Vroegah, lang geleden voordat we snapten wat voor een impact gezonde voeding nou eigenlijk had op ons welbevinden, stond afhaal Chinees hoog op ons lijstje van favoriete ‘snelle maaltijden’. We bestelden regelmatig iets, aten daar dan twee dagen van en liepen een week lang rond met hoofdpijn en kramp. Ja, vreemd… Tegenwoordig weet ik wel beter en probeer ik Chinese afhaalhap zoveel mogelijk te vermijden. Maar met twee tieners in huis en een groep vrienden die juist wél erg gek zijn op Chinees (en ontkennen dat ze er last van hebben, denk ik dan maar), word het me niet heel makkelijk gemaakt.
Copy Cat Recepten van de Chinees
Daarom ging ik op zoek naar een goed alternatief voor nasi en zoet zure kip. Twee gerechten die ik zelf graag bestelde. Wat blijkt? Het is nog best lastig om die smaak na te maken! Het ontbreken van MSG zal hier in bijdragen, maar dan nog. Dat is een smaakversterker, niet een smaakmaker. Dus hoe krijg je die umami smaak én die lekkere hartige nasi smaak? Inmiddels ben ik vele jaren en vele pogingen verder en hoewel de verreweg de meeste nasi best lekker is, is het voor mijn tieners en manlief toch niet een alternatief voor de Chinees-nasi. Hun oordeel? Het proefde nog altijd ‘erg gezond’ 🙂 Tsja
Nasi zoals bij de Chinees
Maar dat zette me wel aan het denken. Nasi van de Chinees is dan wel redelijk neutraal, het is ook niet een heel roerbakgerecht. En dat maakte ik er wel vaak van met prei, ui en lekker wat doperwten en sambal. Ja, echt lekker hoor, maar niet die droge nasi. Totdat ik een keer besloot dat het mooi geweest was en ik ging experimenteren met alleen maar rijst en een klein beetje extra toevoegingen. De focus lag nu op de kruiden en specerijen. Dit maakte het verschil en ik kan met recht zeggen dat ik nu een recept in mijn repertoire heb dat eigenlijk best kan wedijveren met de afhaalvariant!
Basisrecept Nasi zonder Pakjes of Zakjes
Dit recept is een soort basisrecept. De smaak zit ‘m in de specerijen en het fruiten van de ui, knoflook en prei. Sla dit dus niet over! Het is voor de variatie erg lekker om garnalen, kleine stukjes spek of geklutste eieren toe te voegen. Wil je er toch een roerbakgerecht van maken? Voeg dan extra prei, taugé, rode ui en een paprika aan toe.
Nasi als van de Chinees zonder Pakjes en Zakjes
Ingrediënten
- 300 gram gekookte rijst gisteren gemaakt
- 1 ui gesnipperd
- 1 prei in fijne ringetjes gesneden
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 bospeen schoongemaakt en fijn gesneden
- 2 el maiskorrels en doperwten
- 1 ei
- ½ tl gemberpoeder
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl korianderpoeder
- ½ tl laos
- 1 el glutenvrije sojasaus
- 2 tl sambal
- ½ el trassi garnalenpasta
- zout naar smaak
- 1 lente-ui gesnipperd
Instructies
- Nadat je de rijst gekookt hebt, laat je deze uitdampen en bewaar je hem in de koelkast voor de volgende dag. Dit voorkomt dat de rijst gaat klonteren als je hem roerbakt.
- Fruit de ui en prei tot deze glazig worden. Voeg daarna de knoflook toe en bak kort totdat de knoflook lekker gaat geuren. Voeg als laatste de kleine stukjes wortel, mais en doperwtjes toe.
- Kluts het ei los, schuif het groentemengsel aan de kant en schenk het ei aan de lege kant van de pan er bij. Laat kort stollen.
- Roer beetje bij beetje de groente door het ei totdat je kleine, gestolde stukjes ei hebt.
- Voeg nu alle specerijen, sojasaus, trassi en sambal toe en meng alles goed door elkaar.
- Als laatste doe je de rijst er bij en roer je het allemaal goed door elkaar.
- Proef even of het zout genoeg is en voeg eventueel wat extra zout toe.
- Serveer met gesnipperde lente-ui ter garnering!