Ouderwetse Rijstpudding uit de Oven

Manlief houdt erg van de klassieken. Qua eten dan, Aristoteles doet ‘m erg weinig 😉 En dan met name Engelse kost die hij vroeger op school at en die z’n moeder maakte. Ja, hij is een ‘nostalgicus’. Want ik zal heel eerlijk zijn, zelf ben ik nooit echt onder de indruk geweest van wat het inhield om die ‘klassieken’ klaar te maken. Veel pakjes en zakjes en veel, erg veel jus om het allemaal een beetje eetbaar te krijgen.

Traditioneel is helemaal zo slecht nog niet…

En toch heb ik gemerkt dat de meer traditionele recepten en gerechten vaak helemaal zo slecht niet zijn. Verse groenten, aardappelen, fruit en goed vlees of gevogelte zijn de basis en daar kun je prima mee uit de voeten. Het zijn vaak de onnodige toevoegingen in de vorm van jus uit een zakje, allerlei sausjes en kruidenmengsels op basis van MSG die de boel verpesten. Als je leert om te koken zonder al dat soort rommel hou je inderdaad klassieke gerechten over met pure, eenvoudige smaken.

Rijstpudding uit de Oven

Deze rijstpudding is daar een goed voorbeeld van. M’n schoonmoeder (maar laat ik voorop stellen dat het een enorm lief mens is!) maakt rijstpudding met… koffiemelk. En dan niet een scheutje, nee, meteen een liter van het spul op een kop rijst. Margarine er in en witte suiker om het af te maken. Je kan je voorstellen dat ik hier totaal niet blij van word.

Punt alleen is dat Simon hier dus mee grootgebracht is en er een zweem van nostalgie omheen hangt. Dat het in feite lege koolhydraten en margarine is, deerde ‘m voorheen niet. Het gaat echt om het idee en ik weet zeker dat veel van jullie dit in zekere zin herkennen. Iets van vroeger wat dan een bepaald gevoel opwekt, en als je er op terugkijkt of het weer proeft of maakt, valt het enorm tegen omdat je smaak verandert is of omdat je bepaalde keuzes maakt en je je daar eigenlijk veel beter onder voelt.

Dus toen Simon mij vroeg of ik rijstpudding uit de oven wilde maken ‘zoals z’n moeder het maakt’, zei ik tegen ‘m dat zijn moeder rijstpudding mag maken ‘zoals moeder het maakt’, maar dat ik rijstpudding maak die lekker is en waar je niet direct een stekende hoofdpijn en rommelende kramp van in je darmen krijgt (excuus voor de visualisatie).

Comfort Food ten voeten uit

Dit recept is inmiddels vast onderdeel op ons menu in de koude maanden. Het is met recht ‘comfort food’. En door gebruik van volle melk, boter, volkoren paprijst, echt vanille en slechts een klein beetje oerzoet, is het een dessert geworden waar je op zondag lekker lang van kan genieten.

Heb je een slowcooker? Meng de ingrediënten dan in een vuurvaste kom, bijvoorbeeld Pyrex, en zet het au-bain-Marie in de slowcooker op ‘low’. ’s Ochtends heb je een heerlijk ontbijt!

Rijstpudding oven

Ouderwetse Rijstpudding uit de Oven

Heleen Quantrill
Romige rijstpudding met echte ingredienten. Vullend, voedend en met recht 'comfort food'. Maak het voor vrienden en familie, er is meer dan genoeg!
2.80 van 10 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Gang Dessert
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 200 gram volkoren paprijst zoals deze
  • 1 liter volle melk
  • 4 el ahornsiroop of oerzoet
  • Snufje zout
  • 2 vanillestokjes
  • 2 el boter

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Neem een vuurvaste puddingschaal (ik gebruik een vierkante van Pyrex) en vet deze in met een beetje boter.
  • Doe alle ingredienten behalve de boter in de schaal en roer even door.
  • Verdeel de boter in klontjes over de rijst en zet de schaal in de oven.
  • Laat de rijstpudding 90 minuten garen.
  • De rijstpudding is gaar wanneer alle melk is opgenomen en de rijst lekker zacht is.
  • Serveer direct, eventueel met een lepel 100% fruitjam of vers fruit.

Notities

Je kunt de melk in dit recept goed vervangen door plantaardige melk. Ik heb deze rijstpudding gemaakt met kokosmelk, amandelmelk en rijstmelk. Uiteraard geeft kokosmelk een uitgesproken smaak. De amandelmelk en rijstmelk waren mild van smaak en werkten goed, ook als ontbijt.

Wat is jouw klassieker die je een update hebt gegeven? Wat was jouw reden daarvoor en hoe heb je dat aangepakt? Deel het hieronder, ik hoor graag van jullie!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

karnemelk en melk in glazen
Gezond eten

Karnemelk of melk: wat is gezonder?

Melk of karnemelk? Je hebt het vast wel eens in de supermarkt overwogen. Beide lijken gezond, maar ze verschillen behoorlijk. Niet alleen qua smaak, maar ook in voedingswaarde en hoe je lichaam erop reageert. Ik help je vandaag op weg om een goede keuze te maken. Wat is het verschil

Lees verder »
karnemelk in een glas
Gezond eten

Karnemelk gezond bij afvallen? Ontdek de feiten

Karnemelk. Veel mensen denken er nauwelijks aan bij het afvallen. Toch is het een verrassend gezonde drank die je zou kunnen helpen bij gewichtsverlies – als je het op de juiste manier gebruikt. In dit artikel leg ik uit wat karnemelk precies is, wat de voordelen én de valkuilen zijn,

Lees verder »
cottage cheese in een bakje
Gezond eten

Wat zijn de nadelen van cottage cheese?

Cottage cheese staat bekend als een lichte, eiwitrijke kaassoort die goed past binnen een gezond eetpatroon. Je ziet het steeds vaker terug in sportmaaltijden, salades en gezonde ontbijtjes. Maar is cottage cheese écht zo onschuldig als het lijkt? In dit artikel ontdek je wat cottage cheese precies is, hoe het

Lees verder »