Deze week zal ik elke werkdag samen met Biologische Toko een nieuw ontbijtrecept publiceren dat niet alleen erg lekker is, maar ook prima snel of van te voren klaar te maken zodat je niet lang in de keuken hoeft te staan op een moment dat je eigenlijk zo snel mogelijk de deur uit wil (of anderen de deur uit wil werken). Ik hoop dat jullie hier veel plezier van zullen hebben! Vandaag staat er op het menu: Notenpasta en Kokosmelk
Twee dingen die ik altijd in mijn voorraadkast heb, zijn notenpasta en kokosmelk. Oké, niet kokosmelk uit een blik of pak, maar als santen. Als het gaat om ontbijt, lunch of snack-na-school, dan zijn deze twee ingrediënten mijn favoriet. Waarom? Ze zitten bomvol goeie vetten, bevatten eiwitten en leveren gezonde koolhydraten. Plus, ik kan ze zowel zoet als hartig gebruiken. Ideaal dus!
En sinds een paar maanden koop ik geen blikjes of pakken kokosmelk meer. Vaak zitten er toch toevoegingen in die ik niet wil en valt de smaak tegen (dit nog even los van de BPA in blikken). Zelf maken is veel beter, maar erg tijdrovend als ik steeds een kokosnoot moet slachten. Geloof me, niet prettig… ik heb issues… Dus! Op zoek naar een betere methode. En die heb ik gevonden! In de vorm van santen. Santen is harde kokosmassa en 100% kokos. Dus geen verdikkingsmiddelen, water, conserveringsmiddelen of kokosnootextract. Gewoon kokos. En hier maak je heel eenvoudig erg lekkere, dikke kokosmelk van.
Kokosmelk van Santen
1 liter kokosmelk
1 pakje santen (200 gram)
800 ml water
- Brokkel de santen in stukken en doe deze samen met het water in een pannetje.
- Breng zachtjes op temperatuur, het hoeft niet te koken.
- Als de santen zacht begint te worden, roer je met een houten lepel goed door tot de santen helemaal opgelost is.
- Draai het vuur uit en laat de kokosmelk iets afkoelen.
- Het is dan klaar voor gebruik.
Er zullen stukjes kokos inzitten, maar dat vind ik niet hinderlijk. Als je het liever helemaal glad wilt, zeef je de melk door een stuk kaasdoek of een schone, vochtige theedoek. Bewaar de kokosmelk in de koelkast. Het is ongeveer 2 – 3 dagen houdbaar.
Deze kokosmelk verwerk ik in heerlijke smoothies. Wat denk je van deze combinaties, gewoon in een mengkom en even blenderen:
Groene Smoothie
2 bevroren bananen
2 handen vol verse spinazie
250 ml kokosmelk
1 el kokosolie
1/4 tl kaneel
Rode Smoothie
200 gram aardbeien (bevroren of vers)
250 ml kokosmelk
1/2 el rasp van (onbespoten) citroen
1 el kokosolie
Eventueel wat extra zoet
Gele Smoothie
250 ml kokosmelk
1 mango, geschild en in stukken
2 schijven ananas, hart verwijderd
Extra kokosrasp
Bruine Smoothie
250 ml kokosmelk
2 el carobepoeder
1 banaan, geschild
Of mijn Mokka Smoothie
Notenpasta
Wij eten geen pindakaas (of pinda’s). Maar notenpasta des te meer! Erg lekker op crackers, in smoothies, om sate saus van te maken of om door ijs te roeren. Een goeie notenpasta bevat niets anders dan alleen noten (geen pinda’s!) en eventueel een beetje zout. Door het malen van de noten, komt de olie die in noten zit, vrij en dat zie je dan bovenop drijven. Even doorroeren en de olie zorgt voor heerlijke, smeuïge pasta. Ik bewaar notenpasta altijd in de koelkast. Het gaat tenslotte om onverzadigde vetzuren!
