Daar zijn we weer, de negende week van de Onbewerkt Eten Uitdaging is aangebroken. Nog 6 weken te gaan tot het einde van deze uitdaging, maar ik denk dat voor het overgrote merendeel van jullie deze uitdaging al grotendeels vaste prik is geworden. Nee, het zal niet altijd vlekkeloos verlopen, maar we komen er wel!
Vorige week vroeg ik op Facebook om input voor een artikel omdat ik even inspiratieloos was en de suggesties waren zo divers als de dag lang is en zeker de moeite waard om allemaal wat mee te doen! Bedankt dus daarvoor!
Eén opmerking ging over buiten de deur eten. Wat doe je als je echt even geen zin/ tijd hebt en wat wil halen of buiten de deur gaat eten. Wat zijn je alternatieven? Hoe pak je het aan als je voor werk of een andere officiële gelegenheid buiten de deur eet en je dus geen keuze hebt in het soort restaurant? En wat zijn je mogelijkheden als je snel wat wil halen zodat je thuis niet hoeft te koken voor een keer?
Nou wonen wij in een klein dorp met echt heel weinig opties om buiten de deur te eten of iets op te halen. Voor het geld dat je er aan uitgeeft, is het voor ons makkelijker om een paar potten yoghurt open te trekken en daar noten, fruit, pitten en andere gerei overheen te strooien. Het ultieme fast food! Maar af en toe is het gewoon lekker en makkelijk om iets te halen. Hoe pak je dat dan aan? Dit is mijn mentale checklist als we hiermee geconfronteerd worden.
- Vermijd geraffineerde koolhydraten zoveel mogelijk. Ik vraag om extra salade of groenten in plaats van patat. Het brood dat bij een kipshoarma gegeven wordt, laat ik links liggen of gooi ik direct weg. Witte rijst vind ik zelf nog het minst erg en daar neem ik dan een eetlepel van bij het eten.
- Vermijd geraffineerde olie en transvetten zoveel mogelijk. Brood dat je bij een snelle hap krijgt, frituur en sausjes… ze hebben één ding gemeen, ze bevatten ranzige olie of transvetten. Hoe duurder het restaurant, des te minder kans je daar op hebt. Anders, vermijden! Ik vraag of de saus ernaast mag in plaats van er overheen. Of beter, of het achterwege gelaten kan worden.
- Vermijd nepvlees. Ik kies altijd voor herkenbaar vlees of vis. Een halve kip, lekkerbekje, biefstuk, gegrilde kip… ga zo maar door. Worst, hamburgers en shoarmavlees vermijd ik altijd. Teveel bewerkt.
- De helft minder, is de helft minder. Ik bestel altijd de kleinste portie. Scheelt in geld natuurlijk, maar ook in rommel dat ik mogelijk binnenkrijg. Kleine troost, ik weet het. Maar de helft minder, is altijd de helft minder 😉
- Drink iets puurs. Ik heb altijd water bij me, dus dat is handig, of ik vraag om groene thee als we ergens uit eten. Gezoete drankjes, fruitsap en andere bewerkte drankjes bestel ik nooit. Wederom, scheelt ook in de centen!
- Kies vers. Goede kwaliteit vis, sushi, zelfgemaakte hamburgers (sommigen promoten de oorsprong van hun vlees), grote salades… maakt niet uit, als het maar zo vers mogelijk is.
Dit is de checklist die ik zo’n beetje aanhoud als we voor een snelle hap gaan of mee doen aan een gelegenheid dat door een ander is georganiseerd. Echt uit eten is natuurlijk iets anders. Dan kiezen we voor een goed restaurant, eentje die liefst lokale en biologische producten gebruikt.
Wat zijn jullie tips voor dit soort situaties? Ik begrijp dat dit verre van ideaal is en eigenlijk lijnrecht tegenover het Onbewerkte Eten staat, maar de realiteit is nu eenmaal dat deze situaties wel degelijk voorkomen. Hoe pak jij dat dan aan? Waar kies je voor en wat vermijd je ten alle tijden? Welke tips heb je als je specifieke wensen door wil geven aan de keuken? Deel het hieronder!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
8 reacties
i.p.v patat maak ik altijd oven aardappeltjes in schil met provinciaalse kruiden,zeezout en veel roomboter,daarbij een lik mayonaise van devos en lemmens,deze is als enige in de supermarkt op basis van raapzaadolie… dat is dan echt een heerlijke zonde en tenminste niet zo’n extreme afbreuk op je lichaam….
ik kam er laatst ook achter dat de aller goedkoopste naturel chips van de ah niet in de foute zonnebloemolie maar in palmvet worden gefrituurd,echt minder slecht,want stabieler tijdens verhitting… en de melindjo chips(van noten) van go-tan is heerlijk met zelf gemaakte salsa en guacemole…echt probeer…ook handig voor op verjaardagen,heb ik zelf gemerkt.
gr peggy
Hele bruikbare tips.
In sommige restaurants eet ik alleen een voorgerecht als hoofdgerecht.
Bij een salade krijg je vaak de keus, brood of frites. Ik kies dan voor frites, om daar vervolgens niks van te eten. Ik kan frites makkelijker laten staan, dan brood. En vaak ben ik met een gezelschap die wel van frites-pikken houdt.
Met de uitdaging ging het tot vrijdag goed.
Ik heb een geweldige bruiloft mogen meemaken en daar ben ik gezwicht voor cupcakes. Om die vervolgens zaterdag op de borrel nog een keer te eten. En nog wat rotzooi.
Ik merk ook dat ik door frustratie op mijn werk een hang naar geraff. suikers heb. Gisteravond gezwicht voor ijs (en vervolgens slecht geslapen en last van mijn darmen). Ik kan niet boos op mezelf zijn, als dit de eerste en laatste keer tijdens deze uitdaging….
Vandaag geen lunch ingepakt, georganiseerde lunch op het werk. Maar gelukkig is het biologisch, gekookt ei en bak sla zonder dressing, behoort tot de mogelijkheid.
Succes iedereen.
Groeten
Elke
Gewoon een keer lekker genieten van patat eten kan volgens mij ook geen kwaad. Je kunt niet altijd 100% gezond doen.
Ik vraag me wel altijd af waarom patat zo’n ondergeschoven kindje is in de meeste restaurants. Uit de vriezer, hoppa zo in de frituur, makkelijk maar zelden echt lekker.
Waarom niet wat meer aandacht en dus lekkere zelfgebakken friet, met eigengemaakte mayonaise. Dat is nog eens lekker ‘zondigen’.
Wat leuk. Ik ben sinds kort ook bezig met het mijden van gluten, slechte koolhydraden etc etc. Er gaat een wereld voor mij open en ik heb meer energie dan normaal
soms kies ik uit twee voorgerechten i.p.v. een voor- en een hoofdgerecht.
b.v. een heldere soep en een salade.
verder vraag ik altijd extra rauwkost i.p.v. frites of brood.
vaak weet het serverend personeel zich daar geen raad mee maar na overleg met de keuken is dit meestal geen probleem.
sausjes idd altijd apart.
Veel restaurants hebben tegenwoordig vegetarische gerechten op de kaart met veel vers en rauwkost. Heerlijk!!
Als je zegt dat jeglutenvrij eet kom je al een heel eind. De keuken kan dan geen zakjes en pakjes voor jouw maaltje gebruiken. Bijna alle restaurants weten hier raad mee.
De hele enkele keer dat wij uit eten gaan, neem ik het niet zo nauw. Kies voor vlees of vis zonder saus en laat patat ed links liggen. Drink water en 1 glas wijn. Maar een goed toetje sla i dan niet af, tenzij er niets lekkers bij zit of ik twijfel over de kwatliteit. De kinderen leg ik geen restricties op, het is tenslotte een uit zondering. Ge. Adrielle
Bedankt, goed artikel! Ik ben nog niet zo ver dat ik altijd onbewerkt eet, maar probeer wel bewust met eten om te gaan. Leuk om te lezen dat ik veel van deze tips al in praktijk breng, gewoon omdat ik die dingen het lekkerste vind. Maar de rest houd ik zeker in mijn achterhoofd.