Omega-3, -6 & 9 Vetzuren – Wat moet je weten?

olijfolie omega 9 vetzuren

In dit artikel wil ik je meenemen langs de onverzadigde vetzuren. Welke soorten zijn er, wat voor functie hebben ze binnen ons lichaam en hoe zorg je dat je voldoende binnenkrijgt? Maar ook: wanneer zijn deze vetzuren schadelijk, wat gebeurt er dán in ons lichaam en wat kun je daaraan doen.

Wat zijn vetten?

De vetten of vetzuren omvatten een grote groep van stoffen die onoplosbaar zijn in water. Ze komen in alle lichaamscellen en in de meeste voedingsmiddelen voor.

Vet heeft een aantal heel belangrijke functies in ons lichaam. Ze zijn nodig voor:

  • Transport van vetoplosbare vitamines (A, D, E, K en carotenoïden)
  • Aanmaak cholesterol en hormonen
  • Bescherming organen
  • Isolatie van het lichaam (temperatuur regulatie)
  • Opbouw celwanden

Al eerder bij Eet Goed, Voel je Goed zijn de verzadigde vetten en transvetzuren aan bod gekomen. In dit artikel wil ik het dus specifiek hebben over de Onverzadigde vetzuren.

Er bestaan drie groepen essentiële vetzuren: Omega-3, Omega-6 en Omega-9. Met essentieel wordt bedoeld dat het lichaam deze zelf niet aan kan maken, maar wel nodig heeft. Dit betekent dat je ze via de voeding binnen moet krijgen. Omega 3 en 6 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV). En Omega-9 is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur (EOV).

Omega-3 Vetzuren

De belangrijkste vetzuren van Omega-3 zijn EPA en DHA. Deze zitten van nature in vis en bewegend vlees (wild). EPA en DHA werken cholesterolverlagend, voorkomen dat cholesterol samenklontert en houdt het bloed dun.

Omega-3 komt ook voor in plantaardige vorm: Alfa Linoleenzuur (ALA) dat o.a. te vinden is in lijnzaadolie, hennepolie en walnootolie. Alfa-linoleenzuur kan zeer beperkt met behulp enzymen worden omgezet in EPA en vervolgens in DHA. Voor deze omzetting is vitamine B6, zink en magnesium nodig

Omega-6 Vetzuren

Omega 369 olie vloeibaar

De belangrijkste Omega-6 is arachidonzuur. Deze zit van nature in bewegend (dus niet in een kooi) vlees, zoals wild, en zoetwater vis. Arachidonzuur is essentieel voor het stoppen van ontstekingsprocessen. Mensen met reumatische aandoeningen of andere ontstekingsgerelateerde aandoeningen hebben dus baat bij extra arachidonzuur.

Arachidonzuur is veel minder bekend dan de andere Omega-6 vetzuur, namelijk linolzuur. Daarover hieronder meer.

Een andere omega-6 vetzuur is Gamma Linoleenzuur (GLA). Dit vetzuur is ook ontstekingsremmend en vind je bijvoorbeeld in borage-olie. Borage-olie wordt gewonnen uit de zaden van de Borago officinalis-plant en is rijk aan het biologisch actieve meervoudig onverzadigde omega-6-vetzuur gamma-linoleenzuur. Van nature bevat borage-olie 18 à 24% gamma-linoleenzuur (ruim twee maal zo veel als bijvoorbeeld teunisbloemolie). Het is relatief onbekend, dat borage-olie ook voor circa 16% uit het voor de gezondheid gunstige mono-onverzadigde omega-9-vetzuur oleïnezuur (ook wel oliezuur genoemd) bestaat. Olijfolie bijvoorbeeld is zeer rijk aan oliezuur en dankt grotendeels zijn gezondheidseffecten aan dit omega-9-vetzuur.

Omega-9 Vetzuren

Omega-9 is oliezuur. Olijfolie bijvoorbeeld is een Omega-9 vetzuur en bevat erg veel oliezuur. Oliezuur heeft een sterk cholesterolverlagend effect. Het verhoogt HDL cholesterol niet, maar verlaagd het LDL cholesterol.
Bovendien werken Omega 9 vetzuren ook sterk ontstekingsremmend. Ze helpen bij de afbraak van verzadigde vetzuren en ze houden de celwand elastisch. Omega 9 vetzuren zitten in olijfolie, sesamolie en avocado’s.