Ik smeer het graag op een cracker om er vervolgens een feestje van te maken. Deze crackers zijn echt heul erg lekker en als je liever glutenvrij wilt, raad ik je deze aan. Ook heul erg lekker 😉
Wat denk je van deze combinaties met notenpasta op een cracker:
Komkommer en Komijnzaad
Kiemen en Citroensap (beetje druppelen)
Rucola en Zwarte peper
Sambal
Schijfjes tomaat of Paprika
of:
Heerlijke jam
Een beetje carobepoeder of cacaonibs
Honing
Appelschijfjes
Banaan
Appel en Banaan (die zagen jullie vast niet aankomen!)
Uiteraard zijn er nog veel meer toepassingen voor notenpasta en kokosmelk, maar aangezien dit over het ontbijt gaat, wilde ik deze combinaties met jullie delen. Dus nu is het aan jullie! Wat doen jullie met notenpasta en/ of kokosmelk? Hoe pas jij het toe in het ontbijt? Deel het hieronder!
nelissa zegt
Ik heb vandaag ook geprobeerd notenpasta te maken van een restje noten. Het duurt inderdaad wel even maar smaakt goed. Ik had ook nog wat blanke rozijnen toegevoegd. Lekker!!
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Heb jij toevallig een recept voor satesaus? Mijn man en ik zijn wanhopig opzoek maar vinden niets zonder kant en klare flesjes die nog toegevoegd moeten worden.
Als je het wil delen zouden wij dat heeeeeel erg op prijs stellen!
Met vriendelijke groet,
Nikki
Jeannet zegt
Dus al ik zelf notenpasta wil maken, gooi ik een zak noten in de blender met wat zout? Ik vind 7 euro per pot vrij prijzig aangezien er elke week wel een pot doorgaat. Ik gebruik het nu wel als vervanging van pindakaas, maar misschien is het minder prijzig om het van een grootverpakking noten te maken? Of moet er dan ook nog olie aan toegevoegd worden?
Petra Vis zegt
Ik heb het wel eens gedaan. Duurt heeeeel lang om een goede textuur te krijgen (dat de olie vrijkomt). Maar het lukt wel. Af en toe stoppen om alles naar beneden te schrapen en je machine rust te geven. Bij mij lukt het niet zo goed met de blender, beter met keukenmachine. UIteindelijk houd je niet zoveel over qua volume, blijft dus wel duur. Maar in vergelijking met wat je in de natuurwinkel betaalt voor een pot notenpasta, goedkoop!
Esther zegt
Ik heb het afgelopen week geprobeerd. Maar was ongeduldig, het duurde me te lang. Ik heb een scheutje notenolie toegevoegd tot het de juiste consistentie had. En daarna stiekem nog een drupje honing voor de smaak. Zo ga ik hem vaker maken!
Petra Vis zegt
Ander recept voor kokosmelk, dat ik ook gebruik – heerlijk en niet al te bewerkelijk:
http://www.devoedzamekeuken.nl/zelf-kokosmelk-maken/
En je hebt nog meel over ook dat je kunt gebruiken (ik droog het niet, maar gebruik het meteen in bv havermouttaart).
Karin zegt
De kokosmelk is goed gelukt. Ik heb om te testen 1/4 van het blok Santen gebruikt. Bedankt voor de snelle afwikkeling van mijn bestelling! Ik ga de e-boeken eens op mijn gemak bestuderen, te beginnen met de ontbijtrecepten. 🙂
Anonymous zegt
Aroy-D (merk kokosmelk) is te vinden in toko’s en wordt door de Aziaten zelf gegeten en aangeraden, in blikjes en in literpakken te krijgen. bevat geen toevoegingen.
Je kunt natuurlijk ook gedroogde kokosrasp met wat warm water mengen, dan krijg je ook kokosmelk.
Van Santen kokosmelk maken zou ik zelf niet doen, maar als de santen heel vers en zuiver is valt de smaak misschien nog wel mee..
We Heart Home zegt
Ziet er lekker uit! Snel ontbijt!
