Bijna iedereen houdt wel van iets zoets van tijd tot tijd. Maar de meeste zoete producten te koop in de supermarkt zijn sterk bewerkt, gezoet met witte suiker en/ of glucose-fructosestroop. Dit zijn zeer sterk geraffineerde zoetmiddelen, ontdaan van vezels, vitaminen en mineralen. Het moge duidelijk zijn dat er wel betere alternatieven zijn! Toch blijkt dat er nog een hoop mensen niet scherp voor ogen hebben wat de verschillende natuurlijke zoetmakers zijn. Ook is niet altijd duidelijk wat de zoetkracht van de verschillende suikers is. Vandaag dus een overzicht om je te helpen gerichter te kiezen tussen de verschillende soorten zoetmakers.
Om te beginnen even een korte uitleg wat nu het verschil is tussen geraffineerd en ongeraffineerd. Geraffineerde suiker is ‘schoongemaakt’ in de fabriek. Tijdens dat schoonmaken wordt suiker mooi wit, langer houdbaar en neutraal zoet van smaak gemaakt. De methodes die ze hiervoor gebruiken hebben als gevolg dat de vezels en mineralen die er van nature inzitten, verwijderd worden. Nu is het zo dat juist die vezels en mineralen er voor zorgen dat een suiker beter in het lichaam opgenomen wordt. Denk bijvoorbeeld aan fruit in zijn geheel, in vergelijking met fructose (fruitsuiker). Fructose is wel een onderdeel van de vrucht, maar door het ontbreken van de vezels en andere micronutriënten, kan ons lichaam er niet veel mee. Hetzelfde geldt ook voor witte suiker en de reguliere rietsuiker die je in de supermarkt vindt.
Ongeraffineerde suikers zijn daarom vaak donker van kleur en kunnen een ietwat zoutige smaak hebben vanwege de aanwezige mineralen. Maar ook mede daardoor, is het minder belastend voor het lichaam.
Minder geraffineerde zoetmiddelen staan dichterbij hun oorspronkelijke vorm en hebben daarom een aantal voordelen. Dadelstroop, ahornsiroop en koud geslingerde honing bevatten nog wat stoffen die het lichaam nodig heeft om suikers te kunnen verwerken. Ze worden minder snel opgenomen in de bloedbaan zodat ze minder kans geven op bloedsuikerspiegel schommelingen.
Maar zelfs de meest onbewerkte suiker kan de bloedsuikerspiegel onnodig doen laten stijgen en daarmee het immuunsysteem ondermijnen. Gebruik dus altijd in mate. Het goede nieuws is dat een ‘zoete smaak’ af te leren is en je vrij snel went aan een minder zoete smaak in koek en gebak en dergelijke.
Keuze in natuurlijke zoetmiddelen
Als een recept vraagt om witte suiker, zou je allereerst kunnen experimenteren met appelmoes, geprakte rijpe banaan of pureerde dadels, rozijnen of pruimen – pas de hoeveelheid vocht in het recept daarop aan. Deze opties voegen vezels toe en geven het gebak een heerlijke smeuïge textuur.
Andere opties zijn:
Agave wordt gewonnen uit de agave cactus. Het is 25% zoeter dan suiker waardoor je minder nodig hebt in een recept. Er is momenteel veel controverse over agave en de manier waarop het gewonnen wordt. Hierdoor zou het alsnog een sterk bewerkt product zijn en daardoor niet veel beter af dan reguliere suiker. Anderen zeggen dat een donkere en biologische agavenectar (-siroop) beter geschikt is, omdat dat een teken is van minder hevige bewerking.
Rijststroop wordt gemaakt van bruine rijst en een ferment dat tesamen wordt ingekookt tot een siroop. Het is 50% minder zoet dan suiker en heeft een milde, caramelachtige smaak. Je kan er heel goed mee koken, bakken en marineren. Check voordat je een pot aanschaft wel het label om er zeker van te zijn dat het puur rijststroop is en niet een combinatie met maisstroop of glucosestroop.
