Deze week ben ik bezig met de Eet je Kast leeg Uitdaging (je kunt nog meedoen, hoor!) en onderdeel daarvan is dat ik een aantal zakjes die open waren en potten die bijna leeg waren, op wilde maken. Ik vond onder andere rozijnen, zonnebloempitten en een restje speltmeel. Dat moest allemaal op! Maar ik wilde er geen mierzoete affaire van maken. Zodoende ontstond dit ontbijt-koek.
Voor wie vandaag voor het eerst (na lange tijd?) weer eens komt neuzen op de blog: De Eet je Kast leeg Uitdaging gaat erom kritisch te kijken naar de voorraad die je hebt in je vriezer, voorraadkast en eventueel koelkast. Ongemerkt kunnen er dingen blijven liggen die eigenlijk op moeten of al over de datum zijn. Door hier grondig doorheen te gaan en de komende maand zoveel mogelijk in de voorraad te duiken en zo min mogelijk boodschappen te doen, creëer je niet alleen ruimte, maar ook inzicht in hoe lang je met je voorraad kunt doen en wat je nu werkelijk gebruikt. En je kunt nog meedoen! De Uitdading loopt de hele maand tot en met 1 februari.
Ontbijt-Koek
Ochtenden bij ons zijn altijd veel te kort en beginnen veel te vroeg. De kinderen slapen uit zichzelf tot half negen ’s ochtends door, dus om ze elke schooldag om half acht wakker te moeten maken en op gang te krijgen is een heel gedoe. Door makkelijke ontbijtjes klaar te hebben, kunnen we snel aan tafel om even bij te komen van het wakker worden.
Deze ontbijt-koek vult flink vanwege de hoeveelheid gedroogd fruit en noten dat er in zit. Vanwege de spelt is het erg smakelijk. Maar let wel op dat je het in de koelkast bewaard, spelt baksels drogen snel uit! Maar als het droog is, betekent het niet dat het al op z’n retour is. Deze koek bewaar ik ongeveer vier dagen in de koelkast en vanaf dag twee of drie smeer ik er wat boter of wat kokosolie op om het weer smeuïg te maken.
Je kunt het ook invriezen. Pak goed luchtdicht in. Het blijft zo’n vier maanden goed in de vriezer.
Ontbijt-Koek
Heleen QuantrillIngrediënten
- 150 gram speltmeel
- 150 gram havermout
- 1/2 tl bicarbonaat
- 1/2 tl zeezout
- 1 tl kaneel
- 100 gram zachte boter
- 2 eieren
- 1 vanillestokje uitgeschraapt
- 50 gram rozijnen
- 10 dadels ontpit
- 100 gram gehakte walnoten
- 50 gram zonnebloempitten
- 50 gram chocolade chips of gehakte pure chocola min. 70% cacao
- 50 gram gedroogde cranberries
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Neem een ruime kom en doe hier het meel, de havermout, bicarbonaat, zout en kaneel in en roer even om.
- In de kom van een keukenmachine met een stevige klopper klop je boter even op zodat deze luchtig wordt.
- Voeg vervolgens de eieren en vanille toe en kluts even door elkaar.
- Voeg terwijl de machine rustig draait het meelmengsel toe totdat al het meel is opgenomen.
- Roer daarna het gedroogde fruit, noten en pitten erdoor met een spatel.
- Neem een vierkant bakblik en doe hier een velletje bakpapier in.
- Verdeel het beslag hierin en zet in de oven.
- Bak de ontbijt koek in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Een tandenstoker moet er schoon uitkomen.
Notities
Heb je geen knap bakblik in huis? Geen nood! Verdeel dit beslag in hoopjes op je bakplaat met bakpapier en je hebt heerlijke ontbijt-koekjes!
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang een menuplan en een inventaris voor je vriezer en voorraadkast helemaal gratis om zelf aan de slag te gaan je voorraad eens goed onder handen te nemen!
8 reacties
Kan je de boter door kokosolie vervangen?
Jazeker! Gewoon 1 op 1 vervangen.
heerlijke koek! Dit recept is een blijvertje.
groetjes Rita
Elseline,
Of boekwetmeel?
Kan ik de speltmeel vervangen door amandelmeel?
Dat kan! Het wordt dan wel iets minder samenhangend.
Ziet er lekker uit. En minus de chocolade heb ik alles in mijn voorraad.
Lijkt me een heerlijke koek, zodra ik hem gemaakt heb laat ik weten of ie ons smaakte.