Anonymous zegt
Ik heb een keer kokosmelk van santen gemaakt en vond dat geen succes, elke keer moet je m voor gebruik eerst weer in een bak warm water doen, omdat ie in de koelkast helemaal hard wordt. Heb jij dat dan niet? Ik gebruik de pakjes van nutco: kokos, water en xantaangom, guarpitmeel en carrageen. Maar ik kwam nu bij de AH kokosmelk in pakje tegen van Go-Tan en dat is alleen kokos (75%) en water! Die heb ik nog niet geprobeerd.
groet,
Damaris
Alexandra zegt
Omdat ik hier over verschillende merken santen lees, ben ik even naar mijn voorraadkast gerend om te checken wat ik heb staan. Het merk “Toko Lien” is 100% kokos, zonder enige toevoeging, dus ook geen water. Deze haal ik bij de Plus supermarkt. Kokosmelk heb ik er nog niet van gemaakt, dat probeer ik binnenkort uit. Ben erg benieuwd.
Annemieke V. zegt
Ik gebruik kokosmelk van Nutco. Zit slechts 1 E-nummer in en dat is geloof ik een oranje. Verder niks geen rare toevoegingen. Daar ben ik voorlopig wel tevreden mee.
Ik kocht trouwens laatst notenpasta van verschillende noten. Voor mn zoontje (die het heerlijk vindt). Maar er zitten ook pinda’s in, blijkt. Balen. ’t Was bio, bij de natuurwinkel, dus de kwaliteit is echt ok (ongebrand, slechts alleen gemalen noten met wat zout), maar jammer van die pinda’s. Potje is gelukkig niet al te groot, hierna koop ik weer amandelpasta en hazelnootpasta. Heb ook nog een pot pompoenpitpasta staan, ook heel erg lekker! Vooral favoriet bij mezelf… 🙂
Zelf notenpasta’s maken kan natuurlijk ook, maar ik heb dat eigenlijk nog nooit gedaan. Als ik tijd en energie genoeg heb… ga ik het wel een keertje proberen! Noten genoeg namelijk, kan ik leuk eigen mixje maken… Jij had daar toch ook een recept van op je blog toch, Heleen?
Renée zegt
Hoi, de kokosmelk of -cream van het merk Go Tan heeft maar 2 ingrediënten: kokos en water. Deze haal ik meestal. Te verkrijgen bij de meeste supers. Groetjes, Renée
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
maakt het nog uit welke santen ik koop? Moet dat biologisch zijn of van een bepaald merk?
M’n kinderen vinden pindakaas heerlijk, maar notenpasta smerig.. wat nu?
Groetjes, Mirjam
Heleen Quantrill zegt
Hoi Mirjam,
In principe is elke santen 100% kokos. Dus nee, het maakt niet veel uit.
En pindakaas uit de supermarkt bevat vaak veel toevoegingen (waaronder in veel gevallen geharde vetten) die echt niet geschikt zijn. Als je dan pindakaas in huis wil halen, kun je beter de pure pindakaas van Monki kopen.
Groetjes
Heleen
Filize zegt
Je crackers zijn gelijk uitverkocht 🙂
Anonymous zegt
Van die sambal van Biologische Toko blijf ik liever af. Zit maïszetmeel in.
anoniem zegt
Net weer een flinke smoothie gedronken van kokosmelk (blik) mango, banaan en lijnzaad. Mmmm.
Anonymous zegt
Wat is er nu weer mis met pinda’s?
Heleen Quantrill zegt
Pinda’s zijn erg schimmelgevoelig en pindakaas wordt vaak gemaakt met geharde vetten. Die wil ik liever vermijden! Vandaar mijn keuze.
Janet zegt
Mijn zoontje (2) eet graag rijstewafels met pindakaas. Snoep en koek lust hij niet.
Dus ik maak me niet te druk hoe slecht pindakaas is. Ik koop wel de biologische van Bio+
N8w8 zegt
Dank je voor het kokosmelkrecept! Ik heb altijd blikjes kokosmelk in huis maar wil daar ook van af! En santen stapelt ook veel makkelijker!