Zelf koekjes maken vind ik heerlijk om te doen. Koekjes zijn een typisch voorbeeld van gemaksvoedsel, maar wat je zo in de winkel kan kopen is vaak niet gezond of erg duur. Daarom maak ik ze graag zelf. Ik weet precies wat er in gaat, kan het recept aanpassen aan onze eigen smaak en ik maak voor de prijs van goeie kwaliteit koekjes uit de winkel een dubbel aantal zo niet meer in eigen keuken! Win win 😉
Deze nutter butter koekjes zijn geïnspireerd op Amerikaanse pindakaas koekjes die ik op Pinterest voorbij zie komen. Het type Nutter Butter koekje kennen we hier niet in Nederland, maar de basis is pindakaassmaak, bloem en geraffineerde suiker. Dat kunnen wij beter! En omdat mijn kinderen erg gek zijn op ‘pindakaas’ met jam, wist ik dat ik deze koekjes eens zelf moest maken!
Wij eten geen pindakaas, daarom gebruik ik notenpasta in dit recept. Uiteraard staat het je vrij om wel pindakaas en bijvoorbeeld speltbloem te gebruiken. Pas het aan je eigen voorkeur en smaak aan!
Nutter Butter Koekjes Glutenvrij
Nutter Butter Koekjes
Ingrediënten
- 300 gram havermeel
- 70 gram palmsuiker
- 125 gram notenpasta of pindakaas
- 4 el kokosolie
- 1 tl vanille extract
- 2 el melk naar keuze
- 1 ei
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden (elektrisch)
- Meng alle droge ingrediënten in een kom.
- Doe de notenpasta, kokosolie, vanille en melk in een pannetje en warm dit op tot de notenpasta gesmolten is.
- Laat iets afkoelen en roer het ei erdoor.
- Schenk dit mengsel bij het meel en kneed goed door tot er een mooie bal ontstaat.
- Maak kleine, langwerpige balletjes van het deeg en druk ze plat met een vork zodat er een ruitpatroon ontstaat. Druk de zijkanten eventueel in om een grappige vorm te krijgen.
- Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar en licht goudbruin.
- Laat afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte doos of ziploc zak in de koelkast.
Tip: Besmeer ze met aardbeienjam voordat je ze uitdeelt.
Tip 2: Dip de gluten vrije koekjes in gesmolten witte chocola om sneeuwpopjes te maken!
Aangezien dit recept wel 30 koekjes kan produceren, of zelfs meer als je iets meer geduld hebt dan ik ;-), is het goed om na te denken over hoe je deze koekjes zal bewaren. Ik bewaar bijna al mijn baksels altijd in de koelkast. Goed afgesloten blijven ze dan meestal wel een week goed. En dat is lang genoeg voor mijn gezin om de voorraad te plunderen! Als je langer wilt profiteren van je noeste arbeid, kun je dit soort koekjes ook in de vriezer bewaren. Ik doe ze dan in een goed afsluitbare zak en leg deze plat neer. Als de koekjes bevroren zijn, kan ik de zak iets beter positioneren, want dan ‘kleven’ de koekjes niet meer aan elkaar. Op deze manier kun je heel eenvoudig steeds één of twee koekjes per keer laten ontdooien en hoef je niet steeds een klont met koekjes uit de vriezer te halen. Gemak dient de mens!
Eldi zegt
Ik heb geen palmsuiker in huis…kan het ook met rietsuiker?
Hennie Beens zegt
Klink goed en ziet er lekker uit.
Wil dit ook eens proberen te bakken.
Verder wil ik zeggen dat de site er mooi en rustig uit ziet.
Hartelijke groet.
Heleen Quantrill zegt
Dankjewel! 🙂