Teflon pannen
We kennen allemaal wel de anti-aanbakpan. Het is hèt antwoord op aangekoekte pannen en eieren die blijven kleven. Weinig of geen olie in de pan en bakken maar. Maar wat is nou eigenlijk die anti-aanbak, of Telfon-laag? Het is een iets technisch verhaal, dus daarom eerst een korte uitleg:
– PTFE: anti-aanbaklaag
– PFOA: grondstof van PTFE (anti-aanbaklaag), giftig bij oververhitting
– Teflon: Merknaam voor PTFE
Wat is Teflon?
Veel pannen hebben een anti-aanbaklaag, deze laag wordt in de volksmond ook wel Teflon genoemd. DuPont heeft ‘Teflon’ uitgevonden, dit is eigenlijk een merknaam voor PTFE (PolyTetraFluorEthyleen). Een Teflon-pan is dus niet per definitie van Teflon, maar wel een anti-aanbakpan. Hierover zo meteen meer informatie. In de Teflon-pannen zit een stof, namelijk PFOA, deze stof wordt vanaf 2015 verboden. PFOA is een soort bindmiddel om de PTFE te hechten aan de pan.
PTFE
Teflon is dus eigenlijk een merknaam voor PTFE. PFTE is in beginsel niet giftig, maar zodra de temperatuur boven de 260 graden komt gaat de kwaliteit achteruit. Teflon heeft een smeltpunt van 327 graden en kun je vergelijken met een soort plastic. Wanneer je aan het bakken bent zal de temperatuur van de pan gauw oplopen naar 300 graden, het zal dus gauw gebeuren dat de pan te heet wordt waardoor schadelijke gassen vrijkomen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een wokpan of even snel een stuk vlees dichtschroeien. En laten we ook heel eerlijk zijn, er zijn genoeg mensen die een ei bakken met het motto ‘Grote stappen, snel thuis’. Vuur hoog, pan er op, ei er in, bakken maar. In deze gevallen zit je al heel gauw aan de 300 graden!
PFOA
Een andere stof die voorkomt in Teflon is de PFOA (perfluoroctaanzuur). Sporen van deze stof kunnen in het eten terecht komen. Dit kan gebeuren doordat veel mensen ijzeren keukengereedschap werken waardoor stukjes Teflon los laten (zie foto hierboven). Uit onderzoek blijkt dat een groot gedeelte (meer dan 90%) van de Amerikanen al PFOA in het bloed heeft. PFOA is getest op proefdieren en deze stof blijkt kankerverwekkend te zijn, hoogstwaarschijnlijk dus ook erg gevaarlijk voor mensen. In het menselijk lichaam wordt PTFE (Teflon) afgebroken tot de grondstof PFOA, deze grondstof kan verder niet meer afgebroken worden door ons lichaam en blijft jaren in het bloed en de lever aanwezig. Indien je vaker met Teflon pannen kookt, stapelt het PFOA niveau in je lichaam zich op.
De effecten van PFOA op lange termijn zijn nog niet uitgebreid onderzocht bij mensen, maar het zou schade kunnen aanbrengen aan het spijsverteringsstelsel, cholesterol, de lever en schildklier. Aangezien gebleken is dat PFOA bij proefdieren kankerverwekkend is, kan dit ook niet worden uitgesloten bij mensen. Ook bij zwangere vrouwen kan de anti-aanbaklaag extra gevaarlijk zijn, PFOA passeert de placenta en kan worden uitgescheiden in de moedermelk. PFOA brengt dus meerdere risico’s met zich mee en is daarom ook verboden vanaf 2015.
In welke pannen zit Teflon?
Teflon zit eigenlijk in bijna alle anti-aanbakpannen, de bekende merken zijn: Tefal, HEMA pannen, Blokker pannen, een deel van de bekende BK pannen. En let op, Teflon zit niet alleen in pannen, maar ook in bijvoorbeeld taart- en cakevormen, tosti-ijzer, gourmetstel. Let dus goed op dat je deze apparaten niet oververhit. Zoals eerder genoemd wordt vanaf 2015 PFOA verboden, maar de PTFE wordt niet verboden dus Teflon pannen blijven een risico voor de gezondheid.
Waarom geen pannen met Teflon gebruiken?
Aan de hand van bovenstaande informatie kan wel geconcludeerd worden dat Teflon-pannen de deur uit moeten. Teflon zelf is niet giftig, maar de stof PFOA kan bij oververhitting gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Ook de Rijdende rechter heeft een casus behandeld waarin huisdieren zijn gestikt door de giftige dampen van Teflon pannen. Klik hier voor het filmpje.
Alternatieven
Er zijn meerdere alternatieven voor de anti-aanbakpan, zoals de RVS pan, de emaillen pan, gietijzeren pan of de keramische pan. Kitchen&More heeft zowel de RVS pan als de keramische pan in het assortiment opgenomen. De keramische pannen kunnen worden verhit tot 450 graden zonder dat de keramische laag loslaat of er giftige dampen vrijkomen. De keramische laag is ook erg glad, waardoor koken met olie of boter niet nodig is en ze erg gemakkelijk zijn schoon te maken. Ook bij keramische pannen is het aan te raden om geen metalen spatels te gebruiken aangezien dit de keramische laag beschadigd en ze met de hand af te wassen.
Weet u nog iets dat wij niet weten of niet hebben genoemd? Neem dan contact op met info@kitchenandmore.nl.
Met dank aan Kitchen&More voor dit artikel!
Anonymous zegt
Gietijzeren pan bevalt prima! Maar wat te doen met bakblikken? Keramische taartvorm lukt wel voor appeltaart. Maar voor hartige taart…? En welk cakeblik? Siliconen? Zakt dat niet uit? En welk broodblik?
Groetjes
Lydia
Sanne zegt
Ik heb direct alles er uit gegooid van die Teflon pannen!
Yelena Yeli zegt
Ik gebruik mijn teflonpannen en ik zet het vuur niet te hoog.
Ik ben wat huiverig voor die pannen met een keramische laag. Ik heb ze een jaar of wat geleden gekocht met het idee dat het gezonder was. Die pannen waren loeiduur en zijn mijn grootste miskoop ooit geweest.
Aanbakken deden ze meteen en na 1 keer gebruiken waren ze al rijp voor de afvalcontainer.
Op internet lees ik wisselende ervaringen. Dat de pannen in het begin heel goed zijn en later vooral aanbakken.
Ik wacht de ontwikkelingen nog even af denk ik.
Yelena Yeli zegt
Voor de goede orde. Dat giftige van teflon zit me natuurlijk ook niet lekker.
Ik gebruik daarom zo vaak mogelijk mijn roestvrijstalen koekenpannen.
De keramische pannen die ik destijds heb gekocht, waren van het. Merk BK.
Anonymous zegt
Ik heb ongeveer een jaar geleden bij de AH in de aanbieding koekenpannen van Greenpan gekocht.
Ze hebben een anti-aanbaklaag van thermolon en zijn ptfe en pfoa vrij volgens de vemelding.
Heleen, wat denk je hiervan?
Groetjes Mariska
N8w8 zegt
Wij hebben al een paar jaar geen ‘antiaanbak’ pannen meer. Ook ik durfde die niet naar de tweedehandswinkel te brengen. Ik heb ze in de tuin (schaduw) staan als onderzetter van planten.
We hebben nu plaatstaal ( vergeet oma niet te instrueren over hoe afte wassen!) en keramische kleine pannetjes en een grote gietijzeren wok( workout en koken in 1!).
Anonymous zegt
Wat ik dan weer zo vreemd vind dat het pas in 2015 wordt verboden… lekker logisch…
Jolanda
Anonymous zegt
Vorige maand een set pannen gekocht in de SOLAwinkel die ook geschikt is voor inductie. Bevalt prima!
Karla zegt
Misschien een domme vraag..maar ik heb thuis een inductie kookplaat. Welke pan is dan geschikt?.
Anonymous zegt
deze keramische pannen zijn (goedkoper) op de (haagsche) markt te krijgen……heb ze ook aangeschaft.
Anonymous zegt
Ik ben na het vorige artikel over de Teflonpannen eens verder gaan lezen en durfde gelijk geen gehaktbal meer te braden 🙂 afgelopen december met de kortingscode van Kitchen & More nieuwe keramische pannen besteld…………. ze zijn geweldig , bakken als een tierelier en zijn zo schoon !! Alle oude teflonpannen in de container gemikt ( durfde ze niet eens meer bij de kringloop te brengen ) en inmiddels een nieuwe wok en koekenpan rijker . Van mijn zoon kreeg ik deze week een pannenkoekenpan nog erbij dus ik ben voor de komende jaren weer klaar .
