Melk en Verkoudheid

Ik wil graag een stelling poneren. Voordat ik dat ga doen, wil ik eerst vertellen dat ik hier nog niet veel onderzoek naar heb gedaan. Het is een onderwerp waar ik me niet veel mee bezig hield, totdat ik tot de volgende conclusie kwam naar aanleiding van de zoveelste slijm-hoest parade van onze dochter.

Gepasteuriseerde melk lijdt tot slijmvorming waardoor luchtwegen vol komen te zitten. Dit lijdt weer tot overmatig hoesten, verkoudheid, asthma aanvallen en benauwdheid. 

Wat ik tot nu toe tegen ben gekomen.

Caseïne is een eiwitproduct in de koeienmelk die slijmvorming in de hand werkt. Dit eiwit wordt ook gebruikt om lijm van te maken. Omdat mensen dit eiwit niet of nauwelijks kunnen verteren, blijft het als het ware kleven in ons lichaam met alle gevolgen van dien. Lactose intolerantie is het bekendste verschijnsel. Maar dit uit zich voornamelijk in de ontlasting. Na het lezen van dit onderzoek, werd mijn vermoeden dat het ook een zware aanslag op de luchtwegen is, meer bevestigd. Lees vooral de symptomenlijst iets verderop in het onderzoek.

Verder vond ik ook dit artikel over rauwe melk. De enzymen die in onbewerkte melk nog aanwezig zijn, halveren het histamine niveau in het lichaam en werken zo een allergische reactie juist tegen. Ook dit bevestigt mijn vermoeden, omdat onze dochter na het drinken van rauwe melk nooit een reactie kreeg.

Gefermenteerde melkproducten zijn daarentegen over het algemeen wel goed te verdragen, ook voor degenen die met een lactose intolerantie kampen. Dit geldt helemaal voor zure melkproducten gemaakt van onverhitte (rauwe) melk. Tijdens het fermenteren wordt namelijk de lactose (melksuiker) omgezet in melkzuur welke een gunstige invloed hebben op de darmflora. Zelf yoghurt maken heeft de voorkeur, omdat je dit dan 24 uur kunt laten fermenteren, in plaats van de 4 uur die gebruikt wordt voor fabrieksyoghurt. Langere fermentatie betekent meer melkzuur = meer gunstige bacteriën.

Conclusie
De komende weken wordt er geen (gepasteuriseerde) melk meer gedronken hier. Ik denk dat de hoest van onze dochter met een paar dagen over zou moeten zijn. Ik wil namelijk geen chemische en gezoete hoestmiddeltjes in huis halen, als de oorzaak voor de hoest niet aangepakt wordt. Naar mijn idee is dat schade op schade.

Voor meer diepgaande en kritische informatie hierover, verwijs ik graag naar Pillie Willie. Zijn website is sowieso het lezen waard!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »