Er staat al een recept voor pepernoten op mijn blog, maar nieuwe jaar, nieuwe kansen! Dus dit recept is iets aangepast. Ik maak liever geen gebruik meer van agave omdat het toch teveel bewerkt is. Tegenwoordig ben ik erg blij met kokosbloesemsuiker, palmsuiker en melasse. Diepe, rijke smaak die vooral in deze tijd van het jaar de baksels extra smaak geven. Heerlijk!
Melasse is eigenlijk een afvalproduct van suikerproductie, maar bevat juist alle mineralen en enzymen die er van nature in suikerhoudende planten en dergelijke zitten. Het heeft een donkere, krachtige smaak. Als je hier niet zo heel erg van houdt, want het is een specifieke smaak, raad ik je aan om palmsuiker of kokosbloesemsuiker te gebruiken.
Pepernoten 2.0 zonder gluten of lactose
Ongeveer 200 gram pepernoten (meer als je niet steeds je handen schoon slikt)
150 gram amandelmeel
2 el speculaaskruiden of koekkruiden
60 gram melassesuiker of andere ongeraffineerde suiker naar keuze
2 el kokosolie
1 eitje
Snuf Keltisch zeezout
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng alle ingrediënten in een kom en maak met je handen kleine balletjes.
- Bak de pepernoten in ongeveer 12 tot 15 minuten gaar. Laat nog zeker een half uur in de oven staan nadat die uitgezet is. Zo garen de pepernoten na en wordt de buitenkant lekker knapperig.
- Bewaar in een luchtdichte doos in de koelkast. Zo blijven ze wel een week smakelijk.
Tip: Alle ingrediënten (behalve het ei) zijn te koop bij De Notenshop!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Judith zegt
Ik heb een klacht: ze zijn veel te lekker!! Het recept mag best verdubbeld worden!
melissa meiners zegt
ik heb zojuist het recept gevolgd maar er ontstond bij mij geen deeg. het was erg kruimelig. ik kon er dan ook echt geen balletjes van maken. heb er nog een eitje en een beetje melk bij gedaan, toen lukte het wel. nu maar afwachten hoe ze uit de oven komen!
Sacha zegt
Ik snap niet hoe jij hebt kunnen testen dat ze een week lang goed zijn. Ik denk nl niet dat dat hier gaat lukken. Ze zijn super lekker (en vullen best wel). Nooit meer fabrieks pepernoten.
Karin zegt
Ik begrijp niet waarom je zegt dat dit een suikervrij recept is! Alleen maar omdat er geen gewone suiker in zit? Maar ook ahorn, agave, melasse, palm- en kokosbloesemsuiker zijn suiker! Ze leveren net zoveel energie en beinvloeden ook je bloedsuikerspiegel. Het zijn misschien minder bewerkte vormen van suiker, maar niettemin suiker.
Anonymous zegt
Honing kan inderdaad echt prima! ze zijn heerlijk!
Anonymous zegt
Kan ik ook simpelweg alleen kaneel gebruiken i.p.v. koek- of speculaaskruiden? Ik ben benieuwd!
Anonymous zegt
Wat een zaligheid! Oppassen dat ik ze niet in een keer opeet. Ik heb de melassesuiker vervangen door 40 gr. palmsuiker en een paar drupjes stevia.
Groetjes, Cyrina
Anonymous zegt
Ik heb ze net gemaakt maar dan met 80 gram honing ipv suiker. Ze smaken erg goed!
Groeten, Linda
Anonymous zegt
Ik maak zelf bij het bakken gebruik van ahorn of agavesiroop
Gr. Susanne Adema
Anonymous zegt
Kun je de suiker ook door honing vervangen?
Margriet Bol zegt
Weet jij hoeveel gram kokosbloesemsuiker ik nodig heb om 10 gram gewone suiker te vervangen?
En tot welke temperatuur ik deze kan verhitten bij het bakken?
Margriet Bol zegt
Oja, vergeet ik je nog complimneten te geven voor je nieuwste kookboek.
Heleen Quantrill zegt
Hey Margriet,
Dankjewel voor je complimenten! Vind ik leuk om te horen 😉
En ik vind kokosbloesemsuiker minder zoet dan reguliere suiker, maar vervang het wel 1 op 1, ook omdat het voor mij niet meer zo zoet hoeft. En als je met amandelmeel bakt, raad ik sowieso aan nooit hoger dan 180 te bakken. Als je meel gebruikt en het daarom langer en heter zou moeten bakken, zou ik palmsuiker gebruiken, wat minder kostbaar om op te bakken.
Groeten
Heleen
Margriet Bol zegt
Dank je wel voor je snelle antwoord.
wilma zegt
lekker!
Annelieke zegt
Ziet er lekker uit hoor.
Is die melassesuiker in stroop vorm of in suikervorm? (ik kan dit trouwens bij gekruid ook niet online vinden)
Heleen Quantrill zegt
Nee klopt, kokosbloesem- en palmsuiker wel. En dit komt in suikervorm, maar is ook in stroopvorm te krijgen. Ik heb dit bij natuurvoedingswinkels gezien.
Wendy zegt
Dank je wel Heleen, hier gaan mijn kids erg blij mee zijn!! Ik ga deze week ook de pizza uitproberen uit je kookboek, ik kan mijn dochter geen groter plezier doen!!
Annemieke zegt
Inderdaad een leuk recept! Dank!
Een opmerking: ‘Als je hier zo heel erg van houdt, want het is een specifieke smaak, raad ik je aan om palmsuiker of kokosbloesemsuiker te gebruiken.’
moet denk ik worden: Als je hier NIET zo heel erg van houdt…
Groetjes en fijne dag!
Heleen Quantrill zegt
Bedankt! Ik heb het aangepast.
anniek zegt
Lekker! zou je het amandelmeel ook kunnen vervangen door speltmeel?
groetjes Anniek
Anonymous zegt
dat zou ik ook graag willen weten,hou niet zo van amandelmeel..:-(
Groetjes Sylvia
Anonymous zegt
ja, ik ook 😉
Wieteke zegt
Pepernoten met speltmeel zijn ook lekker, maar daarvoor staan ook andere recepten op internet… zelfs 1 met speltmeel en palmsuiker… mhh