Sinds een paar weken heeft Simon nieuw werk en dit houdt o.a. in dat hij ploegendiensten draait. Twee dagen van 7 uur ’s ochtends tot 3 uur ’s middags, twee dagen van 3 uur ’s middags tot 11 uur ’s avonds en twee dagen/ nachten van 11 uur ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends. Met name de nachtdiensten blijken een uitdagen. Gelukkig heeft hij daarna standaard 4 dagen vrij om bij te komen en ‘weekend te vieren’, maar evengoed is het niet een koud kunstje. Evengoed is deze nieuwe baan en deze nieuwe dynamiek voor ons als gezin wel goed te doen. Simon ziet de kinderen vaker en hij werkt op momenten dat er vaak geen anderen op kantoor zijn. En ja, voor hem is dat heel plezierig 😉 Iemand anders hier getrouwd met een ras-introvert??
De andere kant van het verhaal is dat de nachtdiensten mentaal en fysiek erg zwaar zijn. Nachtdiensten zijn notoir als het gaat om het onderuit halen van de gezondheid en worden gelinkt aan een heel repertoire aan klachten. Daar komt bij dat Simon letterlijk slaapdronken is op de dagen dat hij nachtdiensten draait en soms ook de vroege ochtenddiensten. Vergelijk het met jet-lag.
Er zijn drie dingen die belangrijk zijn in het overleven van ploegendiensten:
- Slaap de nummer 1 prioriteit maken en
- Gezond eten.
- Een strak schema met veel duidelijkheid hanteren.
Slaap heeft prioriteit
Je kan wel ploegendiensten willen draaien maar als je gaat beknibbelen op slaap, loop je binnen de kortste keren echt op je tandvlees. Simon heeft ongeveer zes uur slaap per nacht nodig, zijn we inmiddels achter, dus op het moment dat zijn hoofdje het kussen raakt, is de zolder verboden gebied. De deur gaat dicht en we hebben lichtwerende schermen voor de ramen zodat het zelfs hartje zomer aardedonker is in de slaapkamer. Het scheelt dat de kids op die tijd meestal op school zitten en ik heb meestal overdag niet veel te zoeken boven. Zo proberen we het geluid tot een minimum te beperken.
Verder verwacht ik die dag ook niks van Simon. Heb ik hulp nodig? Dan vraag ik een buurman of m’n pa. Wil ik even ergens naar toe? Een briefje op de tafel is genoeg info. Normaal gesproken worden dit soort ‘futiliteiten’ met veel plezier gedeeld en samen gedaan, dus dat was voor mij even een omschakeling. Tenzij er brand is uiteraard…
Maar even serieus: Goed slapen is echt ontzettend belangrijk. Tijdens de nachtdienst is koffie ‘verboten’ en zodra hij klaar is met werk, is het kijken naar andere beeldschermen ook even off limits vanwege het blauwe licht. Zo snel mogelijk in rust stand en in het donker zijn om te voorkomen dat je weer wakker wordt en de slaap niet kan vatten!
Sporten helpt ook erg goed om een goede nachtrust te garanderen. Rek- en strekoefeningen en dagelijks een eind wandelen zorgen voor soepele spieren en voldoende zuurstofopname. Verder doen we drie keer per week aan gewichtheffen. Dit is niet uitputtend maar garandeert wel heerlijke, diepe slaap!
Gezond, echt eten
Maar hoe zeer slaap ook een prioriteit is, ik weet dat nachtdiensten draaien niet gezond is voor het menselijk systeem. Begrijp me niet verkeerd, nachtdiensten zijn ontzettend belangrijk! Zonder nachtdiensten kunnen ziekenhuizen niet 24/7 hulp verlenen, kunnen de hulpdiensten ’s nachts geen mensen uit penibele situaties redden en draaien zware IT systemen van grote bedrijven in de soep als er ’s nachts niemand is om dat in de gaten te houden (shout-out naar mijn o zo belangrijke en dappere echtgenoot! 😉 ).
Gezond eten is dus ook van groot belang naast het goed slapen. Voeding zonder onnodige toevoegingen en bewerkte rommel die het lichaam alleen maar meer stress veroorzaken. Suiker, geraffineerde olie en meel, cafeïne, alcohol en in Simons geval: melk. De nadruk qua voeding ligt op veel verse groenten, heerlijke specerijen, gezonde vetten van kokos, boter, olijfolie en dierlijke vetten en gezond vlees of vis. Verder aangevuld met noten, fruit en af en toe een zelfgemaakt baksel. Koolhydraten komen van zoete aardappels, rijst, bananen, dadels en peulvruchten. Tijdens de ploegendiensten zorg ik ervoor steeds extra te koken en te bakken wanneer ik in de keuken sta om zo de vriezer verder te vullen met back-up eten. Curry en stoofschotels doen het altijd erg goed. Op de dagen dat hij vrij is, laten we de teugels wat vieren en genieten we van zelfgebrouwd bier, zuurdesembrood of snoepen we van een taartje bij oma.
Deze balans en deze manier van omgaan met eten heeft ervoor gezorgd dat Simon sneller opknapt van de ploegendienst. Hij is minder snel geïrriteerd en heeft energie over om nog een eind met de honden te wandelen of om zich te concentreren op z’n boek of andere hobby’s.
Dat strakke schema
Zonder duidelijkheid raakt Simon van slag. Nee, er is dan geen blinde paniek, maar meer een gevoel van onbehagen dat de dag zomaar voorbij gaat zonder dat er een duidelijk plan is. Elke week checken we samen de agenda en printen die uit om op de koelkast te hangen. Hierop staan de diensten van Simon, de verplichtingen van de kids en de dingen die wij moeten doen of waar we heen moeten gaan. We spreken dan op voorhand af welke dingen ik voor mijn rekening neem en wanneer Simon wel of niet mee gaat. Hij is geen sociaal persoon en teveel tijd doorbrengen in sociale settings is ook vermoeiend. Hij vermijdt ze niet allemaal, maar we proberen een balans te zoeken tussen rust en het samenzijn met andere mensen.
Ook onze sportdagen plan ik in. Geen zin op die dag? Jammer! Als we eenmaal bezig zijn, voelt het vaak erg lekker. We hangen buiten aan de ijzers, dus ik trek vaak wat onkruid weg of veeg ik de straat ook aan. De kinderen liggen dan meestal op bed of zijn op school en de buurt is dan heerlijk rustig.
Conclusie
Bovenstaande tips hebben we nu met veel succes ingevoerd en vormen een goede basis waar we met dat we meer ervaring opdoen, kleine aanpassingen op zullen doorvoeren die nog beter bij onze situatie passen. Maar iedereen is verschillend, dus jouw manier van omgaan met ploegendiensten zal er mogelijk anders uit zien.
Heb jij ervaring met ploegendiensten/ nachtdiensten? Wat is jouw top-tip om hier op een gezonde manier mee om te gaan? Deel het hieronder, ik ben heel benieuwd!
VeggieMo zegt
Nee, geen ervaringen of tips. Ik ben wel benieuwd naar jullie plannen foor een mogelijke verhuizing naar UK. Daar schreef je een paar jaar geleden over. Is dat nu ook helemaal van de baan?
Wel heftig die nachtdiensten. Wij hadden vroeger een overbuurman die een week nachtdiensten draaide in de ouderenzorg en daarna een week vrij had. Het beviel hem goed. Al was het voor zijn gezin, net als bij jullie flink aanpassen.