Pepernoten 2.0 Glutenvrij, Lactosevrij

Pepernoten-2.0
Pepernoten-2.0

Er staat al een recept voor pepernoten op mijn blog, maar nieuwe jaar, nieuwe kansen! Dus dit recept is iets aangepast. Ik maak liever geen gebruik meer van agave omdat het toch teveel bewerkt is. Tegenwoordig ben ik erg blij met kokosbloesemsuiker, palmsuiker en melasse. Diepe, rijke smaak die vooral in deze tijd van het jaar de baksels extra smaak geven. Heerlijk!

Melasse is eigenlijk een afvalproduct van suikerproductie, maar bevat juist alle mineralen en enzymen die er van nature in suikerhoudende planten en dergelijke zitten. Het heeft een donkere, krachtige smaak. Als je hier niet zo heel erg van houdt, want het is een specifieke smaak, raad ik je aan om palmsuiker of kokosbloesemsuiker te gebruiken.

Pepernoten 2.0 zonder gluten of lactose


Ongeveer 200 gram pepernoten (meer als je niet steeds je handen schoon slikt)

150 gram amandelmeel
2 el speculaaskruiden of koekkruiden
60 gram melassesuiker of andere ongeraffineerde suiker naar keuze
2 el kokosolie
1 eitje
Snuf Keltisch zeezout

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng alle ingrediënten in een kom en maak met je handen kleine balletjes.
  3. Bak de pepernoten in ongeveer 12 tot 15 minuten gaar. Laat nog zeker een half uur in de oven staan nadat die uitgezet is. Zo garen de pepernoten na en wordt de buitenkant lekker knapperig. 
  4. Bewaar in een luchtdichte doos in de koelkast. Zo blijven ze wel een week smakelijk. 

Tip: Alle ingrediënten (behalve het ei) zijn te koop bij De Notenshop!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

26 reacties

  1. Judith schreef:

    Ik heb een klacht: ze zijn veel te lekker!! Het recept mag best verdubbeld worden!

  2. melissa meiners schreef:

    ik heb zojuist het recept gevolgd maar er ontstond bij mij geen deeg. het was erg kruimelig. ik kon er dan ook echt geen balletjes van maken. heb er nog een eitje en een beetje melk bij gedaan, toen lukte het wel. nu maar afwachten hoe ze uit de oven komen!

  3. Ik snap niet hoe jij hebt kunnen testen dat ze een week lang goed zijn. Ik denk nl niet dat dat hier gaat lukken. Ze zijn super lekker (en vullen best wel). Nooit meer fabrieks pepernoten.

  4. Ik begrijp niet waarom je zegt dat dit een suikervrij recept is! Alleen maar omdat er geen gewone suiker in zit? Maar ook ahorn, agave, melasse, palm- en kokosbloesemsuiker zijn suiker! Ze leveren net zoveel energie en beinvloeden ook je bloedsuikerspiegel. Het zijn misschien minder bewerkte vormen van suiker, maar niettemin suiker.

  5. Anonymous schreef:

    Honing kan inderdaad echt prima! ze zijn heerlijk!

  6. Anonymous schreef:

    Kan ik ook simpelweg alleen kaneel gebruiken i.p.v. koek- of speculaaskruiden? Ik ben benieuwd!

  7. Anonymous schreef:

    Wat een zaligheid! Oppassen dat ik ze niet in een keer opeet. Ik heb de melassesuiker vervangen door 40 gr. palmsuiker en een paar drupjes stevia.
    Groetjes, Cyrina

  8. Anonymous schreef:

    Ik heb ze net gemaakt maar dan met 80 gram honing ipv suiker. Ze smaken erg goed!

    Groeten, Linda

  9. Anonymous schreef:

    Ik maak zelf bij het bakken gebruik van ahorn of agavesiroop

    Gr. Susanne Adema

  10. Weet jij hoeveel gram kokosbloesemsuiker ik nodig heb om 10 gram gewone suiker te vervangen?
    En tot welke temperatuur ik deze kan verhitten bij het bakken?

    1. Hey Margriet,

      Dankjewel voor je complimenten! Vind ik leuk om te horen 😉

      En ik vind kokosbloesemsuiker minder zoet dan reguliere suiker, maar vervang het wel 1 op 1, ook omdat het voor mij niet meer zo zoet hoeft. En als je met amandelmeel bakt, raad ik sowieso aan nooit hoger dan 180 te bakken. Als je meel gebruikt en het daarom langer en heter zou moeten bakken, zou ik palmsuiker gebruiken, wat minder kostbaar om op te bakken.

      Groeten
      Heleen

  11. Annelieke schreef:

    Ziet er lekker uit hoor.
    Is die melassesuiker in stroop vorm of in suikervorm? (ik kan dit trouwens bij gekruid ook niet online vinden)

    1. Nee klopt, kokosbloesem- en palmsuiker wel. En dit komt in suikervorm, maar is ook in stroopvorm te krijgen. Ik heb dit bij natuurvoedingswinkels gezien.

  12. Dank je wel Heleen, hier gaan mijn kids erg blij mee zijn!! Ik ga deze week ook de pizza uitproberen uit je kookboek, ik kan mijn dochter geen groter plezier doen!!

  13. Annemieke schreef:

    Inderdaad een leuk recept! Dank!
    Een opmerking: ‘Als je hier zo heel erg van houdt, want het is een specifieke smaak, raad ik je aan om palmsuiker of kokosbloesemsuiker te gebruiken.’

    moet denk ik worden: Als je hier NIET zo heel erg van houdt…

    Groetjes en fijne dag!

  14. anniek schreef:

    Lekker! zou je het amandelmeel ook kunnen vervangen door speltmeel?
    groetjes Anniek

    1. Anonymous schreef:

      dat zou ik ook graag willen weten,hou niet zo van amandelmeel..:-(
      Groetjes Sylvia

    2. Wieteke schreef:

      Pepernoten met speltmeel zijn ook lekker, maar daarvoor staan ook andere recepten op internet… zelfs 1 met speltmeel en palmsuiker… mhh

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »