Het is weer zo ver, steekmuggentijd. Wij wonen vlak bij water EN in de polder, dus we worden hier nog net niet levend opgegeten. En als ik zeg ‘wij’ dan bedoel ik mijn man en kinderen. Mij moeten de ‘mozzies’ niet *grijns* En ik heb trouwens geen idee of het feit dat we in de polder en bij water wonen enige invloed heeft op de hoeveelheid en/ of de agressiviteit van de steekmuggen, ik weet alleen dat dat wel de status quo is.
Hoe dan ook, steekmuggen zijn knap vervelend. Ze verpesten menig zomeravond met hun geprik en verstoren slaap met hun gezoem. Dus voordat we verder gaan, heb ik eerst een vraag: Heeft iemand enig idee wat nou eigenlijk het nut is van steekmuggen? Vliegen, bijen, wespen, kevers, torren, spinnen… dat snap ik allemaal, maar steekmuggen?? Ze veroorzaken alleen maar last. Bah!
Oké, ik heb mijn moment even gehad! Dank voor jullie geduld 😉
Muggenbulten zijn erg vervelend. De jeuk kan sommigen tot wanhoop drijven. Een juf bij ons op school merkte een keer op dat jeuk erger is dan pijn, omdat je pijn kunt bestrijden, maar jeuk maar heel moeilijk. Er zijn wel zalfjes te krijgen, maar ik kijk liever eerst naar natuurlijke oplossingen. De ideeën voor oplossingen voor de jeuk, heb ik opgedaan bij de ervaringen van de waterpokken van de kinderen.
1. Bicarbonaat
Maak een papje van bicarbonaat en water. Het moet dik genoeg zijn zodat het op de plek kan blijven liggen. Dep een beetje op de muggenbult en dek het af.
2. Appelcider Azijn
Dep de muggenbult een aantal moment met een watje gedrenkt in appelcider azijn. Dit neemt de acute jeuk grotendeels weg. Herhaal zo vaak als nodig. Tip: Dit werkt ook erg goed bij brandnetel jeuk!
3. Havermout
Als je spruit helemaal onder de muggenbulten zit, kan een lauwwarm bad met een handvol havervlokken verlichting geven. Doe de havervlokken in een dunne doek en bind het dicht en laat die in het badwater zakken. Gebruik de doek vervolgens als een soort spons om de huid mee te deppen.
4. Manuka Honing
Manuka honing heeft een antiseptische werking en gaat niet alleen de jeuk tegen, maar versnelt het genezingsproces van een muggenbult. Erg goed toe te passen als de muggenbult al opengekrabd is.
5. Kokosolie
Nadat je de plek behandeld hebt en het even gezeten heeft, is het goed om de huid te hydrateren en verzachten. Ik kies dan voor kokosolie. Het voelt niet alleen erg lekker aan op de huid, kokosolie heeft een antibacteriële werking op de huid.
Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Ik gebruik geen deet meer sinds ik deze lijst met bijwerkingen tegenkwam. Ik kies liever voor natuurlijke oplossingen!
Steekmuggen worden aangetrokken of afgestoten door geur. Een manier om ze dus op een afstand te houden is door essentiele olie in te zetten. Lavendel, citronella en eucalyptus zijn hiervoor geschikt. Verder is het handig als je het kan spuiten in plaats van smeren. Dan kun je er namelijk ook je omgeving mee bewerken.
Basisrecept Anti-Muggenspray
200 ml hamameliswater
20 druppels citronella olie
10 druppels eucalyptus olie, lavendel olie of basilicum olie
5 druppels citroen olie of rozemarijn olie
- Doe alles in een spuitfles, schudden voor gebruik.
- Spuit op de huid en/ of in je omgeving om steekmuggen op afstand te houden.
- Herhaal zo vaak als nodig is.
Wat ook erg leuk en decoratief is, is jezelf omringen met planten waar steekmuggen niet van houden. Deze kun je in je tuin planten, daar waar je vaak zit, in potten zetten zodat je ze kan verplaatsen of binnen houden. Je kunt dan denken aan kattekruid, citroenmelisse, afrikaantjes, geraniums, rozemarijn of lavendel. Niet alleen zien deze planten er mooi uit, ze vormen ook een natuurlijke geur barrière!
Ook dit jaar kies ik dus voor natuurlijke oplossingen! En nu ben ik dus heel benieuwd naar jullie natuurlijke oplossingen voor zomerse ‘irritaties’. Deel ze hieronder!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.