Ahh, pizza. Dat is iets waar ik heel blij van wordt. De combinatie van een heerlijk knapperige pizzabodem, smaakvolle saus, lekker wat kaas en geurige kruiden. Maar ja, daar heb je ook meteen de grote boosdoener voor mijn gezondheid te pakken: gluten. Erg jammer, dat.
Maar feit is en blijft dat ik pizza erg lekker vind. En de kinderen ook. Het is ook zo makkelijk als ik een keer geen zin heb om te koken: hop oven aan, pizza erin en klaar. Maar ja, als het resultaat daarvan voor mij maagzuur en kramp betekent, bedank ik er toch vriendelijk voor.
Dus ik had me er al bij neergelegd dat pizza voor mij gewoon niet meer te doen is. Totdat ik een heerlijk recept ontdekte voor een pizzabodem op basis van amandelmeel en cassavemeel. Het zetmeel van de cassave geeft een heerlijke structuur en het gist in het deeg geeft de pizzabodem die authentieke smaak en kraak.
Ik heb niet heel vaak met cassavemeel gewerkt, puur omdat ik er niet veel over hoorde. Maar de laatste tijd komt het steeds vaker voorbij. Hoewel cassave zeker niet laag-koolhydraat is, is het een zetmeel dat door veel mensen met overgevoelige darmen goed verdragen wordt. Cassavemeel kun je online krijgen, bij grote AH winkels en toko’s.
Pizzabodem
Terug naar de pizzabodem. Omdat het een glutenvrij deeg betreft, hoeft het maar één keer te rijzen en is kneden puur om het deeg te vormen, niet om de elasticiteit erin te krijgen. Al met al ben je ongeveer een uurtje hiermee bezig en dan heb je pizza! Dus niet per sé iets voor de drukke donderdagavond, maar zeker wel voor een woensdagmiddag als je thuis bent en de kids kunnen helpen, of lekker in het weekend.
De structuur van deze pizzabodem is in het midden wat ‘chewy’ maar is evengoed stevig genoeg om de topping van jouw keuze goed vast te kunnen houden. Ook worden de randjes heerlijk knapperig. Iets dat je kunt missen als je echt geen meelproducten meer eet.
De bodem kan ook ingevroren worden, maar is best kruimelig nadat hij weer ontdooid wordt. Je kunt hem wel een dag of twee in de koelkast bewaren. In beide gevallen geldt: nadat de pizzabodem voor de eerste keer in de oven is geweest.
Pizzabodem zonder Gluten
Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 80 ml warm water
- 3 gram gedroogde gist
- 1 el honing
- 1/2 tl zeezout
- 1 ei
- 225 gram cassavemeel
- 125 gram amandelmeel
- Saus en toppings naar believen
Instructies
- Neem een kom en meng hierin de olijfolie, het water, gist en de honing.
- Roer goed door en laat 5 minuten staan om de gist te activeren.
- Voeg nu het zout en ei toe en kluts even door.
- Doe daarna de helft van het cassavemeel in de kom en roer tot je een dik beslag krijgt.
- Voeg nu de rest van het meel toe en kneed tot je een mooi deeg hebt. Als het wat nat blijft, voeg dan wat extra amandelmeel toe.
- Dek de kom toe met een theedoek en zet op een warme plaats om te laten rijzen.
- Na 45 minuten zul je zien dat het deeg is gegroeid, maar verwacht geen spectaculaire stijgingen zoals met regulier meel.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden met een pizzasteen of vlakke bakplaat er in zodat deze heet wordt.
- Kneed en rol het deeg uit in een pizzabodem vorm op een vel bakpapier en leg alles voorzichtig op de pizzasteen of bakplaat.
- Bak de pizzabodem 8 minuten.
- Pak ondertussen de saus en toppings er bij.
- Haal de pizza uit de oven en prik met een vork overal gaatjes in de bodem.
- Verdeel de saus en toppings op je pizza en zet hem weer in de oven.
- Bak de pizza nog eens vijf minuten en zet eventueel nog even onder de grill.
- Serveer direct!
Recept overgenomen en deels aangepast van Glutenfree on a Shoestring. Op deze pizza koos ik voor een topping van simpele tomatensaus, verse spinazie met Italiaanse kruiden erover gestrooid en geraspte geitenkaas. Ik denk dat het ook erg lekker zal zijn met Stilton kaas of pesto.
Pauline zegt
Bij mij werd het deeg heel kruimelig. Hoe kan ik dat de volgende keer voorkomen?
Heleen Quantrill zegt
Je kunt een extra eiwit toevoegen. Dit bindt het meel. Groetjes!