Een goed begin is het halve werk. Dit basisrecept voor heerlijke en gezonde kippenbouillon is hét recept waar ik al jaren gebruik van maak. Ik maak bijna wekelijks een pan van deze Joodse penicilline en ik heb altijd wel een paar bakken soep in de vriezer liggen, klaar voor gebruik.
Oorsprong recept Kippenbouillon
Dit recept heb ik ooit eens gehaald uit het boek Nourishing Traditions van Sally Fallon. Ik verwijs wel vaker naar dit boek, omdat het hele voedzame en lekkere recepten bevat. Maar veel van die recepten zijn erg bewerkelijk en daarom niet heel geschikt voor een druk gezin. Evengoed is het wel de moeite waard om dit boek in huis te hebben. Voor basisrecepten zoals bijvoorbeeld kippenbouillon, is het echt mijn ‘go-to’ kookboek. Meukvrij en gewoon goed van smaak.
Antibioticavrije Kip
Als basis – de kip – gebruik ik antibioticavrije kip van Beef&Steak. Die braad ik eerst in de oven en dan eten we er smakelijk van met z’n allen. Daarna gebruik ik het karkas en vul ik het aan met diverse groenten en kruiden om er de rest van de dag heerlijke kippenbouillon van te trekken.
Deze kippenbouillon is een perfecte basis voor andere soep, stoofschotels of sauzen. Ik vries hem daarom nooit in hele grote hoeveelheden in. Maximaal 1 liter, maar ik heb meer halve liters in de vriezers liggen. Dit ontdooit sneller en in een pan met Bolognesesaus heb ik echt geen hele liter kippenbouillon nodig, een halve volstaat prima. Let hier dus op wanneer je bouillon invriest: wat zijn handige hoeveelheden voor jou om achter de hand te hebben? En zoals altijd: zorg dat datgene dat je invriest voorzien is van duidelijke labels!
Basisrecept Kippenbouillon
Ingrediënten
- 1 hele kip, kaalgeplukt
- 2,5 liter water
- 1 el Keltisch zeezout
- 1 tl peperkorrels
- 4 tenen knoflook, gepeld
- 2 uien, gepeld
- 2 winterpenen, geschild
- 2 stengels bleekselderij, liefst biologisch
- 1 tl gedroogde kruiden als tijm, rozemarijn of peterselie
Instructies
- Doe het karkas in de pan met het water en voeg zout, peper en kruiden toe.
- Hak de knoflook grof, vierendeel de uien en snijd de wortels en bleekselderij in grove stukken.
- Doe dit alles ook in de pan, zet de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook.
- Draai het vuur laag zodra het kookt, zet eventueel op een kleiner pitje en laat de kippenbouillon 3 uur lang zachtjes garen. Langer mag ook. De smaak wordt voller naarmate je het langer laat trekken.
- Zet een vergiet op een andere pan en schenk de bouillon voorzichtig over. De groenten en het karkas blijven achter in het vergiet. Je kunt de groenten eten en eventueel het karkas verder afplukken. De bouillon is nu klaar.
[…] Met stip op nummer 1. Kippenbouillon wordt ook wel Joodse penicilline genoemd. De krachtige bouillon bevat veel mineralen en aminozuren […]