Noodzaak van de vetzuren

Het lichaam heeft voldoende EPA, DHA en arachidonzuur nodig om goed te kunnen functioneren. Zonder deze vetzuren is er geen normale groei mogelijk. Het hormoonsysteem en het afweersysteem kunnen niet optimaal functioneren zonder deze vetzuren. Het bloed, de bloedvaten en het zenuwstelsel hebben ook omega-3 vetzuren nodig, net als de hersenen en celwanden. 

Verhouding Omega-3-6-9

Omega 3 6 9 olie

Iets waar je ook veel over hoort, is de verhouding tussen Omega-3, 6 en 9. Een teveel aan omega-6 vetzuren (en dan met name de bewerkte soort die je veel in ons moderne voedingspatroon terug ziet) kan ontstekingen in de hand werken. Je heb omega 3 en 9 nodig om dit mooi in balans te houden. Klik hier om daar meer over te lezen.

De Gezondheidsraad adviseert om één maal per week vette vis te eten. Ik zou adviseren om dit zoveel mogelijk aan te houden en daarnaast een goeie kwaliteit visolie of Omega 3-6-9 supplement te nemen. Op deze manier weet je zeker dat je aan de nodige Omega-3 vetzuren komt. En vermijd uiteraard bewerkt voedsel, margarines en plantaardige olie behalve kokosolie, olijfolie, avocado-olie en koudgeperste zadenoliën.

In de Keuken

Je ziet het, onverzadigde vetzuren kun je het beste koud gebruiken, bijvoorbeeld om een gerecht te verrijken, over een salade of door je smoothie. Koop plantaardige olie ook alleen maar in een donkere, glazen fles en het liefst koud geperst. Bewaar deze vervolgens op een koele, donkere plaats. Op deze manier blijven de goede eigenschappen beter bewaard en heb je er meer plezier van.
Wil je roerbakken, wokken, frituren of iets anders bereiden op hoge temperatuur maak dan gebruik van de verzadigde vetten zoals boter en kokosolie. Deze vetten blijven stabiel onder verhitting.

Conclusie

De Omega vetzuren zijn dus belangrijk voor een heleboel verschillende processen in het lichaam. Probeer daarom zo gevarieerd mogelijk te eten en wekelijks vette vis, olijfolie en (biologische) olie van zaden of walnoten bijvoorbeeld over je salade of ter verfijning van je maaltijd te gebruiken. Kun je wel wat extra’s gebruiken? Udo’s Choice is een hoge kwaliteit Omega 3-6-9 olie blend op basis van biologische oliën en vetten die ook geschikt is voor vegetariërs en veganisten.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

veel verschillende ongezouten noten
Gezond eten

Wat is de gezondste snack?

We snacken allemaal wel eens. Even snel iets tussendoor, of gewoon uit trek. Maar zoals je weet, zijn lang niet alle snacks even goed voor je. De supermarkt ligt vol met verleidingen: van chips tot energierepen. De vraag is dan ook: wat is nou écht de gezondste snack? Wat maakt

Lees verder »
heel veel galia meloenen
Gezond eten

Is Galia meloen gezond?

Galia meloen is een zoete, sappige vrucht die vaak wordt gegeten als tussendoortje of in fruit- en zomersalades. Maar is deze meloensoort ook gezond? Als voedingsdeskundige kan ik je zeggen: ja, Galia meloen is een uitstekende keuze binnen een gebalanceerd voedingspatroon. In dit artikel leg ik uit waarom, wat de

Lees verder »
een glaasje rivella op en tafel
Gezond eten

Is Rivella gezond?

Rivella is voor veel mensen een geliefde dorstlesser. Het heeft een lichte, frisse smaak en staat bekend als een “gezondere frisdrank”. Maar klopt dat beeld eigenlijk wel? In dit artikel leg ik je uit wat Rivella precies is, welke ingrediënten erin zitten, en of het echt zo gezond is als

Lees verder »