Er staat al een recept voor pepernoten op mijn blog, maar nieuwe jaar, nieuwe kansen! Dus dit recept is iets aangepast. Ik maak liever geen gebruik meer van agave omdat het toch teveel bewerkt is. Tegenwoordig ben ik erg blij met kokosbloesemsuiker, palmsuiker en melasse. Diepe, rijke smaak die vooral in deze tijd van het jaar de baksels extra smaak geven. Heerlijk!
Melasse is eigenlijk een afvalproduct van suikerproductie, maar bevat juist alle mineralen en enzymen die er van nature in suikerhoudende planten en dergelijke zitten. Het heeft een donkere, krachtige smaak. Als je hier niet zo heel erg van houdt, want het is een specifieke smaak, raad ik je aan om palmsuiker of kokosbloesemsuiker te gebruiken.
Pepernoten 2.0 zonder gluten of lactose
Ongeveer 200 gram pepernoten (meer als je niet steeds je handen schoon slikt)
150 gram amandelmeel
2 el speculaaskruiden of koekkruiden
60 gram melassesuiker of andere ongeraffineerde suiker naar keuze
2 el kokosolie
1 eitje
Snuf Keltisch zeezout
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng alle ingrediënten in een kom en maak met je handen kleine balletjes.
- Bak de pepernoten in ongeveer 12 tot 15 minuten gaar. Laat nog zeker een half uur in de oven staan nadat die uitgezet is. Zo garen de pepernoten na en wordt de buitenkant lekker knapperig.
- Bewaar in een luchtdichte doos in de koelkast. Zo blijven ze wel een week smakelijk.
Tip: Alle ingrediënten (behalve het ei) zijn te koop bij De Notenshop!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.