Dit recept voor ovengebakken KFC kip draag ik op aan onze zoon, de fast-food-lover.
KFC Kip Lovers
Stel je bent een tiener, in het bezit van een buspas én een kameraad met rijbewijs en auto én je verdient je eigen centjes. Wat doe je dan als je mama steeds ‘nee’ antwoordt op je vraag ‘Eten we vanavond KFC kip?’? Precies, dan haal je dat toch lekker zelf? Omdat hij er zoveel moeite voor moet doen en het van zijn eigen zuurverdiende centen haalt, zie ik het door de vingers. Maar zodra manlief ook begint te watertanden en voorstelt om een zak van dat ongerief mee te nemen na werk, is er een grens bereikt. Maar kennelijk ben ik hardvochtig en ongevoelig. Want ‘wat maakt dat nou uit?’
Even wat context. Sinds een paar jaar heb ik geen galblaas meer. Daarvoor al liep ik jaren met onverklaarbare buikpijn. Dit begon kort na de geboorte van onze oudste dochter. En dit zette mij op het spoor van glutenvrij eten. Lactosevrij en geraffineerd suikervrij kwamen kort daarna en zijn ook fijn voor mij, maar die gluten, dat is gewoon een dingetje. Nee, ik heb geen diagnose gekregen anders dan PDS. Maar evengoed voelt mijn buik van tijd tot tijd erg naar. Vet eten maakt dit erger. Helemaal als het sterk bewerkt, massa productie, plofkip vulling is. Nee, dank u.
Dus als de mannen in mijn leven mij met reeënogen aankijken of ze toch asjeblieft KFC kip mogen halen, ben ik onverbiddelijk. Dat doen ze maar buiten mij om. Ik heb het geprobeerd, anders wist ik niet hoe belabberd ik me daarna voel. Dus nee, niet voor mij. Voor mij maakt dat een heleboel uit, helaas!
Fast Food Compromis
Maar ik vind het niet leuk om altijd maar die nee-zegger te zijn. Ik doe dat al zo vaak, haast dagelijks, met een peuter die de hele wereld aan het ontdekken is. Maar ook tegen de andere twee zeg ik best vaak nee. Soms hoor ik het mezelf zeggen en vind ik me echt een vervelende moeder. Herkenbaar? Dus omdat ik van tijd tot tijd best wel te porren ben voor gebakken kip, maakte ik mijn eigen versie van KFC kip, compleet met patatjes en coleslaw, als een soort van fast food compromis.
Het oordeel: Duidelijk veel minder vet en zout dan de KFC, maar de smaak was erg goed en het vulde ook veel beter. Het was ook leuk om te maken. De kinderen vonden het leuk om te helpen en door de kip op bakpapier te serveren leek het net een echte Amerikaanse diner. Er gaan best veel specerijen en kruiden in dit recept, maar de meesten zijn vrij algemeen. Mijn advies is om hier niet aan te gaan sleutelen, omdat je de kip in de oven bakt en geen suiker gebruikt. Door de combi van amandelmeel en het specerijenmengsel komt de smaak aardig overeen, maar is de textuur toch anders.
Kruidenmengsel KFC Kip
Let op: dit is min of meer gebaseerd op het originele recept, maar omdat daar dus zowel suiker als MSG aan toegevoegd wordt, heb ik het ter inspiratie genomen en er mijn eigen meukvrije draai aan gegeven. Dit heb je nodig aan kruiden en specerijen in gedroogde vorm:
- Gember poeder
- Gedroogde peterselie
- Paprikapoeder
- Cayennepeper
- Gedroogde salie
- Mosterdpoeder
- Chinese five-spice
- Gedroogde basilicum
- Zout en peper naar smaak
Ik gebruikte amandelmeel om de coating te maken. Voel je vrij om hier glutenvrij meel of glutenvrije paneermeel voor te gebruiken.
Ovengebakken KFC Kip – Glutenvrij
Equipment
- Oven en ovenschaal
Ingrediënten
- 6 drumsticks
- 100 gram amandelmeel
- ½ tl gemberpoeder
- ½ tl gedroogde peterselie, salie en basilicum 1,5 tl in totaal
- 1 tl paprikapoeder
- ¼ tl cayennepeper
- ½ tl mosterdpoeder
- ¼ tl Chinese five-spice
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en schenk een laagje olijfolie van 1 tot 2 mm in een ovenschaal. Zet de ovenschaal in de oven om alvast heet te worden.
- Doe de amandelmeel met alle kruiden, specerijen en peper en zout in een zak en schud even goed door elkaar.
- Dep de drumsticks droog en plaats ze om beurten in de zak en schud de zak zodat de kipstukken goed bedekt zijn met het mengsel.
- Zodra alle drumsticks bedekt zijn, haal je de ovenschaal uit de oven. Pas op! De olie is heet. Kleine kinderen, huisdieren of andere belemmeringen moeten uit de keuken geweerd worden. Zet de ovenschaal op een vuurvaste onderzetter en leg de drumsticks er voorzichtig in.
- Zet de ovenschaal terug in de oven en bak 15 minuten. Draai de drumsticks voorzichtig om en bak nog 15 minuten. Herhaal en bak daarna nogmaals 15 minuten. De drumsticks zijn dan 45 minuten gebakken en twee keer gedraaid.
- Zodra de drumsticks gaar zijn, haal je ze uit de ovenschaal en laat je ze op een velletje keukenpapier uitwasemen.
- Serveer met (zelfgemaakte) patat en lekkere, frisse coleslaw!
Laat een reactie achter