Probiotica en prebiotica zijn belangrijk voor een goede darmgezondheid. Maar er zijn ook situaties waarin ze minder effectief zijn of zelfs niet helpen. Hoe dat precies zit, lezen jullie hier.
Een evenwichtige darmflora draagt bij aan een goede spijsvertering en versterkt het afweersysteem. Een goede darmflora is belangrijk voor het op peil houden van de algemene weerstand en een goede opname van voedingsstoffen. Het darmstelsel huist meer dan 500 verschillende bacteriën die de darmwand gezond houden en helpen bij het verteren van voedsel. Deze bacteriën werken allemaal samen in goede harmonie. Wanneer deze balans verstoord wordt, krijg je klachten.
Als je bedenkt dat 70% van je afweersysteem zich in je darmen bevindt, is het niet zo gek dat je dus flink beroerd kan worden en blijven als je darmflora niet de kans krijgt om zich weer op te bouwen. Want wie heeft er nou zin aan om haast continu met verkoudheid te lopen omdat die maar niet over gaat, of om elke griep mee te pikken die rondgaat. We hebben wel betere dingen te doen! 😉
Het moge dus duidelijk zijn dat onze darmflora van groot belang is. En we mogen hem daarom niet verwaarlozen. Pro- en prebiotica innemen kan een goed idee zijn. Maar soms ook niet…
Wat zijn probiotica?
Probiotica zijn micro-organismen zoals bacteriën en gisten die een gunstige invloed hebben op de darmflora. Deze levende culturen blijven in stand door een gezond eetpatroon, goede stressbeheersing en het terughoudend omgaan met medicatie. Probiotica zitten ook in voedsel dat gefermenteerd of verzuurd is. Denk hierbij aan zuurkool. Kefir, bepaalde soorten yoghurt, acidophilus melk en andere zure groenten als augurken. Voorwaarde van deze producten is wel dat ze de kans hebben gekregen om goed te verzuren. Zelf fermenteren of yoghurt maken is dan het beste. De bacteriën krijgen dan de kans zich te vermenigvuldigen.
Wat zijn prebiotica?
Prebiotica voeden de probiotica. Je vindt deze in je voeding en je kan hier meer van gaan eten als je probiotica een grotere kans wilt geven. Oplosbare vezels zijn het en je vindt je ze o.a. in appels, bananen, aardperen, honing, knoflook, uien, paardenbloemblad en asperges.
In principe zitten er geen nadelige kanten aan het eten van prebiotica. Behalve dat als je er teveel van eet of te eenzijdig, dit kan lijden tot winderigheid en wat diarree. Dit stopt zodra je de hoeveelheid terugschroeft en/ of meer variatie aanbrengt.
Wanneer probiotica en prebiotica?
In principe hoef je niet dagelijks een probiotica supplement in te nemen (hoewel reclame je anders doet laten geloven) als je een evenwichtige voeding hebt waarin suiker, Omega-6 vetzuren, smaakversterkers en darmwand beschadigende lectinen niet of echt nauwelijks in voorkomen. Regelmatig iets zuurs eten of drinken is dan voldoende.
Maar er zijn momenten waarop een probiotica aan te raden is. Denk hierbij aan:
- •Acute kinderdiarree (ook preventief)
- •Ter ondersteuning van een antibiotica kuur
- •Ter behandeling van eczeem gerelateerd aan koemelkallergie
- •Om symptomen van prikkelbaar darm syndroom te verlichten
- •Bij oorontstekingen
- •En uiteraard bij verkoudheid
Wanneer je last hebt van diarree of juist verstopping, is het aan te raden om een goed prebiotica supplement te nemen. Wanneer de boel weer tot rust is gekomen, is het een kwestie van gevarieerd eten en letten op vezels.
Supermarkt Darmflora?
Is het dan verstandig om naar de supermarkt te gaan en daar de bekende merken ‘probiotica’ aan te schaffen? Ik vind van niet. En daar heb ik drie redenen voor. Ten eerste wordt het melk dat in zulke drankjes en yoghurts gebruikt wordt, flink gepasteuriseerd waardoor de van nature aanwezige gunstige bacteriën er uit geknikkerd worden. Ten tweede moeten deze middelen gezoet worden. En vaak wordt daar suiker, glucose-fructosestroop of chemische zoetstof voor gebruikt. Dit soort zoetmiddelen voeden juist de slechte bacteriën in je darmen. Beetje contraproductief dus. En als laatste bevatten de commerciële yoghurts en drankjes slechts één soort cultuur. Dit is nauwelijks afdoende om wat dan ook te bewerkstelligen in je darmen.
Beter is het dus om te kiezen voor een goede kwaliteit probiotica waarin verschillende culturen zitten en waar geen dingen aan toegevoegd worden die de opname belemmeren. Volg de instructies op de verpakking voor optimale opname, eet meer prebiotica en je hebt een winnende formule voor je weerstand!
Wanneer geen probiotica?
Er is een aantal situaties waarbij het nemen van een probiotica niet aan te raden is. Ik wil ze hier even noemen, om te voorkomen dat jullie stante pede probiotica gaan bestellen en gebruiken. Want dat doen jullie uiteraard…. 😉
Schimmels en Parasieten
Bovengenoemden leven o.a. op probiotica. Het beste wat je in zo’n geval kan doen is zo snel mogelijk er vanaf komen door middel van dieet en suppletie. Neem eventueel een natuurarts in de arm. Ikzelf heb daar hele goeie ervaringen mee en kan het proces flink versnellen! Zodra je het groene licht hebt gekregen qua gezondheid, kun je een probiotica inzetten om je darmflora even flink te verwennen.
Lekkende Darm Syndroom
Bij een lekkende darm is de darmwand open als het ware. De darmwand is beschadigd en laat meer door dan gezond is. Zo ook de probiotica. Neem je toch een probiotica, dan kun je daar niet lekker van worden. Ook hier is het belangrijk eerst je darmen op te knappen en daarna probiotica in te zetten.
Conclusie
Iedereen is er eigenlijk wel over eens dat probiotica en prebiotica belangrijk zijn. Net als Omega-3. Een algemeen aangenomen waarheid waar iedereen zich goed in kan vinden, met goede redenen! Maar zoals met wel meer dingen voor wat betreft gezondheid, is ook dit verhaal niet zwart-wit te stellen. Blijf dus kritisch, zorg dat je gezond eet en neem desnoods een therapeut in de arm om je verder te helpen. Op die manier is het niet moeilijk om goeie beslissingen te nemen!
[…] te slikken. Verder is het verstandig om regelmatig donkergroene groenten, zaden en noten te eten en probiotische voedingsmiddelen te nuttigen om je darmflora te ondersteunen en zo de opname te verbeteren. Een andere manier is […]