Ik wil graag een stelling poneren. Voordat ik dat ga doen, wil ik eerst vertellen dat ik hier nog niet veel onderzoek naar heb gedaan. Het is een onderwerp waar ik me niet veel mee bezig hield, totdat ik tot de volgende conclusie kwam naar aanleiding van de zoveelste slijm-hoest parade van onze dochter.
Gepasteuriseerde melk lijdt tot slijmvorming waardoor luchtwegen vol komen te zitten. Dit lijdt weer tot overmatig hoesten, verkoudheid, asthma aanvallen en benauwdheid.
Wat ik tot nu toe tegen ben gekomen.
Caseïne is een eiwitproduct in de koeienmelk die slijmvorming in de hand werkt. Dit eiwit wordt ook gebruikt om lijm van te maken. Omdat mensen dit eiwit niet of nauwelijks kunnen verteren, blijft het als het ware kleven in ons lichaam met alle gevolgen van dien. Lactose intolerantie is het bekendste verschijnsel. Maar dit uit zich voornamelijk in de ontlasting. Na het lezen van dit onderzoek, werd mijn vermoeden dat het ook een zware aanslag op de luchtwegen is, meer bevestigd. Lees vooral de symptomenlijst iets verderop in het onderzoek.
Verder vond ik ook dit artikel over rauwe melk. De enzymen die in onbewerkte melk nog aanwezig zijn, halveren het histamine niveau in het lichaam en werken zo een allergische reactie juist tegen. Ook dit bevestigt mijn vermoeden, omdat onze dochter na het drinken van rauwe melk nooit een reactie kreeg.
Gefermenteerde melkproducten zijn daarentegen over het algemeen wel goed te verdragen, ook voor degenen die met een lactose intolerantie kampen. Dit geldt helemaal voor zure melkproducten gemaakt van onverhitte (rauwe) melk. Tijdens het fermenteren wordt namelijk de lactose (melksuiker) omgezet in melkzuur welke een gunstige invloed hebben op de darmflora. Zelf yoghurt maken heeft de voorkeur, omdat je dit dan 24 uur kunt laten fermenteren, in plaats van de 4 uur die gebruikt wordt voor fabrieksyoghurt. Langere fermentatie betekent meer melkzuur = meer gunstige bacteriën.
Conclusie
De komende weken wordt er geen (gepasteuriseerde) melk meer gedronken hier. Ik denk dat de hoest van onze dochter met een paar dagen over zou moeten zijn. Ik wil namelijk geen chemische en gezoete hoestmiddeltjes in huis halen, als de oorzaak voor de hoest niet aangepakt wordt. Naar mijn idee is dat schade op schade.
Voor meer diepgaande en kritische informatie hierover, verwijs ik graag naar Pillie Willie. Zijn website is sowieso het lezen waard!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
10 reacties
Hallo,
Ik heb een beetje een domme vraag.
Ik ben ook lactose intolerant en ik vind uw artikel zeer interessant, maar ik vraag mij af of ik dan bijvoorbeeld rijstpap mag maken met rauwe melk, of is die melk dan gepasteuriseerd door de verhitting?
Is geen domme vraag! 😉 Als je pap maakt, of rauwe melk gebruikt om iets te koken, dan pasteuriseer je de melk eigenlijk al. Je kan de melk wel zoetjes verwarmen, maar niet tot het punt dat het kookt. Dan is het gepasteuriseerd. Nog altijd niet zo als het in de fabriek gebeurt, want het heeft ook te maken met de tijd, maar koken doodt wel een deel van de enzymen inderdaad.
Maar als je lactose-intolerant bent, lijkt het me niet dat je welk soort koemelk dan ook kan verdragen, want dat gaat over de melksuikers en gaat voorbij aan slijmvorming. Tenzij je hier al wel goeie ervaringen mee hebt?
Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
Groeten,
Heleen
En ging het dan om (doodgekookte) melk uit de winkel, of rauwe melk van de boer?
Ben ik echt heel benieuwt naar.
Wel fijn dat het zo duidelijk is. Voor haar, en voor jullie.
We zijn erachter!! Voor onze dochter (5) geen koemelk meer vanaf 1 december en vanaf die tijd geen snottebellen meer gezien! Ze stond erom bekend groene neus (arm kind) Gister 1 glas melk omdat ze er zo’n trek in had. We namen de proef op de som. En ja hoor!! vanmorgen overgeven!! Groen slijm!!! En de welbekende snottebellen waren terug! Ook heeft ze koorts en voelt zich dus echt ziek door de melk!!
1000% zeker de melk!
Net weer een paar liter rauwe melk gekocht bij de bio dynamische boer. Lekker!
Ik denk dat je blij zult zijn met de resultaten. Ik heb mijn zoon sinds zijn 4e vrijwel geen melk meer gegeven omdat ik een relatie vermoedde met zijn eeuwige gesnotter. En dat was vrijwel meteen over. Hij drinkt wel een chocolademelk, maar sporadisch.
Ikzelf ben al 10 jaar gestopt met melk toen ik erachter kwam dat melk de reden was van de eeuwige darmproblemen.
Jammer genoeg denken nog steeds veel mensen in Nederland dat je van alles mist als je geen melk drinkt!
Laat weten,hoe het met je dochtertje gaat.Mijn man is de laatste jaren steeds vaker yochurt en kaas gaan eten. Hij voelde zich soms “uitgewoond”.Nu hij gestopt is,gaat het veel beter.Wij denken(maar kunnen niet bewijzen) dat hij een bepaalde grens,die zijn lichaam nog kon hanteren heeft overschreden. groeten Izerina
Hallo Willy,
Bedankt voor je reactie. Zoals ik al zei ben ik er zelf tot nu toe niet zo mee bezig geweest, voornamelijk omdat wij nooit overmatig melk hebben gedronken. Als het al een pak per week is, is dat al ruim. Maar nu ga ik er zeker meer op letten, helemaal gezien de onderzoeken die ik nu lees!
Heel erg bedankt voor je artikelen, ik hoop dat er meer mensen ze mogen vinden en er door onderwezen worden.
Groetjes
Heleen
Hallo Heleen leuk dat je de anti melk campagne hier voortzet. een mijn doelen in het leven is er voor te zorgen dat Nederlanders minder melk gaan drinken. Daarom herschrijf ik mijn artikel elke vijf jaar om nieuwe ontwikkelingen op te nemen. De volgende update is 2013.
Groetjes
Willy
(Pillie Willie)
Hoi Heleen,
Hier drinken we al jaren geen melk. Ik ben het dat betreft compleet eens met de artikelen op de site van Willy.
Zodra de kids hier van de fles af waren schakelde ik meteen over op iets anders. Melk is en blijft gewoon hartstikke slecht. We worden in de waan gelaten omdat er geld mee gemoeid is. Want zieke mensen leveren immers geld op.
Mijn oudste heeft astma en is ook stukken opgeknapt toen hij geen melk meer dronk. Dus het zou mij zeker niet verbazen als je dochtertje snel opknapt als je de melk weg laat.
Groetjes Thessa