Maak je eigen vanillepoeder. Lees hier hoe eenvoudig het is om dit zelf thuis te maken.
Als er één specerij in huis is dat ik echt veel gebruik, dan is het vanille. Ik koop vanillestokjes in bulk hier en bewaar ze vervolgens op een koele plek, luchtdicht afgesloten. Voor gebruik schraap ik de zaadjes uit een stokje en steek het stokje zelf in een flesje wodka om zo mijn eigen vanille-extract in huis te hebben. Maar soms is het niet handig om extra alcohol aan een gerecht of baksel toe te voegen. Marjanne duikt regelmatig de keuken in om cupcakes of koekjes te maken en dan wil ik niet dat ze alcohol toevoegt.
Vanillepoeder
Afgelopen kerst kreeg ik van mijn schoonmoeder een potje vanillepoeder cadeau. Uiteraard ben ik bekend met vanillepoeder maar vanwege de kosten heb ik het nooit gekocht. Als cadeau krijgen is dan wel erg leuk (tip!). Maar ik kwam erachter dat als je met vanillepoeder werkt, je met een half theelepeltje op een recept voor bijvoorbeeld een cake al toe kan. Vanillepoeder is erg geconcentreerd qua smaak en gaat daarom dus best een tijdje mee.
Na wat speuren op het internet kwam ik tot de conclusie dat zelf vanillepoeder maken erg eenvoudig is! Het enige dat je nodig hebt zijn vanillestokjes en een elektrische koffiemolen (sommigen gebruikten een keukenmachine maar dat leek mij te grof). Ik denk dat een Bullet ook wel zal werken.
Wat je doet, is je droogt de vanillestokjes eerst en daarna maal je ze fijn in de koffiemolen en voilà, je hebt vanillepoeder! Veel economischer dan steeds een vanillestokje uitschrapen, want je maalt dus alles.
Zo ga je te werk
Er zijn drie manieren om vanillestokjes te drogen:
- Laat de vanillestokjes 3 weken op een droge plek uitdrogen, bijvoorbeeld boven de verwarming. Dit geeft zgn. ‘raw’ vanillepoeder.
- Droog de vanillestokjes in een voedseldroger. Dit duurt ongeveer 1 -2 uur bij een temperatuur van 65 graden.
- Droog de vanillestokjes in een oven. Dit duurt dan ongeveer 4 – 5 minuten bij een temperatuur van 170 graden.
Ik ben ongeduldig, ik droogde ze in de oven.
Daarna snijd of knip je de stokjes in drieën of vieren en doe je ze (eventueel in batches) in de elektrische koffiemolen. Maal een aantal keer tot het redelijk fijn is. Schud over in een pot en bewaar op een koele plaats. Omdat je de vanillestokjes eerst droogt, is het redelijk lang houdbaar. Maar op een gegeven moment zul je merken dat de geurkracht wat afneemt. Tenzij je vaak vanille gebruikt, is mijn tip dus om dan steeds maar een paar stokjes te malen.
Dus, zo maak je je eigen vanillepoeder!
Annie Henstra zegt
zaterdag weer broodjes bakken.
Dan staat de oven toch aan.
kan ik meteen de vanillestokjes drogen.
bedankt voor de tip.
ben wel benieuwd waar jij de stokjes koopt.
Marietje zegt
Zelf malen met o.a. kaneel vanille enz.
dan weet je dat 100 % hebt van het product.
Erik E van Vliet zegt
rita,
Er heeft nog nooit koffie in mijn koffiemolen gezeten… Die heb ikoter in huis om poedersuiker te maken…
Pascal zegt
Bonsje,
Mocht je nu geen vanillepoeder maken dan hoef je nog steeds niets weg te gooien. Nadat ik het vanillemerg eruit geschraapt heb voor welk gerecht dan ook, doe ik de overgebleven halve vanillebonen in een grote pot met fijne witte suiker; dat levert heerlijke vanillesuiker op.
Tineke zegt
Fijn dit gevonden te hebben, gaat het niet erg naar koffie smaken als je het door de bonenmaler doet?
Heleen Quantrill zegt
Niet als je de maler eerst goed schoonmaakt, eventueel met een beetje bicarbonaat dat je even rondmaalt. 🙂
rita zegt
leuk idee,
vanillestokjes gehaald en aan de slag gegaan, super simpel.
Maar of het goed koper is dan vanille poeder???
ik had nu 2 stokjes gehaald bij de jumbo, totaal 3,30..
ik kocht destijds potje vanillepoeder bourbon, 10 gram voor 3.99.
Had ik toch echt wel meer dan die 2 stokjes die ik zelf gemalen heb.
Of hoe moet ik het zien dat het goede koper is???
Heleen Quantrill zegt
Het verschil maak je op het moment als je vanillestokjes groot inkoopt, in plaats van per stuk of per twee uit de winkel. Die zijn idd erg duur zo en dan maakt het weinig verschil qua prijs wanneer je vanillepoeder koopt. Check de link die ik geef voor wat suggesties in hoeveelheden en prijs.
Annie Henstra zegt
Hoi Heleen,
Ik kan nergens een linkje vinden naar een site, waar jij vanillestokjes koopt.
Bonsje zegt
Wat een fijn idee! Het voelt altijd zo zonde om alleen maar de zaadjes te gebruiken
Heleen Quantrill zegt
Nou precies, veel economischer op deze manier!
Marianne zegt
Wat slim! Toevallig iets wat ik dit weekend even heb overwogen te kopen, maar zo vreselijk duur. Dit scheelt wel, ja. Dankjewel voor de tip!
Heleen Quantrill zegt
Graag gedaan! 🙂