Indiase kitchari is een soort linzencurry die je spijsvertering ontlast. Het is de Indiase tegenhanger van Joodse kippensoep. Vaak wordt kitchari ingezet bij een detox, maar vaste lezers weten hoe ik over detoxen denk 🙂
Kitchari is vooral een heerlijk, verwarmend gerecht. Het is ideaal als je niet lekker in je vel zit. Er zitten geen uien of chili’s in, waardoor ik het zelfs aan Catherine geef. De kurkuma en gember zorgen voor een verwarmend effect zonder het pittig te maken. Door de heldergele kleur is kitchari een echte opkikker!
Mungbonen, linzen of spliterwten
Traditioneel gebruik je mungbonen voor kitchari, maar linzen of spliterwten zijn prima alternatieven. Mungbonen hebben van zichzelf een mooie gele kleur en zijn eenvoudig online te bestellen. Ze zijn niet duur.
Tip: Sla een voorraad verschillende soorten gedroogde peulvruchten in. Lees hier welke erg gezond zijn en klik hier om te zien hoe je ze kunt verwerken, zodat je altijd kant-en-klare peulvruchten in huis hebt.
Ik week gedroogde mungbonen een nacht in ruim water met een lepel appelcider azijn of melkkefir. Dit helpt bij de vertering, waardoor het nog minder belastend is voor je spijsverteringsstelsel. Week de mungbonen minstens 4 uur, maar langer mag ook. Spoel ze daarna goed af tot het water helder is. Je mungbonen zijn nu klaar voor gebruik.
Mungbonen koken
Mungbonen koken is eenvoudig, maar vereist wat voorbereiding om ze zo licht verteerbaar mogelijk te maken.
Zo doe je het:
- Weken: Spoel de mungbonen grondig af en laat ze minstens 4 uur (of een hele nacht) weken in ruim water. Voeg een eetlepel appelcider azijn of melkkefir toe aan het weekwater. Dit helpt bij het afbreken van anti-nutriënten, waardoor ze makkelijker verteerbaar worden.
- Spoelen: Na het weken spoel je de mungbonen opnieuw af tot het water helder is.
- Koken: Breng de mungbonen in een pan met ruim water aan de kook. Laat ze 20-30 minuten zachtjes sudderen tot ze gaar zijn. Voor een romigere structuur kun je ze iets langer koken.
- Afgieten: Giet het overtollige water af en gebruik de mungbonen direct in je kitchari of andere gerechten.
Tip: Voeg tijdens het koken een stukje gember of laurierblad toe voor extra smaak en betere vertering.
Kitchari tips
Kitchari is een veganistisch gerecht waar je lekker veel groenten aan kunt toevoegen. Ik had nog een bos wortels liggen en tomaten die veel te hard waren (ja, stom… het is nog niet in seizoen). Die sneed ik in stukken en voegde ik toe.
Andere lekkere toevoegingen:
- Doperwten
- Courgette
- Spinazie
- Zoete aardappel
Let op: Koolsoorten en kruisbloemigen zou ik vermijden als je herstellende bent. Ze zijn moeilijker te verteren. Als je kitchari maakt omdat het lekker is, voeg dan gerust alle groenten toe waar je zin in hebt.
Romigheid: Ik voeg ook een blikje kokosmelk toe voor extra romigheid. Dit kan je vervangen door water, maar de kokosmelk maakt de smaak en textuur echt veel lekkerder!
Specerijen in kitchari
Je kunt bijna niet fout gaan met specerijen. Venkelzaad en kurkuma zijn essentieel, maar zorg ook voor een zakje garam masala.
Aanrader:
- Garam masala – Mijn favoriet is van TRS. Dit Indiase merk ontdekte ik in Engeland en bestel ik nu online. Garam masala geeft je gerecht die kenmerkende Indiase smaak zonder gedoe.
- Nigellazaad – Ook wel zwarte komijn genoemd. Het heeft een muskaatachtige smaak en komt het best tot zijn recht als je het eerst roostert. Perfect in curry’s, hartig brood en chutney’s.
Mungbonen Recept Ayurveda | Kitchari
Ingrediënten
- 200 gram mungbonen geweekt
- 200 gram basmatirijst
- kokosolie om in te bakken
- 5 cm verse gember
- 1 tl venkelzaad
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl nigellazaadjes
- 2 kaneelpijpjes
- 5 kruidnagels
- 10 kardemompeulen kapotgeslagen
- 400 ml kokosmelk
- 1 l water
- 400 gram groente naar keuze
- 1 laurierblad
- 1 el kurkuma
- 1 el garam masala
- zout naar behoefte
Instructies
- Week de mungbonen eerst volgens de instructies hierboven.
- Schil en rasp de gember.
- Neem een ruime pan en verhit hier wat kokosolie in. Voeg de gember, komijnzaad, venkelzaad, nigellazaadjes, kaneelpijpjes, kruidnagels en kardemompeulen toe en doe de mungbonen er bij. Roerbak even kort.
- Voeg het rijst, laurierblad en eventuele wortels en zoete aardappel toe en schenk er een liter water en de kokosmelk bij.
- Breng aan de kook, draai laag en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
- Voeg nu de zachte groenten toe als je die hebt uitgekozen. Roer even goed door en strooi de kurkuma en garam masala door de kitchari.
- Laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen en proef of het goed van smaak is. Voeg eventueel zout toe als je dit wilt gebruiken. Blijf af en toe omroeren om aanbranden te voorkomen.
- De kitchari is klaar zodra de mungbonen en rijst gaar zijn.
- Serveer eventueel met wat citroensap of koriander.
- Eet smakelijk!