Riersuiker wordt gemaakt van suikerriet dat mechanisch geplet wordt om de sappen op te vangen. Er zijn verschillende rauwe (onverhitte) rietsuikers te krijgen. Denk aan oerzoet (sucanat) en rapadura. De laatste heeft een wat fijnere structuur. Deze rietsuikers zijn online of bij natuurvoedingswinkels te krijgen.
Dadelstroop is een gezond zoetmiddel gemaakt van gedroogde, gemalen dadels. Sommige merken voegen havermeel toe om het beter te laten ‘lopen’. Anderen voegen olie toe zodat het wat zachter van structuur wordt. Dadelstroop is rijk aan ijzer, kalium en vitaminen en de hoge hoeveelheid vezels zorgt voor een betere opname in het lichaam. Dadelstroop verbrandt snel, dus als je het wilt gebruiken om mee te bakken, adviseer ik de oven niet hoger te zetten dan 180 graden.
Zelf dadelstroop is ook mogelijk. Kies dan altijd voor dadels zonder glucosestroop.
Diksap is ingekookt vruchtensap. Ideaal als vervanger voor limonade voor kinderen en om ijsjes mee te maken. Vanwege de duidelijke fruitsmaak, werkt dit het beste in fruitgebak. Kies wel altijd voor biologische diksap vanwege de pesticiden die op regulier fruit gebruikt worden.
Honing is een ieder zeer wel bekend. Maar de meeste honing die in de supermarkt te verkrijgen is, is machinaal verwijderd uit de honingraat en daarbij komt hitte vrij. Deze hitte doodt enzymen en mineralen die van nature in honing voorkomen en die het juist zo voedzaam maken. Kies daarom voor koud geslingerde honing. Maar wees ook daar kritisch mee: Echt koud geslingerde honing is eigenlijk alleen maar bij een imker te krijgen is me verteld. Honing is zoeter dan reguliere suiker, maar verliest veel van zijn zoetkracht tijdens het bakken. Ook kun je het niet gebruiken om pap mee te zoeten die nog op moet stijven. De enzymen zorgen ervoor dat de pap dun blijft.
Ahornsiroop is het ingekookte sap van ahornbomen. Er zijn verschillende gradaties in ahornsiroop. A is de aanduiding voor sap dat vroeg in het voorjaar is gewonnen. De smaak en kleur zijn licht. B is al een stuk donkerder en C wordt pas in het najaar gewonnen en bevat daarom veel mineralen en is krachtiger, haast medicinaal van smaak. Je kan er heel goed mee bakken en is erg lekker over pannenkoeken.
Melasse is het bijproduct van het raffineren van rietsuiker. De smaak is zoutig vanwege de mineralen en het is voornamelijk als stroop te verkrijgen bij natuurvoedingswinkels. Vanwege de typische smaak is het erg geschikt in kruidige baksels.
Palmsuiker is een suiker die oorspronkelijk werd gewonnen uit het sap van de arengpalm en de dadelpalm, dat uit de afgehakte plaatsen van de bloeiwijzen lekt. Palmsuiker is wat minder zoet dan gewone kristalsuiker en heeft een karamelachtige bijsmaak.
Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van de nectar van kokosbloesems. Deze nectar wordt langzaam ingekookt waardoor het suiker ontstaat. Kokosbloesemsuiker heeft een lage glycemische index wat betekent dat het je bloedsuikerspiegel redelijk met rust laat. Leuk weetje: Kokosbloesemsuiker is uitgeroepen tot de meest duurzame suiker. Kokosbloesemsuiker is iets minder zoet dan reguliere suiker, maar door de bijzondere smaak kun je met minder toe in een gerecht.
Stevia is de algemene benaming voor verschillende producten die van de steviaplant gemaakt worden. De beste en meest pure vorm is de gedroogde blaadjes. Deze blaadjes zin 30 keer zoeter dan suiker en zijn daarom lastig te doseren. Daar staat tegenover dat onderzoeken tot nu toe laten zien dat stevia de bloedsuikerspiegel met rust laat, oftewel geen schommelingen en is daarom het beste geschikt voor mensen met diabetes. Andere vormen zijn druppels, poeder en tabletjes. Deze vormen zijn sterk bewerkt en kunnen vele toevoegingen bevatten die niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Beter is het om voor de groene blaadjes te kiezen. Zoet hiermee bijvoorbeeld je thee of koffie, smoothies en fruitmoes. Klik hier voor een Stevia Webwinkel tip: Groene Stevia
Tot zover het overzicht. Om erachter te komen welk zoetmiddel voor jou het meest geschikt is, kun je het beste wat gaan experimenteren om te zien hoe je er op reageert. Hartkloppingen, opgejaagd gevoel en hoofdpijn vaak binnen een uur nadat je wat zoets hebt gegeten, zijn duidelijke indicators dat je het zoetmiddel toch niet goed verdraagt.
Wat is jouw favoriete natuurlijke zoetmiddel? Wat heb je nog meer uitgeprobeerd?
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Het is ook makkelijk om stevia extract te maken.
Je kookt gedroogde stevia blaadjes met water en giet het in een fles.
Wil je het lang bewaren, dan neem je gedemineraliseerd water.
Heleen Quantrill zegt
Supertip! Dankjewel voor het delen!
Anonymous zegt
ook vraag w.b.t erythol … 100% natuurlijke zoetstof sukrin…. 0 calorien,0 op de g.i,0 koolhydraten…alles 0,0 is dit was.. ? wil hun site en de diverse andere goede berichten op o.a vetvrij namelijk graag geloven… gr peggy
Heleen Quantrill zegt
Hoi Peggy,
Ik heb zelf geen ervaring met erythol, maar weet wel dat het een natuurlijk zoetmiddel zou moeten zijn. Mijn advies zou zijn om niet naar de voedingswaardes te kijken, maar uit te zoeken waar het van gemaakt is. Dan heb je denk ik een beter beeld van of je het wilt gebruiken of niet.
Groeten
Heleen
Anonymous zegt
Met veel genoegen maak ik gebruik van je site. Bij dit verhaal schrok ik echter over je negatieve beoordeling van stevia. Dat dat geldt voor produkten uit de supermarkt begrijp ik. Zelf heb ik een lactose- en suikerintolerantie, dus ik ben blij met stevia. Ik gebruik poeder en extract van De Cruydhof. Daar zitten steviosepoeder en steviolglycosiden in. Ook heb ik stevija kristal gekocht (nog niet gebruikt), waar erythritol in zit. Ik kan op internet niet ontdekken dat dat slecht zou zijn. Kun je daar je licht nog eens over laten schijnen?
Eddie en Josee zegt
Hoi, ik herken me in wat ‘anonymous’ schrijft. Je verhaal over Stevia is niet ‘af’ – ook de witte vorm kan heel puur en heel prima zijn, als je het op de juiste plek koopt. Natuurvoedingszaken verkopen het gemengd met voedingsvezel bijvoorbeeld, en daar is niets mis mee, itt tot wat supermarken erdoor mengen (maltodextrine is echt verschrikkelijk :-)). Ik heb een dochter met dezelfde intoleranties als bovenstaande dan moet je op andere dingen letten dan alleen glykemische index. Er zijn ook overzichten te vinden waar bijvoorbeeld staat wélke suikers er in de verschillende suikers zitten. UIteindelijk bestaan ook alle alternatieven (behalve stevia!) uit verschillende ketens van de ‘basissuikers’ sucrose (of saccharose), fructose, glucose, maltose. En ook dát bepaalt de gezondeheid ervan – en in ons geval; de verdraagzaamheid. Stevia is de enige suikervervanger (op chemische alternatieve na) die geheel suikerloos is. groetjes, Josee
Heleen Quantrill zegt
Hoi Josee,
Ik blijf van mening dat poedervorm of de gemalen groene stevia (dus ook groen poeder) het beste is omdat het het meest natuurlijke vorm is. Op het moment dat er dingen aan toegevoegd worden of de kleur verandert is, is het bewerkt en dat is het punt dat ik wilde maken. Het gaat mij er niet zozeer om of het suiker is of niet, het ging er mij om tot in hoeverre het product bewerkt is. En dan blijf ik de groene stevia het beste alternatief vinden.
