Modderdag – Wat is dat en Waarom is het Gezond?

Modderdag

Op 29 juni aanstaande (we schrijven 2021) is het weer de nationale ModderDag! Tijdens ModderDag staat het spelen en ontdekken met zand en water (modder dus) centraal. Lekker ontdekken en vooral: vies worden!

Dat zo’n dag er überhaupt is, zegt natuurlijk wel wat. Onze wereld moet steeds schoner en sterieler en dat is helemaal niet zo gezond als dat men zou willen.

Bacteriën Vroeger en Nu

Kijk, vroeger was het ook bar en boos. Hygiëne was domweg niet aanwezig en veel mensen stierven onnodig vanwege besmettingen door slechte hygiëne. Door schoon te maken weerden we schimmels, bacteriën en parasieten uit de ziekenzalen en operatiekamers en bleven mensen in leven en werden ze zelfs weer beter. Erg fijn en heel belangrijk uiteraard!

Maar op een bepaald moment sloeg dat door en werd ons een angst voor die onzichtbare ziekmakers aangepraat. Voornamelijk door bedrijven die daar wel brood in konden verdienen. Aangeprezen met ‘doodt 99% van de bacteriën’ en voorzien van mooie beelden van schone huizen en blakende baby’s (want stel je voor…) werd ons een beeld voorgehouden dat gezond gelijk staat aan steriel.

Steriel Gezond?

En dat is juist ongezond! Buiten het ziekenhuis en de dokterspraktijk welteverstaan. Onze huizen en handen hoeven echt niet steriel schoon te zijn om een goede gezondheid te garanderen. Een beetje viezigheid beschermt juist tegen ziektekiemen en mogelijke allergieën en astma. Door je immuunsysteem in aanraking te laten komen met viezigheid (modder, dieren, groenten en fruit direct geplukt) leer je je immuunsysteem dat deze stoffen niet schadelijk zijn en dat er niet een ‘over the top’ reactie gegeven hoeft te worden als je in de buurt van hooi of haar komt.

Modder en je Darmflora

Inmiddels weten we dat je darmflora van onschatbare waarde is als het gaat om een goede en robuuste gezondheid. Maar je hebt nog meer ‘flora’. Op je huid bijvoorbeeld, in je vagina of penis. In je navel. Je baarmoeder of prostaat zelfs. In je ogen. Bacteriën zitten overal in en op ons. En ze beschermen ons en maken allemaal deel uit van je immuunsysteem. Poets je die geregeld weg door bijvoorbeeld constant je handen te wassen met antibacteriële zeep, dan help je je immuunsysteem nou ja… om zeep dus.

ModderDag

Dus wat moet je doen? Lekker vies worden! En dan niet vies door in zo’n speelparadijs rond te gaan rennen en overal aan te zitten. Nee, dat zijn ziektekiemen waar je niet op zit te wachten. Je wilt op een natuurlijke manier met vies in aanraking komen. Met modder dus! Lekker buiten spelen. Pak je meteen wat frisse lucht en zonlicht mee. De microben die in aarde en op planten zitten, triggeren je flora op een positieve manier. En niet alleen je kind moet buiten spelen. Jij ook! Een mud-run is een geweldige en volwassen versie van een ModderDag bijvoorbeeld. Maar een boswandeling maken, een middag aan zee zitten, wroeten in de (volks-)tuin of gewoon lekker meedoen met je kind op ModderDag zijn allemaal hele gezonde én erg leuke manieren om aan je immuunsysteem te werken!

Klik hier voor meer informatie en locaties over waar ModderDag activiteiten gepland zijn.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »