Marokkaanse Kip Tajine met Abrikozen

Marokkaanse Kip Tajine met Abrikozen

Tajine met Kip

Nog niet zolang heb ik een tajine gekregen en daar toen meteen een heerlijk lamsgerecht in gemaakt van een recept dat ik van een Marrokkaanse kennis had gekregen. Nu ben ik iemand die altijd erg moet wennen aan het gebruik van dat soort nieuwe dingen, nieuw voor mij dan, want nieuw is een tajine bepaald niet te noemen natuurlijk! De neiging is er om dan zo’n nieuw product niet of nauwelijks te gebruiken, ook al beviel het de eerste keer erg goed.

De eigenaar van Tajinegerechten.nl vroeg me echter onlangs om eens iets met de tajine te maken en dat hier op Eet Goed Voel je Goed te plaatsen. Voor mij een ideale gelegenheid om mijn tajine weer eens uit de kast te halen en opzoek te gaan naar lekkere recepten.

 

Kip met Abrikozen in de Tajine

Als ik opzoek ga naar recepten, ga ik altijd uit van wat ik nog in huis heb en deze keer was dat een hele kip. Ik vond wat recepten die me aanspraken en waarvan ik het meeste wel in huis had, combineerde het een en ander, liet hier en daar iets weg en zo ontstond dit recept voor kip met abrikozen in de tajine. In plaats van een hele kip, kun je natuurlijk ook kiezen voor bijvoorbeeld 4 kippenpoten of andere kip delen. Ik heb zelf de kip in stukken gesneden. De toevoeging van de abrikozen geeft er natuurlijk een echt Marokkaans tintje aan. Jammer genoeg vindt niet iedereen dat hier thuis even lekker en wonderlijk genoeg is dat mijn grootste zoetekauw, die houdt niet van zoet in avondeten. Grappig is het niet?!

Gelukkig vonden de anderen het wel erg lekker en dat zij het nu even wat minder vond, kwam eigenlijk wel goed uit. Een hele kip is namelijk altijd net een beetje weinig voor 5 personen 😉

Omdat de tajine wat klein is om de kip in aan te braden, heb ik dat in een aparte pan gedaan en dat werkte prima.

Marokkaanse Kip Tajine met Abrikozen

Marokkaanse Kip Tajine met Abrikozen

Iris Maier
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Marokkaans
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 hele kip of 4 kippenbouten of andere kip delen
  • kokosolie om in te bakken
  • Keltisch zeezout
  • 1/2-1 tl. kurkuma
  • 1/2-1 tl. gemberpoeder
  • 2 tl. komijn
  • 1 el. honing
  • peper uit de molen
  • 2 flinke uien
  • 2 kaneelstokjes
  • 15 abrikozen
  • sap van een halve citroen
  • kippenbouillon of water
  • 1 bos platte peterselie
  • 2 el. sesamzaad
  • 50 gr. amandelschaafsel

Instructies
 

  • Was de kip in water met een scheut azijn en dep vervolgens droog met een doek of keukenpapier.
  • Als je een hele kip gebruikt, snijd deze dan in delen. Het karkas kun je straks weer voor bouillon gebruiken.
  • Verwarm een pan op het vuur, smelt daarin de kokosolie en braad de kip delen aan tot ze goudbruin van kleur zijn.
  • Schep de kip uit de pan in de tajine en bestrooi deze met zout en de kruiden.
  • Snipper de ui fijn en bak deze glazig in de kokosolie waarin je net de kip hebt gebraden.
  • Verdeel de abrikozen en de kaneelstokjes tussen de kip delen, giet er het citroensap over, de honing en zoveel bouillon of water tot de kip delen net niet onderstaan.
  • Zet de tajine op de laagste pit met vlamverdeler en breng het geheel aan de kook.
  • Snijd ondertussen de peterselie fijn en voeg deze toe aan het gerecht.
  • Laat vervolgens 40 minuten zachtjes sudderen.
  • Rooster ondertussen de sesamzaadjes en het amandelschaafsel ieder apart in een droge koekenpan.
  • Bestrooi voor het serveren met de geroosterde sesamzaadjes en amandelschaafsel.
  • Heerlijk met (bloemkool)rijst bijvoorbeeld en een frisse salade.

Kook jij wel eens in een tajine? Wat is jouw favoriete recept voor in de tajine?
Laat me weten in de reacties hieronder of misschien vind je het zelfs leuk jouw recept eens te publiceren?

Dat kan hier op Eet Goed Voel je Goed!

6 reacties

  1. Irene Burki schreef:

    Zo jammer, bij ons in het wooncomplex is het gas vervangen voor elektrisch koken.
    Dus niks meer met deTajine maken ook mijn mooie Spaanse kookpot kan ik niet meer gebruiken.
    Kan ik dit recept ook in de hapjespan maken ?

    Mvg,
    Irene.

    1. Cees Duijndam schreef:

      Dag Irene,

      Je kunt het zeker in een hapjes pan maken. Als ik soms voor de familie 10 personen kook is de tajine te klein en gebruik ik een grote wok met een glazen deksel die kan ook op electriciteit.
      Succes Groetjes uit Thailand Cees

    2. Tamar Bloemendaal schreef:

      Hoi Irene, goed nieuws, wij maken al een paar jaar dit recept met de Tajine op inductie. Dat is een Tajine speciaal voor inductie. Geweldig!

  2. Beste Iris Maier,

    Ik begrijp een paar dingen in je recept niet,

    Waarom Kokos olie en geen olijf olie
    Wat is de meer waarde van Keltisch zeezout boven zeezout?
    Had het niet voor de hand gelegen om de kruiden, kurkuma, kaneel, gemberpoeder en komijn te vervangen door Ras el hanout?
    Het sap van de ½ citroen te vervangen door een halve geschilde citroen het liefst een gepekelde? In 4 en gesneden
    Zit er smaak verschil tussen platte peterselie en krul peterselie of is gewoon peterselie OK
    Ik zou het amandelschaafsel eerst in een droge koekepaan aan kleuren
    Hartelijke groeten
    Cees Duijndam
    Voormalig Restaurant eigenaar en Chef-kok, woon nu in Thailand waar we erg veel kokosolie hebben. Maar de fijnste smaak geeft Olijfolie.

  3. Vannieuwenhuyse Carine schreef:

    Beste,
    Het ziet er een heerlijk recept uit, maar ik zou graag eens een recept hebben et de groenten en couscous samen in de tajine. ik eet dit altijd in een Marokkaans restaurant, maar zelf weet ik niet goed hoe aan te beginnen.

    bedankt,
    Carine

    1. Daar wil ik best eens naar kijken Carine, alleen is couscous wel een tarwe product en dat eet ik zelf niet… Misschien zijn er anderen die dit lezen en er ervaring mee hebben?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »