Pompoensoep met Venkel
Afgelopen vrijdag kreeg ik van mijn moeder weer een pompoen toegeschoven. Hoewel je misschien denkt dat pompoen uit het seizoen is, blijkt dat gelukkig niet zo te zijn! Daarnaast had ik een prachtige biologische venkelknol op de markt gekocht. Vorige week proefde ik een eenvoudige venkelsoep die me aangenaam verraste, en dat inspireerde me om een nieuwe twist te geven aan dit recept. Deze keer combineer ik de venkel met pompoen. Een gewaagde combinatie, maar geloof me, het resultaat is heerlijk.
Dit recept is ook ideaal om de gezinsleden stiekem wat extra groente te laten eten. Pompoen en venkel staan hier thuis niet direct bovenaan de favorietenlijst, maar in deze soep worden ze zonder gemopper naar binnen gelepeld. Win-win!
Pompoensoep ingrediënten
1 pompoen
1 venkelknol, liefst biologisch
1 ui, gesnipperd
Een scheutje olijfolie
1/2 liter bouillon (kip of groente)
Optioneel: geroosterde pompoenpitten als garnering
Hoe maak je Pompoensoep met Venkel?
Bereid de pompoen door de schil te verwijderen en de pitten eruit te halen. Als je het geduld hebt, kun je de pitten apart houden, schoonmaken en later roosteren als heerlijke garnering. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
Snijd de venkelknol in dunne reepjes. Zorg ervoor dat je het loof niet weggooit, want dit kun je fijngehakt gebruiken als decoratie voor de soep.
Neem een pan met dikke bodem en verwarm een scheutje olijfolie. Fruit de ui op middelhoog vuur tot deze glazig is. Voeg de pompoen en venkel toe en roerbak deze totdat ze wat zachter worden.
Schenk de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat de soep vervolgens ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken, zodat de smaken goed kunnen mengen en de groenten helemaal zacht worden.
Haal de pan van het vuur en gebruik een staafmixer of blender om de soep tot een mooie, gladde massa te pureren. Proef en voeg naar wens nog wat zout of peper toe.
Schep de soep in kommen en garneer met geroosterde pompoenpitten en eventueel wat fijngehakt venkelloof voor een frisse touch.