Deze week zal ik elke werkdag samen met Biologische Toko een nieuw ontbijtrecept publiceren dat niet alleen erg lekker is, maar ook prima snel of van te voren klaar te maken zodat je niet lang in de keuken hoeft te staan op een moment dat je eigenlijk zo snel mogelijk de deur uit wil (of anderen de deur uit wil werken). Ik hoop dat jullie hier veel plezier van zullen hebben! Vandaag staat er op het recept: Overnight Oats
Havermout is populair hier op Eet Goed Voel je Goed. Ik maak het zelf vaak klaar, de kinderen en echtgenoot vinden het erg lekker. Het is makkelijk, breed toepasbaar en goedkoop. Oh ja, het is ook erg gezond!
Dit recept is al een tijdje erg populair in Amerika en sinds kort zie ik het ook hier in Nederland op verschillende blogs verschijnen. Het idee is dat je havervlokken een nacht laat weken in melk en yoghurt en andere ingrediënten, zodat je de volgende ochtend een kant-en-klaar ontbijt hebt. Geen gehaast, geen rommel ’s ochtends, direct eten. Sterker, als je dit in een pot met deksel maakt, zoals ik beschrijf, kun je het zelfs meenemen naar werk als je echt in tijdnood zit!
Ik voeg graag chiazaad toe aan mijn Overnight Oats. Chiazaad zorgt er o.a. voor dat het vocht wat meer opgenomen wordt, zodat je een stevige pap hebt ’s ochtends. Plus, chiazaad heeft veel gezondheidsvoordelen, dus het kan geen kwaad om er regelmatig wat van te eten!

Overnight Oats (Havermout uit de Koelkast)
Ingrediënten
- 25 gram havervlokken
- 80 ml melk naar keuze
- 2 el yoghurt naar keuze
- 1,5 tl chiazaadjes
- 1 tl honing optioneel
- 1 mespuntje vanillepoeder optioneel
- 50 gram fruit naar keuze
Instructies
- Neem een glazen pot met een deksel en doe hier alle ingrediënten behalve het fruit in.
- Roer even goed door.
- Roer vervolgens het fruit er voorzichtig door en zet in de koelkast.
- Laat een nacht (ongeveer 8 uur) in de koelkast staan zodat de havervlokken zacht worden.
- Serveer de volgende ochtend als ontbijt met extra fruit.
Notities
Je kan eindeloos variëren met dit recept. De laatste drie ingrediënten in bovenstaand recept zijn te vervangen door heel wat andere smaken. Wat denk je van: Bosbessen en ahornsiroop - Voeg een handvol verse of bevroren bosbessen toe en een eetlepel ahornsiroop.
Appel-Kaneel - Roer drie eetlepels ongezoete of zelf gemaakte appelmoes en een theelepel kaneel door de havermout.
Banaan en Cacao - Eén banaan en een eetlepel cacaopoeder zijn een heerlijke combinatie!
Hoe maak jij je overnight oats? Deel je tips hieronder!