn smeuïg van textuur, met een niet al te harde korst. Hebben een typisch Hollands-kruidige smaak en smaken het best bij sperzieboontjes of bloemkool en nieuwe aardappelen. Deze gehaktballen naar het recept van Johannes van Dam zijn inmiddels klassiek en dé manier waarop ik zelf thuis gehaktballen maak.
Lekkere Gehaktballen = Goed Gehakt
De beste basis voor lekkere gehaktballen is goeie kwaliteit gehakt. Half-om-half werkt het best in dit recept en dat haal ik bij Beef&Steak. Gewoon van Hollandse varkens en koeien met een duidelijk verhaal van waar het vlees vandaan komt. En de smaak is ook erg goed. Een heerlijke, stevige vleessmaak waar je best wel wat kruiden en specerijen doorheen kunt doen. Wanneer je dat vergelijkt met gehakt van de supermarkt, proef je echt het verschil. We hoeven met z’n allen niet zoveel vlees te eten als dat we nog altijd doen. Maar als je, net als wij, wel van vlees houdt en je er goed bij voelt, kies dan voor vlees met een duidelijke oorsprong en waarvan je weet hoe de dieren behandeld zijn.
Kruiden en Specerijen voor Gehakt
Nootmuskaat en piment hebben een vaste plek wanneer je echt lekkere gehaktballen wilt maken. Ze geven een zoet-kruidige smaak die een perfecte tegenhanger is voor de vleessmaak. Piment wordt ook wel eens ‘allspice‘ genoemd en ik gebruik het ook over pompoen en in curry. Het is de moeite waard om er een klein potje van in huis te hebben. Daarnaast gebruik ik tijm en rozemarijn. Die groeien in de tuin hier eigenlijk het hele jaar door. In de winter zet ik de potten binnen zodat ik er van kan blijven knippen. Maar de gedroogde variant is prima.
Als laatste zijn Worcestershire sauce (uitspraak: whoosteh-sauce of whoosteh-sjer sauce) en mosterd erg lekker. Die geven pit en verdieping aan de smaak. Geen Worcestershire sauce in huis? Je koopt het bij iedere supermarkt, maar je kunt het vervangen door een eetlepel tomatenpuree.
Lekkere Gehaktballen van Johannes van Dam
Ingrediënten
- 500 gram half om half gehakt
- 1 ui gesnipperd
- 2 sneetjes witbrood glutenvrij als dat je voorkeur heeft
- scheutje melk
- 1 ei
- ¼ tl gemalen piment
- ¼ tl gemalen nootmuskaat
- 1 tl blaadjes tijm
- ½ tl gehakte rozemarijnblaadjes
- ¼ tl gemberpoeder
- ½ tl Worcestershire sauce
- 1 tl grove mosterd
- paneermeel of boekweitmeel
- 50 gram boter om in te bakken
- olijfolie om in te bakken
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Smelt de boter met de olijfolie in een braadpan en fruit hierin de ui totdat hij glazig is en lekker ruikt. Leg de ui apart en draai het vuur laag.
- Week de plakjes brood in een beetje melk en knijp ze goed uit.
- Meng alle ingrediënten behalve de paneermeel door elkaar en kneed het goed door. Je mag geen brood meer zien, dan is het goed gemengd.
- Verdeel het mengsel in vier stukken en draai daar gelijke ballen van.
- Rol de gehaktballen door de paneermeel of boekweitmeel en leg ze voorzichtig in de pan.
- Draai het vuur op en bak ze rondom goudbruin.
- Wil je een knapperig korstje? Draai het vuur dan laag en zet de deksel schuin op de pan.
- Liever een zachte gehaktbal? Doe een scheutje water in de pan, draai het vuur laag en doe het deksel recht op de pan.
- Braad de gehaktballen in ongeveer 20 minuten gaar.
- Jus maak je door de gehaktballen uit de pan te halen, een beetje extra boter of olijfolie in de pan te doen met water en het vuur middelhoog te draaien. Terwijl het water kookt, schraap je met een spatel het aanbaksel los.