Perzik en Citroen Clafoutis – Glutenvrij & Lactosevrij

Clafoutis

ClafoutisClafoutis (spreek uit: kla-foe-tie) is een traditioneel Frans dessert op basis van vers fruit en een custard-achtig beslag dat in de oven gebakken wordt. Je serveert het warm met een lepel 😉

Perziken

Afgelopen weekend was ik op de markt en ik kon mijn lol niet op toen ik zag dat de perziken in de aanbieding waren. Perziken met hun zachte velletje en bedwelmend zoete smaak zijn mijn favoriete vruchten en als ze in seizoen en dus op hun sappigst zijn, eet ik ze erg vaak. Meestal zo uit het vuistje. Maar ook wel als onderdeel van een kruimel, in een cake of zoals in dit geval, in een clafoutis.

Meestal wordt clafoutis gemaakt met kersen, maar ik ben er inmiddels achter dat haast elke fruitsoort zich goed leent in een clafoutis. Als vuistregel hou ik dan aan dat als het lekker in een pannenkoek is, het ook lekker is in een clafoutis. Je kunt zelfs hartige varianten maken, maar dat is voor een andere keer.

ClafoutisClafoutis = Simpel

Dit dessert is super eenvoudig om klaar te maken. En waarschijnlijk heb je de meeste spullen al gewoon in huis. De custard smelt op de tong en de perziken met de citroen is een heerlijke fris-zoete combinatie die helemaal zomers is.

Je kunt de clafoutis in z’n geheel in een ruime vlaaivorm doen, maar je kunt het fruit en beslag ook verdelen over kleinere hitte bestendige vormpjes zoals deze.

Serveer de clafoutis met een flinke toef (lactosevrije) slagroom om het helemaal af te maken!

Clafoutis

Perzik en Citroen Clafoutis - Glutenvrij & Lactosevrij

Heleen Quantrill
Clafoutis is een traditioneel Frans dessert op basis van vers fruit en een custard-achtig beslag dat smelt op de tong.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Dessert
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 4 rijpe perziken
  • 1 citroen rasp en sap
  • 3 eieren
  • 250 ml kokosmelk
  • 60 gram amandelmeel
  • 1/4 tl zeezout
  • 50 gram honing of ander zoet naar keuze
  • Kokosolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Vet een vlaaivorm of kleinere hitte bestendige vormpjes in met de kokosolie en zet ook even apart.
  • Snijd de perziken open, verwijder de pit en snijd ze in plakjes.
  • Besprenkel de perzik stukjes met het citroensap en roer de rasp erdoor.
  • Verdeel het fruit over de bodem van de vorm.
  • Neem nu een ruime mengkom en doe hier de eieren, kokosmelk, amandelmeel en zout in.
  • Kluts goed door tot je een dun pannenkoekbeslag hebt. Gebruik eventueel een staafmixer.
  • Roer de honing erdoor.
  • Schenk het beslag over het fruit en zet in de oven.
  • Bak de clafoutis in 40 - 45 minuten gaar en licht goudbruin.
  • Laat 15 - 20 afkoelen en serveer.

Notities

Als je liever geen velletjes op de perzik hebt, kun je die heel makkelijk verwijderen door de verse perziken eerst kort in kokend water te leggen. De velletjes wrijf je er dan zonder problemen af!
De amandelmeel kun je vervangen door kokosmeel. Gebruik dan ongeveer 25 gram kokosmeel en laat het beslag eerst 10 minuten staan en roer het nog een keer door, voordat je het uitschenkt.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »