Rabarber Milkshake ~ Zonder Zuivel

Oeps, deze post stond ingepland voor 19 juni, maar is nooit gepubliceerd en dat ontdek ik nu pas… Hopelijk heb je, net zoals ik nog wat rabarber in de vriezer liggen en kun je, ook al is het ver voorbij 21 juni nog genieten van deze overheerlijke shake! En zo niet, dan opslaan voor volgend jaar!

 

Rabarber Milkshake

Nog een paar dagen mag je rabarber oogsten en dan is het de langste dag geweest en wordt het afgeraden om nog langer van de rabarberplant te plukken. Dat is omdat het oxaalzuur dan teveel omhoog zou gaan in de plant en oxaalzuur kun je beter niet al te veel binnenkrijgen, omdat het de kans op nierstenen kan vergroten en het calcium en ijzer aan zich bindt, waardoor je hier wel eens tekorten van zou kunnen krijgen. Overigens zijn de meningen hierover wel verdeeld…

We nemen het er in ieder geval nog maar even van en voor de zekerheid toch maar voor eind juni. Je kunt natuurlijk ook altijd een voorraad gesneden rabarber stengels invriezen voor later gebruik, dan heb je ook na eind juni nog fijn de beschikking over rabarber met niet al te veel oxaalzuur. Iets wat ik zeker ga doen de komende dagen, want dan kan ik tenminste nog regelmatig deze milkshake maken, die een ware hit is hier in huis! Zelfs manlief, die niet zo gecharmeerd is over het algemeen van zure dingen, vond dit een waar succes.

Heerlijk als ontbijt of lekker als een snack op een warme middag, maar ook op een niet zo warme middag doet de shake het prima, want als we daarop moeten wachten, op die warme middagen…

Je kunt ‘m maken met bevroren banaan en er zelfs nog een paar ijsklonten in mixen om ‘m extra koud te maken. Zelf doe ik dat eigenlijk nooit, ik vind ‘m misschien nog wel lekkerder als hij niet zo koud is, dan komen de smaken veel meer uit!

Ik ben benieuwd of je ‘m net zo lekker vindt als wij!

Rabarber Milkshake

Rabarber Milkshake ~ Zonder Zuivel

Iris Maier
Met bevroren banaan en misschien zelfs nog wat ijsklontjes mee gemixt een heerlijke snack voor warme zomer middagen of minder koud, zonder ijs als ontbijt ook een groot succes!
Gang Milkshake
Porties 4

Ingrediënten
  

  • Een stuk of 6 rabarberstelen
  • 1/4 tl. kardemom gemalen
  • 1/4 tl. kaneel
  • 2 el. ahornsiroop
  • 2 à 3 grote bananen eventueel bevroren
  • 1 liter kokosmelk hier kun je lezen hoe je dat zelf kunt maken
  • Snuf Keltisch zeezout
  • Beetje geraspte nootmuskaat

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190C
  • Was de rabarberstelen en snijd ze in kleine stukjes van ongeveer 1 à 1,5 cm.
  • Doe de rabarber in een kom, samen met de kaneel, kardemom en ahornsiroop en roer dit alles goed door elkaar.
  • Bekleed een bakplaat met keukenpapier en spreid daar de rabarber op uit.
  • Rooster de rabarber zo'n 25 minuten in de oven tot deze zacht wordt en laat afkoelen. Wil je een echt koude shake maken, dan laten afkoelen tot kamertemperatuur en vervolgens nog enkele uren in de koelkast plaatsen of kort in de vriezer.
  • Doe de kokosmelk met de bananen, een snuf zout en wat geraspte nootmuskaat in een blender en voeg er een paar flinke scheppen van de rabarber bij. Mix op de hoogste snelheid en proef of je er nog meer rabarber bij wilt.
  • Serveer in hoge glazen, eventueel met een extra snuf nootmuskaat of kaneel ter garnering.

 

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezonde surimi sticks op een snijplank
Gezond eten

Surimi sticks: gezond of misleidend?

Surimi sticks, ook wel bekend als krabsticks, lijken misschien op krabvlees, maar schijn bedriegt. Deze populaire vissticks zie je vaak in salades of sushi, en ze worden gemaakt van witvis die vermalen, gezeefd en gemengd wordt met zetmeel, smaakstoffen en soms kleurstoffen. Maar zijn ze eigenlijk wel gezond? Laten we

Lees verder »
zwarte peper in een bowl
Gezond eten

Is zwarte peper gezond? Ontdek de voordelen

Zwarte peper ken je vast als een standaard smaakmaker in de keuken. Maar wist je dat het ook invloed kan hebben op je gezondheid? Als voedingsdeskundige zie ik vaak dat kleine ingrediënten, zoals peper, verrassend veel effect hebben. In dit artikel leg ik je uit wat zwarte peper is, welke

Lees verder »
olie dat word geschonken in een pan
Gezondheid Algemeen

Wat is de gezondste olie om in te bakken?

Als je graag gezond wilt koken, heb je je dit vast al eens afgevraagd: welke olie is nu eigenlijk het beste om in te bakken? Er zijn tientallen soorten oliën te koop, van zonnebloem- tot kokosolie en van avocado- tot olijfolie. Maar niet elke olie is even geschikt om te

Lees verder »