Een echte aanrader deze pannen
Hartelijke groet Marja
Claire Tetteroo Leefstijl Advies & Begeleiding zegt
Wat een heerlijk informatief artikel! Grappig, ik heb zelf een paar dagen terug ook een blog hierover geschreven op http://www.leefbewustgezond.nl 🙂 Goed om te zien dat er meer en meer herrie is omtrent die gevaarlijke Teflon pannen!
Mieke. zegt
Ik wist dit al een poos en daarom ben ik een paar jaar geleden al begonnen met het aansschaffen van teflonloze pannen.
Zo heb ik nu een aantal keramische koekenpannen, een tweetal gietijzeren pannen waaronder een grote wokpan.
Ze bevallen me prima!
adrielle de hoog zegt
De vorige keer was ik me ook kapot geschrokken van een soort gelijk artikel over pannen en gif. Heb toen van die zware De Buyer pannen gekocht een grote en een kleine. Het zal ongetwijfeld aan mij liggen, maar ze blijven aanbakken. In december jl. heb ik bij de Sligro een keramische grillpan en een grote koekenpan gekocht, wereldpannen!! helemaal super. Niets plakt, bakt fantastisch en je spoelt ze zo schoon! AANRADER! Gr. Adrielle
Anonymous zegt
De buyer plaatstalen pannen vereisen wel een beetje werk. Wij hebben er zelf twee en zijn er heel tevreden over. Heb je de pan wel voorgebruik ingewerkt zoals ze beschrijven? (met aardappelschillen, en daarna olie? en tussendoor NIET met zeep afwassen of in de vaatwasser, of met etensresten latenstaan. Gewoon meteen met heetwater afspoelen en afdrogen.)
Anonymous zegt
Ik ben hier helemaal niet in thuis dus. Is dit http://www.ebay.co.uk/itm/28cm-Large-Ceramic-Coated-Non-Stick-Coating-Frying-Pan-Kitchen-Cooking-Egg-NEW-/370941056264?pt=UK_HomeGarden_Kitchen_Cookware_GL&hash=item565dcf5508 een goede pan?
Heleen Quantrill zegt
Die is keramisch, dus ja, dit is een prima pan!
Anonymous zegt
O hier schrik ik van! Ik woon in Engeland, enig idee hoe de goede pannen hier heten. Ik kan het niet vinden.
Heleen Quantrill zegt
Hoi,
Toevallig dat ik in de kerstvakantie bij Asda liep en daar keramische pannen zag staan. Zou je daar dus kunnen kijken!
Groeten
Heleen
Gerdien zegt
Van mijn kerstgeschenkbon een keramische pan gekocht en oei wat bakt ‘ie fijn! Het eten glijdt er zo mooi in rond en zooo snel en makkelijk schoon. Helemaal geweldig! Nu nog een koekenpan groot en klein (die zijn nog ‘anti-aanbak’ en dan is m’n pannenpark weer helemaal op orde.
Anonymous zegt
Ik ben hier ook de keuken aan het opschonen. Bij action hebben ze keramische pannen…..
Stephanie zegt
Die pannen van de Action zou ik niet halen, zijn flinterdun en trekken meteen krom. Ze zijn erg goedkoop maar je kunt ze na 5x gebruiken weggooien…
Anonymous zegt
Ik heb hem ook van de action en bevalt mij prima
Mirjam
Anonymous zegt
Tja, dan gaan mijn oude pannen richting prullenbak. Maar waar kan ik nog meer van deze pannen halen? Ik zou vandaag toch nog het dorp in gaan. Maar waar moet ik nu goed opletten bij het kopen van deze pannen?
Ingrid
Bespaarzuinig zegt
En natuurlijk de plaatstalen pan! Onze grote favoriet. Wel zwaar, maar bakt beter dan de ‘anti- aanbakpannen’ die na verloop van tijd wel degelijk aanbakken.
En…. dezelfde prijs als een beetje tefalpan. Alleen gaat een plaatstalen pan jaren en jaren mee en kun je een tefalpan (als je hem veilig wilt gebruiken) meestal na 1-2 jaar wegflikkeren.