Vetzuren zijn erg belangrijk voor onze gezondheid. Ze zijn een bron van energie en leveren bouwstoffen voor ons lichaam. Zo heb je vetzuren o.a. nodig voor je hormoonhuishouding, celmembranen en je zenuwstelsel. Maar welke vetzuren zijn nou goed waarvoor. En waar moet je op letten als je een supplement wilt gebruiken?
Waarom heb je Vetzuren nodig?
Er zijn veel verschillende soorten vetzuren en deze hebben allemaal een functie om ons lichaam goed te laten functioneren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen essentiële en niet-essentiële vetzuren. Dat betekent niet dat je ze wel of niet nodig hebt, maar of het lichaam ze zelf aanmaakt (niet-essentieel) of dat we het uit voeding moeten halen (essentieel).
Essentiële vetzuren zijn de Omega’s: 3, 6 en 9. Omega-6 is het meest voorkomende vetzuur in ons dieet. Met name bewerkt voedsel en goedkope vetten en oliën zijn rijk aan omega-6 vetzuren (linolzuur). Essentiële Omega-3 vetzuren alfa-linoleenzuur (ALA) vind je in lijnzaad en walnoten. Omega-3 vetzuren die rijk zijn aan EPA en DHA vind je in zeevoedsel zoals vette vis, krill en algen.
Een teveel aan Omega-6 vetzuren kan ontstekingsbevorderend werken. Daarom is het belangrijk dat de balans tussen Omega-3 en 6 tussen de 1:1 en 1:5 ligt. Als je kijkt naar ons Westerse dieet is die verhouding meer richting de 1:15 of 1:20. Dit overschot aan Omega-6 kan dus problematisch zijn. Een dagelijkse aanvulling met Omega-3 vetzuren is dus geen slecht idee!
Hoe worden vetzuren verwerkt in je lichaam?
Vetzuren hebben enzymen nodig om goed verwerkt en dus goed opgenomen te kunnen worden in het lichaam. Voor de omzetting van Omega-3 en 6 worden dezelfde enzymen gebruikt. Maar die enzymen worden niet eerlijk verdeeld. Een hoge inname van Omega-6 vetzuren zorgt er bijna altijd voor dat de enzymen gebruikt worden voor de omzetting van Omega-6 en niet voor Omega-3. Gevolg: de Omega-3 vetzuren worden niet (goed) opgenomen. Met name de plantaardige Omega-3 vetzuren uit bijvoorbeeld lijnzaad zijn hier de dupe van.
Je kunt dit euvel omzeilen door vetzuren te eten en aan te vullen die makkelijker voor het lichaam op te nemen zijn. Omega-3 vetzuren uit vette vis, krill of algen zijn gemakkelijk beschikbaar voor het lichaam, net als plantaardige Omega-9 vetzuren uit teunisbloemolie, hennepzaadolie en olijfolie.
Waar moet je op letten bij aanschaf van een Vetzuur Supplement?
Net als bij andere supplementen, moet je bij vetzuur supplementen ook kritisch zijn en letten op de vorm, kwaliteit en duurzaamheid van het product. Een aantal punten zijn hierbij belangrijk:
De vorm: EPA en DHA komen in de natuur voor in de triglyceridevorm en krill in de fosfolipidenvorm. In een supplement wordt deze vorm dus het beste opgenomen. Een ethylestervorm is een onnatuurlijke vorm en die zie je vaak in goedkopere, massa geproduceerde visolie supplementen voorkomen. Deze vorm wordt niet goed opgenomen en kun je beter niet kopen. Wellicht dat het ook deze vorm is waarvan men zegt dat het weinig tot geen gezondheidsverbetering geeft als men visolie en omega-3 supplementen probeert te hekelen. Maar dat is mijn eigen interpretatie. Corrigeer me als dat toch anders ligt.
Houdbaarheid: Vetzuren zijn erg gevoelig voor oxidatie. Blootstelling aan lucht en licht zorgt er voor dat Omega vetzuren snel ranzig worden. Toevoeging van antioxidanten als astaxanthine of tocoferol (vitamine E) is dus heel belangrijk en een kenmerk van een goed supplement. Zo weet je of het supplement vers is: een goed vetzuur supplement geeft geen nare oprispingen en heeft geen vreemde geur als je het potje opendoet.
Duurzaamheid: Een ander belangrijk aspect van omega-3 vetzuren is duurzaamheid. Check of het supplement het MSC-keurmerk (Marine Steward Certification) heeft. Dit staat voor duurzame visserij die goed beheerd wordt. Lees hier meer over het MSC-keurmerk.
Welk Vetzuur Supplement kies je?
Goed, je weet nu wat het verschil is tussen essentieel en niet-essentieel, hoe vetzuren omgezet worden zodat ze bruikbaar zijn en waar je op moet letten wanneer je een supplement wilt aanschaffen. Maar wélk supplement kies je?
Levertraan
Een mooi algemeen supplement voor wie niet vegetarisch eet is een levertraan supplement. Levertraan bevat omega-3 vetzuren in de natuurlijke triglyceridevorm en bevat EPA en DHA, vitamine A en D. Let hierbij op dat de verhouding EPA:DHA 3:2 is. Levertraan heeft in het verleden een slechte reputatie gekregen doordat het vaak van inferieure kwaliteit bleek te zijn. Zuivere levertraan van gecontroleerde kwaliteit, vind je hier.
Krillolie
Al eerder schreef ik over krillolie. Het is een goeie bron van Omega-3 vetzuren in de fosfolipidenvorm. Hoewel krillolie minder EPA en DHA bevat, is het tot wel 6 keer beter opneembaar vanwege deze vorm. Krill staat laag in de voedselketen en is daarom ook arm aan zware metalen en vervuilingen. Ik heb goeie ervaringen met krillolie en geef het ook aan de kinderen.
Algenolie
Voor vegetariërs en veganisten is algenolie een erg mooi product. Algen leveren een plantaardige vorm van het Omega-3 vetzuur DHA. Het lichaam kan dit gemakkelijk gebruiken om ook EPA aan te maken. Het is dan ook een erg duurzame en allergievrije vorm van Omega-3 vetzuren.
Conclusie
Wanneer je op zoek bent naar een vetzuur supplement, loont het om de kwaliteit er van goed na te kijken. Opneembaarheid, vorm en duurzaamheid zijn allemaal bepalend voor het profijt dat je hier van hebt. Zeker wanneer je geen vis of zeevruchten eet, is het een goed idee om aan te vullen. Ook voor veganisten zijn hier hele mooie producten voor te krijgen. Kies voor een supplement dat zo dicht mogelijk bij het natuurlijke product staat, omdat dat het beste door het lichaam wordt opgenomen.
4 reacties
In eieren van grasgevoerde kippen zit ook veel Omega 3. In gewone supermarkteieren is de verhouding Omega 6- Omega 3 ongeveer 1 op 7, maar graseitjes kunnen wel tot 20 keer meer Omega 3 bevatten.