Lijnzaadcrackers zonder Ei of Voedseldroger

Lijnzaadcrackers

LijnzaadcrackersLijnzaadcrackers. Je ziet ze tegenwoordig overal, zelfs bij ‘Hoe word ik 100?’. Grappig, vind ik dat, want toen ik negen jaar geleden mijn voedingspatroon radicaal omgooide, waren lijnzaadcrackers een uitkomst voor de knapperige trek. Ik begon met alleen maar lijnzaad en heb door de jaren heen allerlei variaties met pitten, zaden, kruiden, specerijen en wel of geen zout gemaakt.

Zelf lijnzaadcrackers maken is echt heel simpel en een heerlijk alternatief voor de reguliere cracker of zelfs een toastje. De truc is om het mengsel zo dun mogelijk uit te spreiden op de bakplaat en op voorhand al met een mes inkepingen te maken van het formaat cracker dat je graag wilt hebben. Zeker als je toastjes wilt maken, is dit aan te raden. Eenmaal droog, zijn lijnzaadcrackers knapperig en is het lastiger om mooie, strakke lijnen aan te houden.

Waar het om gaat in het recept is het aanhouden van een bepaalde verhouding met als basis altijd lijnzaad. De reden daarvoor is dat lijnzaad reageert op het water door te verslijmen. Dit klinkt heel aantrekkelijk, klopt, maar het ‘slijm’ is een bindmiddel waarmee je de overige ingrediënten ook mee bindt. Uitgesmeerd en gebakken krijg je dus heerlijke knapperige crackers zonder granen, ei of zuivel.

Voedseldroger of Oven?

Veel recepten vragen om een voedseldroger als modus operandi. Dit omdat je de lijnzaadcrackers dan op een lage temperatuur uitdroogt en ze werkelijk rauw blijven. Ik had een voedseldroger te leen, maar deed er zo weinig mee dat ik hem maar weer terug heb gegeven. De oven die ik nu heb, kan helaas niet zo laag gezet worden dat hij droogt, dus heb ik deze crackers gebakken in plaats van gedroogd. Dit geeft de crackers dat lekkere, knapperige mondgevoel.

Liever toch een voedseldroger gebruiken? Check het recept voor details.

Lijnzaadcrackers

Lijnzaadcrackers zonder Ei of Voedseldroger

Heleen Quantrill
Supergezonde lijnzaadcrackers! Graanvrij, vegan en heel simpel te maken in de oven. Varieer met je favoriete smaakmakers om de allerlekkerste crackers eenvoudigweg zelf te maken.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 24

Ingrediënten
  

  • 60 gram gemalen lijnzaad zie tips hieronder
  • 60 gram hele lijnzaad
  • 60 gram zonnebloempitten
  • 60 gram hennepzaad
  • 1 el chiazaad
  • 1/4 tl zeezout ik gebruik Herbamare van Dr. Vogel
  • 300 ml water
  • Optioneel: 1/4 tl knoflookpoeder cayennepeper, zwarte peper of kerrie

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten in een kom en roer even door.
  • Laat een krap uurtje staan zodat het verslijmd.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Neem een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op.
  • Stort het 'deeg' hier op uit en rol uit met een natte, liefst glazen of siliconen, deegroller of fles.
  • Rol het zo dun mogelijk uit, minder dan 3 mm als het kan. Gebruik eventueel een pannenlikker of natte handen om het nog verder uit te smeren.
  • Snij met een mes of de zijkant van de pannenlikker inkepingen in het deeg om aan te geven waar de breeklijnen komen. Dit is het moment waarop je dus kunt bepalen hoeveel en hoe groot je de crackers wilt maken.
  • Zet in de oven en bak 25 minuten.
  • Draai het geheel voorzichtig om en bak nog 15 minuten aan de andere kant.
  • Laat helemaal afkoelen buiten de oven en breek in stukken.
  • Bewaar in de koelkast in een luchtdichte doos.

Notities

Maal lijnzaad fijn in een koffiemolen.
Liever met de voedseldroger? Volg het recept tot het punt waarop het in de oven gaat. Gebruik dan de voedseldroger en droog de crackers in 4 uur.
Kan je oven wel heel laag? Zet hem dan op 90 graden en droog de crackers in 3 uur.

 

8 reacties

  1. Esther schreef:

    Grappig. Zoiets stond al met stip op 1 om eens te proberen. Maar die uitgebreide tips was ik nog niet tegengekomen. Erg handig en zeer welkom

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »