Wij vieren dit jaar Kerst bij de schoonfamilie en met het oog op stress en gewoon een gezellig samenzijn willen, in plaats van als een gek rondrennen, hebben we besloten om de ‘werkdruk’ zoveel mogelijk te verdelen. Dit betekent o.a. dat de kinderen een beperkte hoeveelheid cadeautjes krijgen. En ja, dat was wel eens anders… Maar ook dat bijvoorbeeld het kerstdiner niet op de schouders van één persoon valt. Dat is niet alleen erg veel werk voor diegene, maar ook een oneerlijke verwachting. Onze Marjanne is de jongste van het gezelschap, dus dat betekent dat je al met al voor zes volwassenen, drie tieners en een kind moet boodschappen doen en koken.
Nee, dat kon anders. Schoonzus doet nog altijd het hoofdgerecht, dat is logistiek gezien het makkelijkst (wij komen pas vanavond aan in Engeland). Schoonmoeder verzorgt het dessert en ik zal het voorgerecht doen. Door ook een voorgerecht te maken, hoeft er voor het hoofdgerecht ook minder klaargemaakt te worden, was het idee. Over de hele linie is er dan veel minder druk en is iedereen betrokken.
Geroosterde Biet en Rozemarijn Hummus voorgerecht
Het leek mij een leuk idee om het voorgerecht helemaal vega te maken. En te spelen met kleur en presentatie om er een feestelijk tintje aan te geven. Omdat ik dus niet veel tijd heb om voor te bereiden en uitgebreid bij een Tesco te gaan shoppen, heb ik gekozen voor biet en hummus. Deze stapeltjes maak ik in de keuken van m’n schoonouders klaar en vervoer ik in een schaal om dan bij m’n schoonzus op te maken op een bordje. Tip dus, voor degenen onder jullie die ook bij een ander gaan eten en wat mee willen nemen.
Ik rekende op één biet per persoon. Grote bieten voor grote eters 🙂 De hummus maak ik sowieso een dag van te voren, zodat hij op de dag van serveren nog lekkerder is. Normaal gesproken doe je ook rauwe knoflook in hummus. Dat heb ik deze keer achterwege gelaten omdat het vrij overheersend van smaak is. In plaats daarvan heb ik de knoflook geroosterd in de oven, zodat hij heerlijk zoet van smaak is. In combinatie met rozemarijn en goeie kwaliteit fruitige olijfolie heb je met recht een feestelijke hummus!
Alles in de Oven…
Ik roosterde de bietjes tegelijk met de knoflook. Roosteren geeft bietjes een heerlijke, volle smaak. Plus, het scheelt een pan op het fornuis zelf. Geloof me, je hele huis ruikt heerlijk!
Uiteraard moest ik dit torentje van lekkernijen wel even oefenen! Ook om jullie al te kunnen voorzien van een mooie foto. De conclusie was dat ondanks de voorbereidingen (die je overigens makkelijk tussen de bedrijven door kunt doen), dit een spectaculair en vooral erg lekker gerechtje is. Zelfs de kinderen waren zeer te spreken!
Geroosterde Biet en Rozemarijn Hummus voorgerecht
Ingrediënten
- 4 bietjes, ongekookt
- olijfolie
- 1 bol knoflook
- 400 gram kikkererwten uit pot, uitgelekt
- 1 el tahini
- 1/4 tl rozemarijnblaadjes
- 1/2 citroen uitgeperst
- 2 el olijfolie
- 1/2 tl zeezout
- 80 ml water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Plaats de bol knoflook en de bietjes in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie.
- Bak ze in ongeveer 1 uur gaar.
- Druk de teentjes knoflook uit hun jasje en in een blender of keukenmachine met messen.
- Voeg hier de rest van de ingrediënten voor de hummus aan toe en pulseer tot je een mooie gladde hummus hebt. Breng op smaak met zout.
- Wrijf de schilletjes van de bietjes en snijd ze in ongeveer evengrote plakken.
- Maak nu stapeltjes op de borden. Begin met een plakje biet en doe hier een schepje hummus op. Reken op vier plakjes biet per persoon. Eindig met een toefje hummus en garneer met vers groen.
- Tip: Serveer met een paar druppels balsamico azijn.