Magnesium in voeding: Is het voldoende?

Magnesium

Magnesium is de nummer 3 van de meest voorkomende (en in mijn ogen belangrijkste) mineraal in het menselijk lichaam. Het is betrokken bij meer dan 300 verschillende processen en een tekort komt veel vaker voor dan je zou denken.

Als je geconstateerd hebt dat je een tekort hebt, is het een goed idee om je voedingspatroon zodanig aan te passen dat je gedurende de dag genoeg magnesium binnenkrijgt.

Hoeveel Magnesium heb je nodig?

De Gezondheidsraad heeft de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld op 300 mg voor vrouwen en 350 mg voor mannen. Maar nu bleek uit de Nederlandse voedselconsumptiepeiling dat tussen 2007 en 2010 16 – 35% van de volwassenen een magnesiuminname heeft beneden de gemiddelde behoefte. Voor jong volwassenen is dit 57 – 72%, voor kinderen van 13 tot 19 jaar 10 – 19%. (Bron)

Ik neem voor het gemak aan dat deze cijfers in de afgelopen negen jaar niet heel veel veranderd zijn. Waarom? Omdat de hoeveelheid magnesium in planten en granen blijft dalen. (Bron)

Magnesium in Voeding

Desondanks is het een goed idee om ervoor te blijven zorgen dat je voedingspatroon rijk is aan magnesiumrijk voedsel. Magnesium vind je veel in (blad-)groenten, bananen, abrikozen, pruimen, avocado, noten en zaden, maar ook in vis, waaronder zalm, makreel en heilbot. Peulvruchten, boekweit en haver bevatten ook magnesium.

Vis en vlees bevat dus ook magnesium en hoewel de hoeveelheid daarvan minder is dan in de plantaardige vorm, is het gebonden aan voor het menselijk lichaam bekende stoffen. Hierdoor is de opname van dierlijk magnesium eenvoudiger voor het menselijk lichaam en heb je er per saldo dus minder van nodig dan bij planten en granen. (Bron)

Maar met bijvoorbeeld 200 gram spinazie ben je er dus nog niet; dit bevat namelijk zo’n 160 mg magnesium. Dit onderschrijft het belang van gevarieerd eten. Blijkt dat je een zodanig tekort hebt dat je het met voeding alleen niet redt, dan is een goed gedoseerd magnesiumsupplement in een vorm die goed opneembaar is (bijvoorbeeld Liposomale Magnesium) zeer raadzaam.

Natuurlijke Bronnen van Magnesium in Voeding

  • Cacao: 64mg per 30 gram
  • Avocado: 58mg per medium avocado
  • Cashewnoten: 82mg per 30 gram portie
  • Zwarte bonen: 120mg per 150 gram
  • Tofu: 53mg per 100 gram
  • Pompoenpitten: 150mg per 30 gram portie
  • Boekweit: 65mg per 30 gram droog gewicht
  • Zalm: 53mg per 180 gram
  • Heilbot: 91mg per 75 gram
  • Banaan: 37mg per flinke banaan

Een smoothie van banaan, avocado en verse spinazie, een portie cashewnoten en een blokje pure chocola en ’s avonds heilbot of zwarte bonen als hoofdrolspeler in je avondeten levert dus op zich best een leuke hoeveelheid magnesium op gedurende de dag!

Conclusie

Dagelijks voldoende magnesium binnenkrijgen is belangrijk voor een algehele goede gezondheid. Stress, roken, overmatig alcohol of frisdrank consumptie, chronische aandoeningen, ouderdom, zwangerschap en fanatiek sporten hebben allemaal negatief invloed op de magnesiumbehoefte. De ADH is in deze gevallen dan te kort.

Hoewel de hoeveelheid beschikbare magnesium in onze voeding afneemt, zijn er nog altijd genoeg voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium. Mocht er evengoed een verhoogde behoefte zijn, dan is een natuurlijk supplement een prima manier om dit aan te vullen.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »
zeekraal
Gezond eten

Is zeekraal gezond? Ontdek de voordelen en nadelen

Zeekraal is een uniek groentegewas dat vooral voorkomt langs kustgebieden en zoutmoerassen. Het staat bekend om zijn knapperige textuur en zilte smaak, maar is het ook echt gezond? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen, nadelen en voedingswaarde van zeekraal. Wat is zeekraal? Zeekraal, ook wel bekend als

Lees verder »