Pompoensoep met Venkel
Afgelopen vrijdag kreeg ik van mijn moeder weer een pompoen toegeschoven. Hoewel je misschien denkt dat pompoen uit het seizoen is, blijkt dat gelukkig niet zo te zijn! Daarnaast had ik een prachtige biologische venkelknol op de markt gekocht. Vorige week proefde ik een eenvoudige venkelsoep die me aangenaam verraste, en dat inspireerde me om een nieuwe twist te geven aan dit recept. Deze keer combineer ik de venkel met pompoen. Een gewaagde combinatie, maar geloof me, het resultaat is heerlijk.
Dit recept is ook ideaal om de gezinsleden stiekem wat extra groente te laten eten. Pompoen en venkel staan hier thuis niet direct bovenaan de favorietenlijst, maar in deze soep worden ze zonder gemopper naar binnen gelepeld. Win-win!
Pompoensoep ingrediënten
1 pompoen
1 venkelknol, liefst biologisch
1 ui, gesnipperd
Een scheutje olijfolie
1/2 liter bouillon (kip of groente)
Optioneel: geroosterde pompoenpitten als garnering
Hoe maak je Pompoensoep met Venkel?
Bereid de pompoen door de schil te verwijderen en de pitten eruit te halen. Als je het geduld hebt, kun je de pitten apart houden, schoonmaken en later roosteren als heerlijke garnering. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
Snijd de venkelknol in dunne reepjes. Zorg ervoor dat je het loof niet weggooit, want dit kun je fijngehakt gebruiken als decoratie voor de soep.
Neem een pan met dikke bodem en verwarm een scheutje olijfolie. Fruit de ui op middelhoog vuur tot deze glazig is. Voeg de pompoen en venkel toe en roerbak deze totdat ze wat zachter worden.
Schenk de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat de soep vervolgens ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken, zodat de smaken goed kunnen mengen en de groenten helemaal zacht worden.
Haal de pan van het vuur en gebruik een staafmixer of blender om de soep tot een mooie, gladde massa te pureren. Proef en voeg naar wens nog wat zout of peper toe.
Schep de soep in kommen en garneer met geroosterde pompoenpitten en eventueel wat fijngehakt venkelloof voor een frisse touch.
Tips & Variaties
Deze pompoensoep met venkel is een heerlijk basisrecept, maar je kunt er op verschillende manieren je eigen draai aan geven. Als je van een extra romige pompoensoep houdt, voeg dan een scheutje kokosmelk of een lepel crème fraîche toe voor een rijke, zijdezachte textuur. Ook een paar eetlepels gekruide roomkaas kan de soep extra vol maken. Als je graag een pittige kick wilt toevoegen, kun je wat rode peper of chili vlokken meebakken met de ui en venkel voor extra warmte in je pompoensoep.
Wil je de pompoensoep meer hartig maken? Voeg dan wat extra kruiden toe, zoals tijm, rozemarijn of een snufje komijn. Deze kruiden passen uitstekend bij zowel pompoen als venkel. Voor een intensere smaak kun je de groenten eerst roosteren in de oven voordat je ze in de pompoensoep gebruikt. Dit zorgt voor een diepe, rijke smaak die je niet snel zult vergeten.
Een andere leuke variatie is om de pompoensoep af te maken met een handje vol geroosterde noten, zoals amandelen of walnoten, voor een lekker krokante textuur. Je kunt ook geitenkaas of feta verkruimelen over de soep voor een verrassende smaak. Als je liever geen venkel gebruikt, kun je dit vervangen door pastinaak of wortel, wat de pompoensoep een iets zoetere en mildere smaak geeft.
Probeer de pompoensoep eens te serveren met een sneetje zelfgebakken zuurdesembrood of wat zelfgemaakte croutons voor een extra stevige maaltijd. Als je het nog voedzamer wilt maken, kun je ook wat linzen of kikkererwten toevoegen voor extra eiwitten en vezels. Vergeet niet om de pompoensoep te laten afkoelen en in de koelkast te bewaren; de smaken zullen zich de volgende dag nog verder ontwikkelen. Zo kun je van de pompoensoep meerdere dagen genieten!
10 reacties
Blue Techker This was beautiful Admin. Thank you for your reflections.
Vaak maak ik pompoensoep op zijn Zuidafrikaans, dan gaat er o.a. kerrie door, appeltje, beetje sinaasappelsap, ui, en koriander en crème fraiche als garnering.
In mijn koelkast lag een mooi venkelknolletje, dus ik zocht op internet of de combinatie met pompoen iets was. stuitte toen op het recept hierboven. De combinatie was voortreffelijk.
Het snufje kaneel en nootmuskaat dat ik anders ook in de pompoensoep doe heb ik hier weggelaten. Leek me niet zo lekker met de venkel.
De makkelijkste manier om een pompoen te schillen is door hem eerst in zijn geheel te koken (max 10 minuten). Zelf nooit opgekomen maar ik las het ergens. Daarna zet je zonder moeite het mes erin.
Je kan hem ook eerst roosteren in de oven.160 graden 40 min ,de smaak is nog intenser en je haalt de schil enzo af.
@Frugal: Dat van die schil zal ik ook eens proberen, want man o man wat is dat schillen een werk! En die pompoenen zijn altijd biologisch, dus dan kan dat zat! En met currypasta ken ik ook. Ik roer er vaak gember en kurkuma doorheen, los van of het een currysmaak moet hebben of niet. Het gaat gewoon goed samen!
Die combinatie ken ik nog niet. Ik mix pompoen meestal met wat selderijknol en prei in de soep.Na jouw blogje gebruik ik nu bijna 2 wk haarzeep. In combinatie met azijn in het laatste spoelwater bevalt het prima. Groeten Izerina
Ik haal nooit de schil van welke soort pompoen ook af. De schil kookt echt totaal mee tot moes en brengt ook nog een mooie diepe kleur.
Bij mij thuis vinden ze pompoensoep ook erg lekker als ik hem kruid als een Indiaase curry. Met wat Pataks mild curry pasta erdoor.
Beetje kokosmelk op het laatst als een wit draaitolletje erop en een snufje versgesneden koriander.
Frugal groetjes!
Hier thuis is de groentetruc een smoothie van fruit en (blad)groente. Beetje lijn-of hennepzaad erbij. Alles in blender. Dan in een mooi glas met vrolijk rietje! (Bijna) altijd een feestje!
Carin
Ah, lekker hoor!