Magnesiumsuppletie: Wanneer heb je Welke vorm nodig?

Magnesiumsuppletie
Magnesiumsuppletie

Magnesiumtekort is veelvoorkomend in de wereld. Voldoende magnesium (Mg) binnenkrijgen via voeding, blijkt heel vaak heel lastig en in veel landen, komen de mensen niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (300 mg/ dag). Bron Magnesium is ontzettend belangrijk voor een goede algehele gezondheid en is betrokken bij een breed scala aan lichaamsprocessen (meer dan 600!). Een tekort aan magnesium kan dan ook voor vervelende klachten zorgen.

Magnesium komt ook in voeding voor en over het algemeen wordt aangeraden om het op die manier binnen te krijgen. Er zijn helaas veel factoren die er voor gezorgd hebben dat onze dagelijkse voeding ook niet voldoendeMg bevat en het kan dus een goed idee zijn om magnesiumsuppletie te overwegen. Hoe, wat en wanneer leg ik jullie graag in dit artikel uit.

Magnesium in Voeding

Van nature zijn noten, cacao, groene bladgroenten en zuivel rijk aan magnesium. Toch loopt dit steeds verder terug en kunnen we er niet altijd van uit gaan dat onze voeding voldoendeMg bevat. Dit komt o.a. door het gebruik van kunstmest wat akkergrond uitput. Maar ook langdurige opslag, transport en te vroeg oogsten zorgen dat voedingsstoffen verloren gaan. Als laatste verhitten we veel van onze voeding en ook dan gaan voedingsstoffen verloren. De hoeveelheidMg die je in spinazie zou verwachten op papier, komt daarom dus lang niet overeen met de realiteit (als het op je bord ligt). Dit is een wereldwijd probleem. Bron

Waarom het een probleem is? Omdat magnesium dus essentieel is voor je gezondheid en we het niet zelf aan kunnen maken. We moeten het dus uit onze voeding halen. En als onze voeding tekortschiet om wat voor reden dan ook, kan dit een tekort met mogelijke gezondheidsklachten opleveren.

Waar heb je Magnesium voor nodig?

Om je even een beeld te schetsen van waar je magnesium allemaal voor nodig hebt, hieronder een beknopt overzicht:

  • Zenuwstelsel: Magnesium heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel. Het speelt een rol in de prikkeloverdracht tussen (zenuw) cellen. En het menselijk brein verwerkt ongeveer 10.miljoen.prikkels.per.seconde.
  • Opbouw van eiwitten: Leuk weetje, al onze cellen bevatten eiwitten. Allemaal! De cellen in je spieren, organen, je zenuwstelsel, botten en je bloed. Deze eiwitten moeten opgebouwd worden en Mg speelt hier ook een rol in.
  • Stofwisseling: Mg heeft een positieve invloed op een normaals energieleverend metabolisme. Je stofwisseling heeft dus ook baat bij Mg.
  • Elektrolytenbalans: Je water- en mineralenhuishouding, oftewel je elektrolytenbalans rekent ook op magnesium. Het is in balans wanneer je van alle mineralen voldoende en in de juiste verhouding in je lichaam hebt.

Verder heb je magnesium nodig voor:

  • Het geheugen
  • Het concentratievermogen
  • De leerprestaties
  • Het skelet
  • Je gemoedstoestand
  • Het celdelingsproces
  • Het energieniveau in het lichaam
  • De werking van de spieren

Kortom, zoveel processen in je lichaam rekenen op magnesium om goed te kunnen functioneren, je zou er een halszaak van moeten maken om een tekort te voorkomen!

Welke vorm van Magnesium?

Er zijn verschillende vormen van magnesium en de juiste kiezen bij magnesiumsuppletie is van belang als je er optimaal profijt van wilt hebben. Zo maak je onderscheid tussen organisch (goed opneembaar) en anorganisch (moeilijk opneembaar) gebonden.

