De Gezondheidsvoordelen van Levertraan

Levertraan

De ouderwetse levertraan …

Wie kent hem nog? De smaak van levertraan. Zo’n lepel vettige iets, de naar vet en vis smakende olie. Wij kregen er vroeger een lepeltje suiker achteraan. Hele generaties zijn opgevoed met levertraan, sommige mensen moeten nog gruwelen bij het idee.

Wat is Levertraan?

Levertraan is de olie die gewonnen wordt uit de lever van vis. Het is belangrijk om je er van te verzekeren dat die vis dus 1. duurzaam gevangen wordt en 2. gevangen wordt in open zee of oceaan waar de kans op vervuiling minimaal is.

Omdat levertraan vitaminerijk is, werd het vroeger vaak gebruikt als voedingssupplement voor jonge kinderen. Nadat deze vitamines in het midden van de twintigste eeuw chemisch konden worden geïsoleerd en aan melk toegevoegd, is het nemen van levertraan echter sterk verminderd. Levertraan is ook gebruikt als geneesmiddel tegen rachitis, een ziekte die het gevolg is van een tekort aan vitamine D.

Vitamines in Levertraan

Welke vitamines zitten er in levertraan? Om precies te zijn: 2000 microgram vitamine A en 16 microgram vitamine D. Met één dessertlepel! Goed voor de afweer, goed tegen ontstekingen. Vooral de vitamine D lijkt een wondermiddel. Het is ontzettend belangrijk voor heel veel verschillende aspecten van je gezondheid van botten en zicht tot immuunsysteem en celvernieuwing. De belangrijkste bron van vitamine D is echter niet levertraan maar de zon. Als onze huid wordt blootgesteld aan zonlicht (vooral de UV-B straling) maken we vitamine D aan. Helaas is ongeveer van september tot mei in Nederland het zonlicht niet krachtig genoeg om een tekort aan vitamine D aan te vullen.

Jodium en Fosfor

Hebben jullie mijn artikel over jodium ook al gelezen? Levertraan bevat ook veel jodium. Eet je niet veel vlees of vis, maar ben je niet vegetarisch? Dan is het een prima bron van jodium! Ook is het rijk aan fosfor. Dit is een stof dat samen met calcium stevigheid geeft aan botten.

Omega-3

Levertraan is rijk aan poly-onverzadigde vetzuren (PUFA’s). PUFA’s zijn verbindingen die van levensbelang zijn voor onze gezondheid. De PUFA’s in deze olie en bepaalde andere visoliën worden eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) genoemd, en staan bekend als omega-3-vetzuren. Omega-3-vetzuren zijn van wezenlijk belang in de voeding, omdat het menselijk lichaam ze niet zelf kan aanmaken.

Tekorten Omega-3

Door ons dieet krijgen we naar verhouding meer Omega-6 dan Omega-3 binnen. Een teveel aan Omega-6 vetzuren werkt ontstekingen in de hand. Een tekort aan Omega-3 vetzuren uit zich in:

  • Zachte nagels
  • Broze nagels
  • Allergieën
  • Hyperactiviteit
  • Droge ogen
  • Geïrriteerdheid
  • Droge huid
  • Roos
  • Langzaam helen van wonden
  • Regelmatig terugkerende infecties
  • Leerproblemen
  • Lage weerstand
  • Vermoeidheid
  • Droog haar
  • Gescheurde huid op hielen en vingertoppen

Levertraan is een prima bron voor Omega-3 vetten. Groene bladgroenten en diverse zaden en noten bevatten ook Omega-3 vetten. Maar dit is een ander soort Omega-3, de ALA. Om dit om te zetten naar EPA is een omzettingsproces nodig en dit verloopt moeizaam en kan door veel invloeden verstoord worden. Een voedingssupplement met krillolie is dan aan te raden.

Zuivere Levertraan

Extra Virgin Cod Liver Oil

Om optimaal te profiteren van de kwaliteiten van levertraan is het zaak om een zo zuiver mogelijke olie te verkrijgen. Het probleem met veel merken is dat de olie teveel verwerkt wordt en/ of teveel blootgesteld wordt aan lucht en licht. Dit werkt ranzigheid in de hand.

Rosita Real Foods heeft het proces van productie en verzenden zodanig onder controle dat iedere order op bestelling gemaakt wordt! Bij de productie van EVCLO worden er nooit geïmporteerde levers gebruikt. De enige kwaliteit die voldoet is verse, duurzame en wildgevangen kabeljauw (de “Gadus Morhua” soort) uit de Atlantische oceaan. Om specifiek te zijn uit de diepe, schone en ongerepte wateren voor de kust van Lofoten in Noorwegen. Echt zuivere levertraan dus. Klik hier om de voedingswaardes te bekijken. 

Nemen jullie ook levertraan? Welk merk/ soort bevalt jullie het beste?

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »
zeekraal
Gezond eten

Is zeekraal gezond? Ontdek de voordelen en nadelen

Zeekraal is een uniek groentegewas dat vooral voorkomt langs kustgebieden en zoutmoerassen. Het staat bekend om zijn knapperige textuur en zilte smaak, maar is het ook echt gezond? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen, nadelen en voedingswaarde van zeekraal. Wat is zeekraal? Zeekraal, ook wel bekend als

Lees verder »