Groeten
Heleen
Anonymous zegt
Is de groene stevia poeder klaar voor gebruik of moet je daar eerst nog iets mee doen?
groet Janet
Alexandra zegt
Persoonlijk ben ik erg te spreken over Yaconsiroop. Het is wel vrij prijzig maar echt superlekker! Ik gebruik het vooral door de pap en op pannenkoekjes. Bij het bakken gebruik ik voornamelijk palm- en kokosbloesemsuiker. Koekjes en baksels worden ook erg lekker door toevoeging van biologische abrikozen.
Yvonne zegt
Niets, geen zoet in mijn eten. Ik vind daardoor alles snel te zoet. Op mijn aardbeien doe ik bv citroensap om de smaak te versterken. En jam maak ik met diksap. Ik heb ook helemaal geen behoefte meer aan een koekje. O ja en ijs maak ik met de Yonanas met ingevroren fruit.
En als ik eens een cake bak, wordt dat een notencake. Gemaakt van ongezouten noten, boter en eieren. Voor wie het recept wil?
Groetjes Yvonne
PS
Bedankt voor de lijst.
Anonymous zegt
Hoi, ik ben heel benieuwd naar je notencake dus ja ik wil graag het recept.
groet Janet
zijn er meer mensen die gebruik maken van de Yonanas? ik had er nog nooit van gehoord
nancy zegt
Beste,
Het recept van de notencake zou ik ook wel willen.
en dat ijs? hoe doe je dat?
Nancy
België
Annoesjka zegt
Eigenlijk hoort Sukrin ook in dit rijtje thuis, maar dat is nog een vrij onbekende natuurlijke suikervervanger. Heb er zelf nog geen bakervaring mee (ben niet zo’n bakmens), maar ik heb er verschillende enthousiaste mensen over gehoord. Het zou ook de bloedsuikerspiegel nauwelijks verhogen en geen calorieën leveren. Zie deze website: http://benvital.nl/index.php?sub=producten&id=1
Anithe de Haas zegt
Super, dit overzicht met baktips. Want een koekje op zijn tijd is toch wel lekker als je geen suiker wil eten. Enig idee hoe ik amandelspijs zonder suiker kan maken? Sucanat waarschijnlijk?
mathela zegt
Ik gebruik het liefst honing of oerzoet. Onlangs kokosbloemsuiker gehaald. Smaakt goed maar heb het nogniet echt gebruikt. Van de week heb ik die verschikkelijk lekkere chocoladecake weer gemaakt. Hier heb ik 2 bananen doorheen geprakt ipv oerzoet en dit is een absolute aanrader! Te lekker voor woorden, hahaha
Daantje zegt
Honing en ahornsirooop zijn de enige uit dit rijtje die ik wel een heb geprobeerd. Beviel allebei wel goed 🙂
Schapen Wolken Dromen zegt
Ik kom net kijken op dit gebied.
Maar ik maakte vrijdag je Moerbei-kaneel balletjes, maar dan met een combi van rozijnen, cranberries en incabessen ipv de Moerbijbessen, en ik moet zeggen dat deze me flink lieten pieken. Negatief dan, en dat was geen fijn gevoel. Goed om mee te nemen in mijn zoektocht…
Heleen Quantrill zegt
Absoluut! Maar dan ben jij wel heel gevoelig, of wist je dat al van jezelf? Anders gezien is het inderdaad goed om te weten waar je grenzen liggen!
Harry Jorge Groen zegt
Wauuww klinkt goed!! Heb je het recept voor mij?:))
izerina zegt
Meestal gebruik ik wat honing samen met een paar druppels stevia.