Sinds jaar en dag gebruik ik Keltisch zeezout in mijn keuken en het leek me een goed idee om mijn gedachten over de gezondheidsvoordelen van zout eten eens op papier te zetten.
Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten zout. De onderzoeken die gedaan zijn waarbij zout duidelijk gezondheidsproblemen gaf, werden gedaan met regulier tafelzout. Het verschil tussen geraffineerd tafelzout en natuurlijk zout kun je als volgt zien:
- Vlees van dieren die alleen maar binnen staan en graan te eten krijgen vs. vlees van dieren die vrij buiten lopen en een natuurlijk dieet hebben met zo min mogelijk medische interventie.
- Eieren van kooikippen vs. biologische eieren van kippen die buiten lopen.
- Kweekvis vs. wilde vis.
- Transvetten vs. gezonde verzadigde vetten als kokosolie en boter.
Het zout dat door de fabriek gegaan is en allerlei bewerkingen ondergaan heeft, is dus niet te vergelijken met zout dat in de zon is gedroogd en met de hand verwerkt wordt. Klik hier voor een kort Frans filmpje over hoe Keltisch zeezout in Guérande geproduceerd wordt.
Tafelzout is Inferieur
Tafelzout bestaat voor 97,7% uit Natrium Chloride en is op een chemische manier schoongemaakt, gebleekt en gestript van enig ander mineraal. Dit type zout is verre van natuurlijk. Zeezout (zeewater) daarentegen heeft opvallend veel overeenkomsten met bloed plasma in het menselijk lichaam! En nog een nadenkertje: Wanneer een patiënt aan een IV lijn gelegd wordt, krijgt hij nooit puur water toegediend, maar altijd een zoutoplossing die goed door het lichaam op te nemen is.
Echt Zout is Superieur
Dus zo arm als tafelzout is, zo volwaardig is Echt Zout dus voor de mens. En als je je nog altijd zorgen maakt om de connectie tussen hart- en vaatziekten en zoutconsumptie, die link is niet hard te krijgen. Maak je dus geen zorgen als je zout over je eten strooit en kies voor de beste kwaliteit die je kunt krijgen. Plus, het smaakt gewoon ontzettend lekker 🙂 Mijn persoonlijke favoriet is dit strooibusje van Le Guerandais. Lekker over een eitje of de salade!
Tip: Tot en met 1 juli krijg je als lezer van Eet Goed Voel je Goed 15% korting als je wat bestelt bij Selnature! Dit geldt op het hele assortiment behalve Agrisel (maar dat is voor de Agrarische sector 🙂 ). Gebruik de kortingscode ‘eetgoed15‘ bij het afrekenen!
5 Redenen om meer Zout te eten
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van zout in je voedingspatroon? Hieronder 5 redenen die het overwegen waard zijn!
- Het verhoogt de insulinegevoeligheid. Gevoelig zijn voor insuline is goed. Insulineresistent niet. Kort gezegd houdt het in dat je lichaam genoeg insuline aanmaakt en niet teveel. Een lage zoutinname liet insulineresistentie zien bij een studie op mensen. (Bron)
- Hydratatie. Water drinken is erg goed voor de mens. Water drinken met een beetje zeezout er in is erg goed voor het aanvullen van de mineralen die verloren gaan door plassen en zweten. Tip: Heb je trek maar geen honger? Drink een glas water met een paar korrels Keltisch zeezout en het sap van een schijf citroen en je kan er weer even tegenaan!
- Hart- en Vaatziekten. De associatie die veel mensen hebben bij zout is hartproblemen. Toch blijkt dat een heel lage zoutinname van 1 theelepel per dag geen garantie is voor hart- en vaatziekten. Ook hele hoge zoutinname van 6 -7 gram, oftewel ruim meer dan 2 theelepels per dag had negatief effect op hart en vaten. Een gemiddelde zoutinname van 5 – 6 gram per dag, of gewoon 2 theelepels in totaal, had totaal geen negatief effect. Bron en Bron. Ook zoutarm eten vanwege je bloeddruk heeft minder zin dan je zou denken. Op korte termijn wel, maar op lange termijn lijkt dat effect toch nihil te zijn. Bron
- Algemeen welvaren. In dit Engelse artikel vind je nog meer studies die aantonen dat een gemiddelde zoutinname (en dus niet een lage zoutinname zoals de aanbevelingen vaak zijn) biomarkers voor een lang en gezond leven juist positief beïnvloed. Food for thought…
- Het kan helpen bij stress. Hier neem ik een slag om de arm, maar zout schijnt cortisol sneller uit je bloedbaan te werken. En hoe sneller de stressor verdwijnt, des te sneller komt je lichaam weer in een staat van ontspanning. Als cortisol te lang blijft ‘hangen’, blijf je langer gestressd. Bron De slag die ik om de arm wil nemen, is dat chronische stress juist wél de behoefte aan zout junkfood kan verhogen. Bron Mijn eigen gedachten hierover zijn dat naar de McDonalds rijden na een vervelende dag/ week op werk natuurlijk niet de beste oplossing is om met zout je stress te verhelpen 🙂 Maar door een volwaardig voedingspatroon te hebben waar ongeraffineerd zout een grote rol in speelt, zal dan veel beter werken. Dus in plaats van naar de zak chips te grijpen, eet eens een zachtgekookt eitje met een drupje truffelolie en wat heerlijk zeezout!