Organische magnesium (goed opneembaar)

  • Magnesiumbisglycinaat
  • Magnesiumcitraat
  • Magnesiumpicolinaat
  • Magnesiumtauraat
  • Magnesiumchloride

Anorganisch magnesium (minder goed opneembaar)

  • Magnesiumoxide
  • Magnesiumcarbonaat
  • Magnesiumsulfaat

Kenmerken van goedkope magnesiumsuppletie is vaak dat ze één van de anorganische magnesiumvormen bevatten. Deze zijn goedkoper te produceren in grotere hoeveelheden. Dit zie je vaak terug in de prijs en dat je er meerdere pillen van per dag in moet nemen. Daar komt bij dat met name magnesiumoxide slecht opgenomen wordt en diarree en kramp kan veroorzaken zonder dat het iets toevoegt. Goedkoop is in deze vaak duurkoop. Staat er geen verbinding op het potje maar alleen ‘magnesium’? Ook dan is het vaak goedkope Mg. Neem het zekere voor het onzekere en kies voor een ander merk dat gegarandeerd vrij is van mangesiumoxide zoals bijvoorbeeld Bonusan.

Magnesiumsuppletie Kiezen

Wanneer je besluit dat magnesiumsuppletie iets voor jou is, moet je weten welke vorm het beste bij jou past. Hoewel de organisch gebonden vormen van Mg allemaal goed zijn, hebben ze wel elk een andere toepassing in het lichaam. Magnesiumsuppletie toegespitst op jouw behoeften zorgt er voor dat het daar komt waar jij het nodig hebt.

Magnesium voor Spieren

Wanneer je vaak sport of een supplement zoekt om je spieren mee te ondersteunen, dan is magnesiumcitraat voor jou. Van deze vorm is wetenschappelijk bewezen dat het de spieren bereikt en daar de magnesiumwaarden verhoogt. Ook helpt deze vorm bij de vermindering van vermoeidheid en moeheid. Twee factoren die belangrijk zijn bij sporten of bij herstel na bijvoorbeeld een operatie.

Magnesium voor je Hersenen

Of zoek je een vorm van magnesium voor je gemoedstoestand, geheugen of concentratie? Magnesiumbisglycinaat bereikt de hersenen in plaats van de spieren. Daarom werkt het anders dan de citraat. Deze vorm draagt bij aan:

  • De gemoedstoestand
  • Het geheugen
  • Tegengaan van vermoeidheid en moeheid
  • Het concentratievermogen

Wat bijzonder is, is dat het lichaam de magnesiumbisglycinaat niet ziet als een mineraal, maar als een aminozuur. Hierdoor wordt deze vorm op een andere manier verwerkt in het lichaam, dan mineralen en komt het op andere plekken terecht zoals de hersenen.

Verder bindt deze vorm van Mg zich niet aan fosfaten en fytaten. Dit zijn voedingsstoffen die ervoor zorgen dat magnesium slechter wordt opgenomen. Deze stoffen vind je bijvoorbeeld in granen, peulvruchten koffie en eiwitrijke voeding.

Al met al is magnesiumbisglycinaat dus echt iets bijzonders en hoogstwaarschijnlijk de best opneembare vorm van magnesium.

Je kunt deze vorm in tabletvorm of in poedervorm krijgen. Dat laatste is erg handig wanneer je moeite hebt met slikken of pillen slikken in het algemeen onaangenaam vindt. Voeg het toe aan je smoothie of pap bijvoorbeeld.

Aanbieding

Koop t/m half december één van de bovengenoemde magnesiumsuppletie pillen of poeder bij Bonusan en de verzending is gratis! Dit wordt automagisch verrekend in je winkelmandje, je hebt dus geen code nodig.

Banner Bonusan

Conclusie

Magnesiumsuppletie is soms gewoon nodig wanneer je lichaam wel wat extra’s kan gebruiken. Goed opneembare vormen van magnesium zijn organisch gebonden en hebben vrij snel effect in het lichaam. Kies magnesiumsuppletie zonder de oxide vorm. En als je moeite hebt met (pillen) slikken, is er ook handige poeder.

2 reacties

  1. Hi Heleen,

    Ik lees in een vorige artikel dat magnesiumchloride juist minder goed opneembaar is. Maar in deze artikel over magnesium geef je aan dat het wel goed opneembaar is. Is het goed opneembaar of minder goed opneembaar? 🙂 bij voorbaat dank!

    Groet,

    Eline

    1. Ha Eline,
      Magnesiumchloride als een supplement is niet goed opneembaar, daarom smeert men het als magnesiumolie op de huid. Ik denk dat het verschil hem daar in zit 🙂

      Bedankt voor het opmerken!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »