Vandaag wil ik jullie een ontzettend lekker broodrecept van de hand doen, dat niet alleen heerlijk stevig is, lekker smaakt en mooi bakt, maar dat ook nog eens erg weinig koolhydraten per plak bevat. De basis van dit zonnebloembrood is amandelmeel en eieren en dit zorgt er voor dat de hoeveelheid koolhydraten al met al laag blijven.
Wanneer ik een broodje bak voor mijzelf, let ik niet direct op koolhydraten, maar wel dat het glutenvrij is. Gluten geven mij teveel maag- en darmklachten dat ik ze maar gewoon vermijd. Dit doe ik inmiddels bijna 10 jaar en hoewel ik niet altijd heel streng voor mezelf ben geweest, merk ik het gewoon wanneer ik er niet per sé op let. Opgeblazen gevoel, kramp, dunne ontlasting en maagzuur zijn dan zo’n beetje schering en inslag.
Gluten Problematisch?
Als jij vermoed dat gluten jou ook parten spelen, zou je een maand lang ze heel streng kunnen vermijden. Echt heel streng zijn, dus ook geen producten eten waar meel o.i.d. in verwerkt is. Kijk hoe je je dan voelt. Mijn tip is ook altijd dat je suiker en bewerkt voedsel in het algemeen moet vermijden. Daar zou ik sowieso al mee beginnen. Maar als je dat al een tijdje doet en je toch klachten houdt, kijk dan eens naar gluten. Je hoeft niet direct coeliakie of een stevige glutenintolerantie te hebben (geloof me, dat moet je ook niet willen want dat is echt heel erg vervelend), om toch gevoelig te zijn voor gluten.
Nu hoor ik sommigen van jullie denken: Waarom tóch die hang naar brood? Waarom niet gewoon geen brood eten? En dan heb je geen ongelijk. Dagelijks brood eten kan ook een gewoonte zijn en niet zozeer noodzaak. Wanneer je koollhydraatarm of glutenvrij gaat eten en toch heel erg naar brood blijft verlangen, kun je je ook afvragen of dit niet voortkomt uit een gewoonte (en of je wel genoeg eet…). In dat geval is het niet heel verstandig om direct naar een ‘low-carb’ alternatief te grijpen. Probeer het echt eerst een tijd zonder. Wen daar aan. Maak koolhydraatarme broodjes, pannenkoeken, koekjes en cake niet een kruk om het ‘gemis’ te compenseren, maar eet veel liever meer groenten, eiwitten en lekker wat gezonde vetten.
Maar daarna is het niet heel fout ofzo om zo’n lekker zonnebloembrood als deze te bakken. Licht geroosterd en met een gebakken ei erop is ontzettend lekker en vult goed. Het vriest mooi in en af en toe is het gewoon leuk en lekker om en sandwich te maken. Met flink veel groenten uiteraard!
Zonnebloembrood uit Australië
Dit recept heb ik van een Australische keto website en zijn recept is tot nu het beste dat ik gemaakt heb. Ook de kinderen vinden het erg lekker en toen ik een vriendin er een plak van aanbood, was ook zij onder de indruk van de smaak en textuur.
Disclaimer: Dit brood is dus op basis van amandelmeel, noten. Wees hier spaarzaam mee gezien het hoge omega-6 gehalte van noten en dat je er makkelijk teveel van eet. Eén plakje om de dag bijvoorbeeld is geen probleem. Nadat ik de macros van dit recept in MyFitnesspal had ingevoerd kwam ik op een hoeveelheid van 4 gram koolhydraten per 2 plakjes. Voor degenen die dat interessant vinden 😉 Wil je het voor jezelf nog een keer checken, dan kan ik je die app of site (beiden kan) van harte aanbevelen.
Koolhydraatarm Zonnebloembrood
Ingrediënten
- 125 gram boter op kamertemperatuur
- 2 el kokosolie op kamertemperatuur
- 7 eieren
- 60 gram zonnebloempitten
- 2 el chiazaad
- 1 tl bakpoeder
- 250 gram amandelmeel
- 1/2 tl xanthaangom
- 1/2 tl zeezout
- 3 el zonnebloempitten ter decoratie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Doe de eieren in een kom en klop 1 -2 minuten goed door.
- Voeg de xanthaangom toe en daarna de boter en kokosolie.
- Met de machine draaiend voeg je de overige ingrediënten toe behalve de laatste 3 el zonnebloempitten. Het beslag is vrij dik.
- Neem een klein bakblik en vet deze in met boter. Bestrooi vervolgens met de achtergehouden zonnebloempitten en stort het beslag er in.
- Bak het zonnebloembrood in 40 minuten gaar of tot een tandenstoker er schoon uit komt.
- Laat het broodje 30 minuten afkoelen voordat je hem uit het bakblik haalt.
Notities
- In plaats van boter, kun je ook ghee gebruiken.
- Xanthaangom is wat het brood het prettige mondgevoel geeft. Het brood is minder kruimelig en behoud zijn structuur beter. Xanthaangom kun je kopen bij Albert Heijn, Jumbo of natuurvoedingswinkels.
- Ik gebruik altijd een klein bakblik zodat het broodje mooi hoog wordt.
Arlette zegt
Ik was op zoek naar een zonnebloemmeel brood – zou ik het amandel meel kunnen vervangen door zonnebloemmeel
David zegt
Waar kun je het kopen? Of heb ik niet goed gekeken?
Jessica zegt
Heb ik een machine nodig om het beslag te maken? Deze heb ik niet. Kan het ook gewoon met de hand gekneed worden?
Margriet zegt
Jouw recept zegt 500mg amandelmeel , maar kijk ik op de site van keto dan spreekt hij over 170 gr amandelmeel???
Hoeveel moet ik gebruikem?
Heleen Quantrill zegt
Hoi Margriet,
Die 500 gram klopt inderdaad niet, ik heb toen 250 gram gebruikt. Ik heb het recept iets aangepast aan wat ik zelf had. Zo zit er ook iets meer boter in en extra zaden en pitten. Maar de hoeveelheid amandelmeel is dus 250 gram voor dit recept. Bedankt voor het opmerken!
Groeten,
Heleen
Rosita Bostyn zegt
Hallo Heleen ,
Waarom gebruik je nooit gist in je brood ?
Groetjes ,
Rosita
Aline zegt
Heleen Quantrill,
Kan het ook in de broodmachine gebakken worden?
Heleen Quantrill zegt
Hey Aline,
Die bakken meestal te heet waardoor de noten en pitten snel verbranden. In een oven kun je de temperatuur beter reguleren dus dat zou mijn aanbeveling zijn.
Helma zegt
Kan ik xantaamgom ook vervangen door Psylliumvezels, veranderd dat dan ook aan de hoeveelheden van de ingredriënten?
Heleen Quantrill zegt
Hoi Helma,
Xanthaangom geeft het brood een ‘vaster’ structuur. Psylliumvezels geven meer vezels. Je kunt dat dus niet vervangen helaas, omdat het andere functie heeft. Je kan xanthaangom wel achterwege laten, het brood zal dan iets sneller kruimelen, maar de smaak zal hier verder niet door veranderen. Als je psylliumvezels toe wilt voegen, weet ik niet hoe dat het recept beïnvloed, want daar werk ik eigenlijk niet mee. Sorry 🙂
Groetjes!
Monique zegt
Ik heb vandaag dit brood gebakken. Het rook heerlijk maar na het afkoelen sneed ik het door en was het nog helemaal vochtig. Zo jammer van die ingrediënten. Zou ik het brood nog kunnen roosteren? Ik vind het zo zonde om weg te gooien.
Groetjes, Monique
Heleen Quantrill zegt
Ha Monique,
Dat is jammer! Je kan het ook nog wat langer in de oven doen, op een lage temperatuur. In plakjes roosteren werkt ook goed.
Groetjes,
Heleen