Zout geeft Smaak aan eten
Ja, sommigen kunnen nu argumenteren dat dit juist een negatieve reden is. Immers, het kan overeten in de hand werken? Maar iets waar ik altijd voorstander van ben geweest, is dat wat je eet, goed moet smaken. We zijn niet alleen maar machines en ons voedsel niet meer dan brandstof. Smaak, geur en textuur in ons eten geven ons plezier in wat we eten. Als het eten niet lekker smaakt, eet je met tegenzin, of juist helemaal niet.
Zout geeft smaak aan gezonde, maar voor velen smakeloze voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan donkergroene groenten. Er zijn mensen die ze zo kunnen eten, maar hoeveel vinden deze groenten niet veel lekkerder wanneer ze geserveerd worden met zout en kokosolie? Of wat denk je van geroerbakte broccoli met sojasaus (echte Hollandse welteverstaan, zonder MSG of GMO!) of tamari. Het maakt hier het verschil tussen geklaag aan tafel en met smaak de groenten opeten. Onze eettafel is niet compleet zonder een selectie smaakmakers!
Conclusie
Ja, je kan je zoutinname verlagen en daardoor een paar punten scoren op je bloeddruk, maar uiteindelijk heeft een lage zoutinname dus ook negatieve gevolgen. Al met al is mij dat dus niet waard en eet ik mijn groenten liever met smaak! Dat is mijn conclusie 🙂
Tip: Tot en met 1 juli krijg je als lezer van Eet Goed Voel je Goed 15% korting als je wat bestelt bij Selnature! Dit geldt op het hele assortiment behalve Agrisel (maar dat is voor de Agrarische sector 🙂 ). Gebruik de kortingscode ‘eetgoed15‘ bij het afrekenen!
En jullie, lieve lezers? Vermijd je zout of knap je er juist van op? Laat het weten hieronder!
8 reacties
Hallo Heleen,
Ook ik kreeg als hartpatiënt het advies om zout te beperken, terwijl mijn bloeddruk 127/79 was. Ik deed braaf wat mij verteld wed, omdat je toch wel schrikt als je hoort dat je hart maar 20% meer werkt.
De bloeddruk steeg en om de paar dagen kreeg in onbedwingbare behoefte aan chips wat ik wel iets kon tegen houden maar één week volhouden nee echt niet.
Ook voelde ik me zwakker en slapper worden
Ben tegen het advies in een maand geleden gestart met keltischzeezout in mijn beker water s ochtends en s avonds ( slaap sindsdien als een baby) ook mijn eitjes worden ermee verwend.
Ik eet geen brood of aardappelen en snijwaar lust ik niet graag van kaas ga ik gruwelen.
Al een goede week inname voel ik me herboren. Kan veel meer, gezelliger humeur en……mijn bloeddruk is als 63 jarige onder de 125/75.
Misschien heeft de arts gelijk en leef ik korter( geloof daar eigenlijk niets van) maar ik geniet NU van iedere dag waarvan ik voel dat ik leef.
Het plezier met mijn partner, mijn kinderen en kleinzoon is onbetaalbaar en dat heb ik weer door wat korreltjes zout.
Heel erg bedankt datje zout aangekaart hebt want er is weinig over geschreven.
Groetjes
Jeanne
Tjonge Jeanne, wat een bijzonder verhaal! Dankjewel voor het delen. Zo zie je maar dat zout echt niet altijd de boosdoener is!
Liefs,
Heleen
Beste Heleen,
Inmiddels ben ik er van overtuigd dat we o.a. (bewust) misleid zijn en worden over het gebruik van zout. De Hongaarse arts Gabor Lenkei heeft o.a. hierover een mooi filmpje gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=bs1wen6SUgA
Hij is van mening dat we in plaats van teveel zout vaak een zout tekort hebben. Hij adviseert bij hoofdpijn geen pijnstiller maar een beetje zout te nemen. Mijn vrouw en ik passen dit toe en het werkt. Hij vindt het niet nodig zeezout te nemen, daar denk ik overigens anders over.
In het lichaam van een volwassene zit ongeveer 250 gram zout (NaCl) opgelost, hoofdzakelijk in het bloed. In de nieren wordt het bloed gezuiverd van afvalstoffen, voedingsstoffen en ook alle zout. De uitgefilterde stoffen met water wordt voorurine genoemd. Vervolgens worden uit de voorurine de waardevolle stoffen weer opgenomen, voor zover het lichaam het nodig heeft. Wat overblijft is de urine, met de afvalstoffen en overtollige voedingsstoffen en zout.
Elke minuut produceert de nier ongeveer 125ml voorurine. Hier blijft uiteindelijk 1ml urine van over. Elke 24uur halen de nieren 1.5kg (!!) zout uit het bloed, die bijna volledig weer wordt opgenomen. Bijna, want de nieren werken niet 100% feilloos. Er gaat altijd wat zout met de urine het lichaam uit.
Zou het dan werkelijk verschil maken of de nieren 1500 gram, 1506gram of 1520 gram zout per etmaal uit het bloed moeten zuiveren? Ik denk van niet. Gezonde nieren kunnen probleemloos 17gram zout per liter urine afvoeren.
Hallo Wim,
Heel erg bedankt voor de link en de informatie. Een goeie kennis van hoe het lichaam functioneert is duidelijk onontbeerlijk, want dat geeft je de kennis om te bepalen wat wel of niet goed is. In dit geval dus zout.
Groeten,
Heleen