Oeps, deze post stond ingepland voor 19 juni, maar is nooit gepubliceerd en dat ontdek ik nu pas… Hopelijk heb je, net zoals ik nog wat rabarber in de vriezer liggen en kun je, ook al is het ver voorbij 21 juni nog genieten van deze overheerlijke shake! En zo niet, dan opslaan voor volgend jaar!
Nog een paar dagen mag je rabarber oogsten en dan is het de langste dag geweest en wordt het afgeraden om nog langer van de rabarberplant te plukken. Dat is omdat het oxaalzuur dan teveel omhoog zou gaan in de plant en oxaalzuur kun je beter niet al te veel binnenkrijgen, omdat het de kans op nierstenen kan vergroten en het calcium en ijzer aan zich bindt, waardoor je hier wel eens tekorten van zou kunnen krijgen. Overigens zijn de meningen hierover wel verdeeld…
We nemen het er in ieder geval nog maar even van en voor de zekerheid toch maar voor eind juni. Je kunt natuurlijk ook altijd een voorraad gesneden rabarber stengels invriezen voor later gebruik, dan heb je ook na eind juni nog fijn de beschikking over rabarber met niet al te veel oxaalzuur. Iets wat ik zeker ga doen de komende dagen, want dan kan ik tenminste nog regelmatig deze milkshake maken, die een ware hit is hier in huis! Zelfs manlief, die niet zo gecharmeerd is over het algemeen van zure dingen, vond dit een waar succes.
Heerlijk als ontbijt of lekker als een snack op een warme middag, maar ook op een niet zo warme middag doet de shake het prima, want als we daarop moeten wachten, op die warme middagen…
Je kunt ‘m maken met bevroren banaan en er zelfs nog een paar ijsklonten in mixen om ‘m extra koud te maken. Zelf doe ik dat eigenlijk nooit, ik vind ‘m misschien nog wel lekkerder als hij niet zo koud is, dan komen de smaken veel meer uit!
Ik ben benieuwd of je ‘m net zo lekker vindt als wij!
Rabarber Milkshake ~ Zonder Zuivel
Iris MaierIngrediënten
- Een stuk of 6 rabarberstelen
- 1/4 tl. kardemom gemalen
- 1/4 tl. kaneel
- 2 el. ahornsiroop
- 2 à 3 grote bananen eventueel bevroren
- 1 liter kokosmelk hier kun je lezen hoe je dat zelf kunt maken
- Snuf Keltisch zeezout
- Beetje geraspte nootmuskaat
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190C
- Was de rabarberstelen en snijd ze in kleine stukjes van ongeveer 1 à 1,5 cm.
- Doe de rabarber in een kom, samen met de kaneel, kardemom en ahornsiroop en roer dit alles goed door elkaar.
- Bekleed een bakplaat met keukenpapier en spreid daar de rabarber op uit.
- Rooster de rabarber zo'n 25 minuten in de oven tot deze zacht wordt en laat afkoelen. Wil je een echt koude shake maken, dan laten afkoelen tot kamertemperatuur en vervolgens nog enkele uren in de koelkast plaatsen of kort in de vriezer.
- Doe de kokosmelk met de bananen, een snuf zout en wat geraspte nootmuskaat in een blender en voeg er een paar flinke scheppen van de rabarber bij. Mix op de hoogste snelheid en proef of je er nog meer rabarber bij wilt.
- Serveer in hoge glazen, eventueel met een extra snuf nootmuskaat of kaneel ter garnering.