Pepernoten 2.0 Glutenvrij, Lactosevrij

Pepernoten-2.0

Er staat al een recept voor pepernoten op mijn blog, maar nieuwe jaar, nieuwe kansen! Dus dit recept is iets aangepast. Ik maak liever geen gebruik meer van agave omdat het toch teveel bewerkt is. Tegenwoordig ben ik erg blij met kokosbloesemsuiker, palmsuiker en melasse. Diepe, rijke smaak die vooral in deze tijd van het jaar de baksels extra smaak geven. Heerlijk!

Melasse is eigenlijk een afvalproduct van suikerproductie, maar bevat juist alle mineralen en enzymen die er van nature in suikerhoudende planten en dergelijke zitten. Het heeft een donkere, krachtige smaak. Als je hier niet zo heel erg van houdt, want het is een specifieke smaak, raad ik je aan om palmsuiker of kokosbloesemsuiker te gebruiken.

Pepernoten 2.0 zonder gluten of lactose


Ongeveer 200 gram pepernoten (meer als je niet steeds je handen schoon slikt)

150 gram amandelmeel
2 el speculaaskruiden of koekkruiden
60 gram melassesuiker of andere ongeraffineerde suiker naar keuze
2 el kokosolie
1 eitje
Snuf Keltisch zeezout

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng alle ingrediënten in een kom en maak met je handen kleine balletjes.
  3. Bak de pepernoten in ongeveer 12 tot 15 minuten gaar. Laat nog zeker een half uur in de oven staan nadat die uitgezet is. Zo garen de pepernoten na en wordt de buitenkant lekker knapperig. 
  4. Bewaar in een luchtdichte doos in de koelkast. Zo blijven ze wel een week smakelijk. 

Tip: Alle ingrediënten (behalve het ei) zijn te koop bij De Notenshop!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »