Brownies Van Palmsuiker

Brownies Van Palmsuiker

Gisteren was ik op de markt en ontdekte ik iets wat ik niet kon laten liggen: gemalen palmsuiker! Het was prachtig bruin en uitnodigend, absoluut niet de brokken waar je niks mee kunt, maar al klaar voor gebruik. Ik had er al vaak positieve dingen over gelezen als alternatief voor agave, dus ik besloot het een kans te geven.

Na wat online onderzoek te hebben gedaan, leek het me een perfect ingrediënt voor een nieuw recept. Mijn focus lag echter niet op de suiker, maar op de heerlijke brownies die ik ermee ging maken. Hier is het resultaat van mijn eerste experiment met palmsuiker!

Ingrediënten om brownies maken

  • 110 gram pure chocola
  • 125 gram boter of kokosolie (in stukjes)
  • 100 gram palmsuiker (of zoetstof naar keuze)
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 100 gram amandelmeel
  • 1/4 theelepel zeezout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  2. Smelt de chocola en de boter au bain-marie (in een hittebestendige kom boven een pan met heet water).
  3. Haal het van het vuur af en meng de palmsuiker (of andere zoetstof) erdoor.
  4. Roer de eieren en het vanille-extract door het mengsel.
  5. Voeg het amandelmeel en het zout toe en meng voorzichtig door totdat er geen klontjes meer zichtbaar zijn.
  6. Giet het beslag in een vierkant bakblik bekleed met bakpapier.
  7. Bak de brownies ongeveer 20 minuten, of totdat een tandenstoker er schoon uitkomt.

Tips:

  • Dit recept is glutenvrij, dus laat de brownies volledig afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Als je dit te vroeg doet, vallen ze gegarandeerd in een berg stukjes – geloof me, ik spreek uit ervaring!
  • Gebruik altijd vanille-extract van goede kwaliteit. De kunstmatige vanille die je in de supermarkt koopt, heeft echt niet dezelfde smaak.

Variaties en Serveerideeën:

  1. Snijd de brownies in mooie stukjes en serveer ze zo.
  2. Voeg een heerlijke topping toe, zoals dikke room, noten of jam voor extra smaak.
  3. Smelt wat extra chocolade met boter en room, en giet dit over de afgekoelde brownies voor een decadente afwerking.
  4. Snijd de brownies in stukken en vries ze in. Zo kun je altijd een brownie uit de vriezer halen wanneer je trek hebt in een choco-fix!

9 reacties

  1. Zojuist deze brownie gemaakt …. Door het mengsel heb ik ook nog wat gebroken walnoten gedaan voor een extra crunch….OOOOOH wat lekker! Dank vh recept, wederom een topper!
    Hartelijke groet, BELLA

  2. De mijne staat af te koelen, ik heb zelf de amandelmeel gemaakt en daarnaast palmsuiker als zoet. Het ruikt zo heerlijk, dat ik bijna niet kan wachten tot vanavond bij de koffie, als dessert.

  3. Gister heb ik dan eindelijk jouw brownie-recept gemaakt. Mijn hemel, wat is dat LEKKER! En veel, dus ben blij met je invries-tip! Ideaal voor als ik ineens een vreselijke craving naar zoet heb en niets in huis heb.

    Ik heb i.p.v. pure chocolade melkchocolade, gezoet met stevia gebruikt. En voor de 100 gr zoet palmsuiker. Ergens heb ik toch het gevoel dat ik ‘slecht’ aan het eten ben, maar dat hoeft helemaal niet volgens mij; palmsuiker is beter als gewone.

    Iig; heerlijk recept!

  4. Annelieke schreef:

    Hoe groot is het bakblik dat jij gebruikt hiervoor Heleen?
    Vind ik toch altijd wel makkelijk om te weten, want als ik een te grote gebruik dan mislukken waarschijnlijk.

    1. Ik gebruikte hier een glazen ovenschaal waar je ook wel lasagne in maakt. Die van mij is ongeveer 15 x 25 cm (ongeveer!)

  5. Corina schreef:

    Ik kwam laatst ineens ergens palmsuiker tegen – proberen! In de koffie vind ik het nog wel wennen, maar op een pannenkoek smaakte het me heerlijk! je brownierecept ga ik zeker proberen!

  6. Yvonne schreef:

    Als ik suiker gebruik, gebruik ik palmsuiker van Arenga. Helaas hebben ze het nu niet meer te koop bij de Jumbo, dus zal ik het moeten bestellen bij de natuurwinkel. Ik gebruik het voornamelijk in mijn bakkie koffie, met warme melk en dan 1 schepje palmsuiker. De smaak was even wennen, na de overstap van geraffineerde rietsuiker (ik maar denken dat het gezond is). Vind het lekker smaken. Gebruik het ook in baksels. Alleen nog steeds geen idee wat voor GI het heeft. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat het maar 30 is, dus iets lager dan de kokosbloesem, maar durf het niet met zekerheid te zeggen.

    1. Ik heb het deze week nog gekocht bij de jumbo. Misschien andere verpakking?

    2. Anonymous schreef:

      Hoi Yvonne, als het goed is ligt ze al een hele tijd weer in de schappen.

      Als je grootverbruiker van de Masarang Arenga palmsuiker bent kan ik je adviseren om van de bulkaanbiedingen op www.amigos-international.com gebruik te maken. Vanaf ca 5kg heb je al een gratis levering en dan betaal je nog maar 1.69 per zakje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »